Belgium

Flandria – Bringatúra szélmalmok és homokdűnék között

Ha elegendő volt a sör és tengeri betegek vagyunk a csónakázástól, akkor pattanjunk biciklire és ismerjük meg a méltatlanul figyelmen kívül hagyott belga tengerpartot! Bruges-ből kiindulva nagyjából 20 km alatt érünk ki az Északi-tenger partjára De Haan-ba /Flandria/. Utunkat hamisítatlan németalföldi tájkép kíséri: csatornák, nyílegyenes platánsorok, szélmalmok, homokdűnék, vakítóan fehér polder-házak, a távolban pedig mint egy távoli halvány ködfátyol, felsejlik a Brit-sziget.

Túlságosan nagy szintkülönbséget nem kell leküzdenünk, – a terep teljesen sík. Konkrétan a tenger szintje alatt tekerünk. Ugyanis nem csak a hollandok, hanem belga polgártársaink is országuk egy részét a tengertől hódították vissza. Mindez lépésről-lépésre, gátak, szélmalmok segítségével történt. Ezeket a homokos, poldereknek nevezett területeket a mezőgazdaság és persze a kerékpárosok hasznosítják.

Flandria - végtelen horizont a futóhomok felett
Flandria – Régen tengerfenék, most homokdűnék. Beach a’la Belgium. (Foto: weg.de)

De Haan 17 km-re fekszik Brugestől. Fejlődésnek mintegy 150 éve indult. Ebben az időben ugyanis a kor uralkodói elitje egy új hóbortnak hódolt: addig kihasználatlan (esetleg kósza halászok csónakázgattak) tengerparti területeket kezdtek el egészségügyi célzattal hasznosítani. Felfedezték ugyanis, hogy a környezetváltozás jótékony hatással van az emberek mentális egészségére. Ekkortájt alakulnak ki Európa első üdülőövezetei: A brit uralkodó a La Manche csatorna mellett építi meg tengerparti nyaraló-komplexumát, az osztrák császár kiépíti Badent, Bad Ischlt, a porosz császár a belga tengerparttól nem messze építi ki Norderney-t, mint a porosz riviérát. Mindenki azzal főz amilye van. Itt még elsősorban nem a bronzbarna bőr és a monokini volt a nyaralás célja. Mindenki aki számított az uralkodó környezetében szerette volna eltölteni a nyári hónapokat.

Flandria - szélmalmok és polderek
Flandria – Tekerés a polderen (Foto: komoot.com)

Belgiumban sem volt ez másként. Az uralkodó – II. Lipót – egy tengerparti villamos vonalat építtetett ki (Kusttram), ami arra volt hivatott, hogy a kialakuló belga riviéra egyes településeit kösse a későbbiekben össze. A belga gyarmati sorban tengődő Kongó-medence szisztematikus kifosztásával még arra is volt pénz, hogy egy golpályát építsenek ki a parttól nem messze. De Haan jelenleg egy 12 ezres város, egy biciklis kiruccanáshoz nélkülözhetetlen infrastruktúrával (kávézók, cukrászdák).

Kerékpár-kölcsönzés:

Brugesben relatíve könnyen lehet biciklikölcsönzéssel foglalkozó cégeket találni.

http://www.brugesbikerental.be/routes.html

Ajánlott cikkek