Lettország

Riga - Praktikus infók

Következzenek a leglényegesebb gyakorlati tudnivalók, ha nem szeretnél céltalanul Riga utcáin bóklászni: utazás, tömegközlekedés, étterem, szálloda, vásárlás, miegymás. Magyarországról Rigába két úton érkezhetünk. Vagy Kaunasban landolunk, bejárjuk Litvániát és az Eurolines buszaival érkezünk meg a lett fővárosba, vagy pedig Rigában landolunk, ahonnan a rigai tömegközlekedés 22-es járatával, vagy pedig taxival jutunk be a belvárosba. Rigába jelenleg a Ryanair közlekedtet fapados járatokat, hetente jellemzően kétszer. 

Busz link

Riga tömegközlekedés link

Riga_Daugava

Rigában a tömegközlekedés már búcsút intett a jegyes/bérletes rendszernek. E-ticketeket lehet vásárolni kvázi mindenhol (trafikokban, újságosnál, boltban, automatákban, etc.), amiket aztán a számunkra megfelelő jeggyel, napijeggyel, bérlettel tudunk felöltetni ugyanitt. A városlátogatóknak a legjobb döntés az ún. Yellow E-Ticket, ami átmeneti itt tartózkodóknak szól.  

Még egyszer a lényeg: Yellow E-Ticket megvesz, megmondjuk az eladónak, hogy mennyi kredittel (hány darab jeggyel, etc.) töltse fel, felszállunk a buszra/trolira/villamosra és érvényesítjük a minden ajtóban elhelyezett, erre szolgáló készülékeknél. 

Riga belvárosa tökéletesen bejárható gyalogszerrel, a legtöbb látnivaló relatíve közel fekszik egymáshoz. A szecessziós városrészhez viszont 1,5 km-t kell talpalni a Lív térről, amire ha nem vállalkozunk, akkor bizony hívnunk kell egy taxit. 

Kommunikáció, étterem, szálloda

A napi kommunikációban bátran használjuk az angolt, mindhárom balti ország lakói arcpirítóan (Magyarországhoz képest mindenképp) jól beszélik a világnyelvet. Mindenhol lehet fizetni bankkártyával (kivéve piac), ha készpénzesek vagyunk, akkor pedig Euroval készüljünk.  

A csapvíz fogyasztása Rigában állítólagosan nem ajánlott, ásványvíz viszont minden sarkon beszerezhető. 

Étterem választékban mindent megtalálunk, amit Magyarországon megtalálhatunk: gyorséttermek, kínai, thai, indiai, olasz, orosz éttermek (üzbég is van, ha szükséged van az elérhetőségre, jelezd! 😊). Jó és igényes kávézóik vannak. A helyi kávézólánc a Caffeine, bátran próbáljuk ki! 

Szálloda: mivel csak egyet próbáltam ki, ezért csak egyet tudok javasolni: 

Riga_Wellton_Riverside

Wellton Riverside SPA Hotel ****. Közvetlenül a Daugava partján, karnyújtásnyira a belvárostól, repülőtérre közlekedő buszjárattól, vásárcsarnoktól, etc. Kiszolgálás, kommunikáció, szálloda kialakítás TOP. A reggeli mindent visz, lett sajátosságok, habzó bor (!), és az angol reggeli minden kelléke megtalálható a felhozatalban. Kora estétől egy bár is várja az esetleges látogatókat. A wellness részleg szépen kialakított, viszont feláras, nem tartalmazza a szobaár.  

Részletek

Riga_Wellton_Riverside_Breakfast

Riga és környéke két teljes nap alatt könnyűszerrel bejárható, még tömegközlekedéssel is. Ha tehetitek ne hagyjátok ki a tengerparti sétát, ha már a Balti-tenger partjához ily közel kerültetek. Vonattal fél órára található Jürmala, a boldog békeidők orosz arisztokráciájának tengerparti nyaralóhelye. 

Riga_City_Center

Lettország és Riga, a balti térség legnagyobb városa mindenképp megér egy misét! Keresgéljetek olcsó repjegyeket és szánjatok rá egy hosszú hétvégét! Mindenképp megéri!  

Vár mindenkit Lettország, a borostyán hazája! 

Lettország videó

Riga térkép

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.