1

Könnyű

Könnyű, rövidtávú gyaloglás. Városi séta, nevezetességek megközelítése. Fókusz a nézelődésen.

2

Könnyű

Könnyű, félnapos bemelegítő túrák. Városi séta során több látnivaló, esetleg egy belváros felkeresése. 

Táv: < 10 km Szintkülönbség: < 200 m

3

Könnyű

Könnyű, de már egész napos síkvidéki, esetleg dombos területen vezetett túrák. 

Táv: < 15 km Szintkülönbség: < 400 m

4

Közepes

Egész vagy félnapos túrák változatos domborzatú terepen, meredek kaptatók és lejtők nélkül.

Táv: < 15 km Szintkülönbség: < 600 m

5

Közepes

Egész napos, erőnlétileg közepesen megterhelő, jól járható ösvényen haladó túrák. Néhány rövid, meredekebb kaptató és lejtő is lehet. 

Táv: < 20 km Szintkülönbség: < 800 m

6

Közepes

Egész napos, komolyabb kaptatókkal és lejtőkkel megtűzdelt túra. Időtartama hasonló, mint az 5. szint, de gyakrabban lehet meredekebb kaptató vagy lejtő. Jellemző túraterep: bottom – up – bottom túrák a Börzsönyben, Bükkben, Mátrában.

Táv: < 20 km Szintkülönbség: < 1.000 m

7

Nehéz

Kisebb, könnyű mászószakaszok előfordulhatnak, a túraszakaszok hosszabbak, sziklás, törmelékes részek és kitettebb helyek is előfordulhatnak, az útvonal azonban jelzett, többnyire jól járható. Jellemző terepek az Alpok, a Pireneusok, a Kaukázus ösvényei. 

Táv: < 20 km Szintkülönbség: < 1.300 m

8

Nehéz

Erőnlétileg nagyon megterhelő, meredek ösvények, kitett szakaszok, ahol akár biztosított mászószakaszok is előfordulhatnak, néha a teljes napi felszerelést is vinni kell. Nagyon jó erőnlét és állóképesség, túrázási tapasztalat, valamint a magabiztos mozgáskoordináció feltétele a túra teljesítésének. 

Táv: < 25 km Szintkülönbség: < 2.000 m

9

Nehéz

Az ilyen szintű útvonal teljesítése kiváló kondíciót és magashegyi tapasztalatot igényel. Megtételéhez megfelelő technikai felszerelés (pl. jégcsákány, kötél, beülő stb.) szükséges. Fontos hangsúlyozni, hogy minősített hegyi vezetők vezetik! A távolságok néha rövidek, de a terep nagyon igénybe veszi a túrázót.