Lettország

Riga - gasztro

A lett konyha olyan, mint maga Lettország: egyszerű, letisztult, enyhén fűszerezett, és egyáltalán nem hivalkodó. Természetesen nem kerülhette el, hogy hatással legyen rá a német és a szláv konyhaművészet. Alapanyagait tekintve főként disznóhússal és heringgel, valamint krumplival, karórépával, céklával és irtózatos mennyiségű kaporral és tejföllel kooperál. Aki a friss alapanyagokra kíváncsi mindenképp keresse fel a rigai vásárcsarnok Zeppelin hangárjait, mert ott mindent megtalál, amire a főzéshez szüksége lehet: malomkeréknyi sajtok, friss halfélék, füstölt hering, fekete kenyér. Irány a lett főváros – Riga gasztro vonala!

Ha egy tipikus lett ebédet szeretnél elkölteni, akkor előételnek válassz egy lett kolbász/sajttálat, vagy egy hideg céklalevest reszelt uborkával, kefírrel és természetesen főtt tojással. Főételnek pedig jöhet a krumplival/gombával/darálthússal töltött pelmeni, a szlávok tésztabatyuja, amit embertelen mennyiségű tejföllel zúdítanak le. Ha pedig mindezzel megvagyunk, ne feledkezzünk meg a kiváló lett sörök zászlóshajójáról az Aldarisról! 

Market Hall Riga

Top 5 gasztro Riga

A Szt. Péter templomtól nem messze elhelyezkedő, hatalmas pincepub helyi ételekkel, nagy sörválasztékkal és gyertyás élőkoncertekkel várja a nagyérdeműt. Télen sajnos hűvös van, nyáron viszont elsőrendű a klíma. 

Link

#2. Tēvocis Vaņa

Kettővel magasabb kategóriájú a Dóm és a Lív tér között elhelyezkedő Ványa bácsiról elnevezett orosz étterem. Roppantul elegáns, mégis megfizethető, ajánlott mindenkinek, aki még nem találkozott az orosz gasztronómia kötelező darabjaival! 

Link

#3. Rigai vásárcsarnok

Market Hall Riga

Ha csak ezt is meg azt is egy kicsit meg szeretnénk kóstolni, vagy csak nehezen döntünk, hogy mit is ennénk, akkor megérkeztünk: a rigai vásárcsarnok négy hatalmas hangárja a mi helyünk. Ha apartmant béreltél és magatoknak készíted el a vacsorát, akkor a legfrissebb hozzávalókat garantáltan itt találod meg! Ha egy kis csomag bogyós gyümölcsöt rágcsálnál, vagy megkóstolnád a lettek híres fekete kenyerét füstölt heringgel, akkor itt a helyed! Ha csak a jó öreg talponállókra vágysz, hogy sorban minden lett fast foodot végig tudj pörgetni, akkor a nyári szezont válaszd, mert télen a többség sajnos zárva tart! 

Link

Market Hall Riga
Market Hall Riga
Market Hall Riga

#4. AJ Chocolate House Rīga

A.J. Chocolate House Riga

Faín kávét főznek és szemet gyönyörködtető kézműves csokibonbonokat gyártanak ebben a kis csokizdában, szintén a rigai belváros szívében. Ha nem tudsz dönteni, hogy mit vigyél haza ajándékba lett utadról, az otthoniak biztosan nem fognak megharagudni, ha ezeket a míves csokiparányokat rejted el a hátizsákodban a hazaútra. 

Link

A.J. Chocolate House Riga Balsam

#5. Black Magic

Hogy a rigai gasztroélmény teljes palettáját végijárjuk, már csak egy ajtón kell belépnünk: ez pedig a lettek legsötétebb titka: a Rigas Melnais Balzams. Számomra az Unicumra hajazó, ámbátor 45 fokos keserűlikőr eredetijét, számos “enyhébb” változatban is készítik. Feketeribizlis, meggyes, kávés változatok várják azokat a vendégeket, akik inkább a konty mögé való italokat keresik. A likőrt egyébként 1752 óta gyártják, az elején természetesen még csak mint gyógyászati segédeszköz. Szintén kiváló ajándék a hazaiaknak, ugyanis nagyon szépen megtervezett üvegben, a legkülönfélébb kiszerelésekben árusítják a nagyérdeműnek. 

Link

Black Magic

#5+1. Radisson Skyline Bar

Raddison Skyline Bar Riga

Ha pazar kilátásban szeretnétek gyönyörködni, miközben a koktélotokat kortyolgatjátok, akkor ajánlatos meglátogatni a Radisson hotel lánc rigai tagját, ahol a legfelső emeleten egy koktélbár üzemel.  

Link

Raddison Skyline Bar Riga

Riga térkép

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.