Magyarország

Tolnai értékek nyomán - Szálka

Pécsre menet-jövet milliószor suhantam már el az autópályán a Szekszárdi-dombság mellett és mindannyiszor meg is ígértem magamnak, hogy egyszer adni fogok egy lehetőséget ennek a tájnak is! Készülődés közben fel is lapoztam a Tolnai Értéktárat, hogy megtudjam, a megye kulturális szakértői milyen helyi értékeket nyilvánítottak kötelező darabnak. Felkerült a listára a sárközi népviselet, a bonyhádi zománcáru, a dávodi dám, a szekszárdi bor, a györkönyi pincefalu és a grábóci szerb-ortodox kolostor. Végigrágtam a felsoroltakat és amúgy teljesen tipikusan, első látnivalónak Szálkát és környékét választottam, noha nem is szerepelt a listán! Irány tehát Szálka, ahol a szabadidős tevékenységek, a valláskultúra és a gasztronómia kéz a kézben járnak! 

Szálka – Szunyókáló kis falu a Szekszárdi-dombság déli oldalán, a parányi Lajvér patak partján. Több mint ezer éves település, aminek tipikus tolnai-baranyai (Schwäbische Türkei) sors jutott osztályrészül az európai népek országútjának számító Duna mellett. Előbb a törökök elől menekülő szerbek (rácok) érkeztek ide pópájuk vezetésével, hogy aztán a török idők után a szomszéd faluba – Grábócra költözzenek tovább. Helyükre Würzburgból érkeznek német ajkú svábok, akik nem csak bigott katolikus vallásukat hozták magukkal, hanem földművelési ismereteiket is. Néhány évtized alatt meghonosodott a szőlő és borkultúra, új, eddig nem ismert gyümölcsfa fajták bontották rügyeiket Tolna löszös platóján. 1889/1890-ben azonban a filoxéra és egy addig soha sem látott nagyságú jégverés teljesen elpusztította az évszázados tőkéket.
A helyi sváb Mayer család így emlékezik vissza a történtekre: 
„1889 késő nyarán Mayer Mihály és felesége lovaskocsival tartottak a szomszédos Grábócra. Amikor a Szálka és Grábóc közötti hegytetőre értek, emberemlékezet óta nem tapasztalt vihar keletkezett, nagy mennyiségi és nagyságú jégesővel. A jégeső nyomott hagyott a lovak testén, számos grábóci háztetőn cserép sem maradt.
Hazaérkezve az üknagyapa azt mondta: „vajon a szőlő hogy nézhet ki?” Majd visszaindultak a hegyre, ahol látták a jég pusztítását. A szőlő, a levelek a földön hevertek, a szőlővesszők tönkre mentek.
 

Az egész szőlőt kivágták és újratelepítették. Az új oltványokat Amerikából hozatták. Hálából azért, hogy minden oltvány és facsemete megeredt Mayerék kápolna építése mellett döntöttek. melyet 1891-ben szenteltek fel a Bátaszék felé vezető országút mellett, ott ahol a legszebb kilátás nyílik a Duna irányába.” 

Az ékszerdobozként tündöklő apró, kék Mausz-kápolna és a mellette álló Mausz-hárs története azóta összefonódott.
De hogy miért nem Mayer kápolna? A katolikus vallásban a hívek gyakorta megemlékeztek Jézus Emmauszi történetéről, amit egy zarándoklattal és imádkozással kötöttek össze. A szálkai hívek Emmauszi zarándoklatota a Mayer kápolnához vezetett, ami egy idő után Emmausziból Mausz kápolnává vált.

Lukács szerint Jézus két tanítványa (nem apostolok) – akiket „emmauszi tanítványok” néven emlegetnek – Jézus keresztre feszítése után a 60 stádiumnyira fekvő Emmauszba tartottak haza Jeruzsálemből és az eseményekről beszélgettek, amikor egy vándor csatlakozott hozzájuk és szomorúságuk okáról érdeklődött. Emmauszba érve már esteledett, ezért marasztalták a vándort. Amikor az idegen a vacsoránál megtörte a kenyeret, ráismertek, hogy Jézus. Ezután visszasiettek az apostolokhoz, hogy elmondják nekik a hírt.

A falu a második világháborús kitelepítések folytán szinte teljes sváb lakosságát elvesztette, helyükre hevesi magyarokat költöztettek. A 70-es években a Lajvér patak felduzzasztásával létrejött a Szálkai-tó, ami gyorsan a horgászok és a strandolók titkos favoritjává vált. Sorra nyíltak az éttermek, szállások. Az elmúlt pár év természetesen nem tett jót Szálka idegenforgalmának, de remélhetőleg rövid időn belül újra benépesedik a szálkai strand!

#Szabadidő: horgászás, strandolás, túrázás (tókör, Szálka – Grábóc, Szálka – Mausz kápolna – Szálka), gasztro (az egykori, nagyon jó hírű Horog Étterem a szembe szomszédba költözött – Trófea Étterem >> próbáltam, pöpec!) 

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.