Belgium

A Meuse-völgye – erődök mentén Belgium legklasszabb bringaútján

Belgium területének nagy részét az Északi-tengertől kiinduló alföld határozza meg. Némi változatosságot az ország délkeleti részén fekvő, részben Németországba, Luxemburgba és Franciaországba átnyúló Ardennek hegység jelent. Alpesi csúcsokra ne számítsunk, viszont lekerekített erdős hegyhátakra, fantasztikus folyókanyarulatokra, bevehetetlennek tűnő erődökre, tökéletes kerékpáros infrastruktúrára igen.

A hegység sehol sem éri el a 700 méteres magasságot, de a bringásoknak még ennyi szintkülönbséggel sem kell megbirkózniuk, ha a legkedveltebb túraútvonalakat választják. Ugyanis a Meuse folyó kanyarokkal bár, de keresztülhatol az Ardenneken, Vallónia legnagyobb városait érintve, hogy később Hollandiában a tengerbe ömöljön.

Belgium francia ajkú népe pedig nem átallotta kihasználni ezt a lehetőséget és bicikliúttal kíséri majdhogynem végig a folyó kanyarulatait. A francia-belga határon fekvő Givet-ből indulva Dinant-on keresztül Namurba érkezve mintegy 60 km alatt megtapasztalhatjuk, hogy stratégiai szempontból milyen fontos területen járunk. Ugyanis mindhárom településen hatalmas erődítményekkel próbálták az érintett országok a történelem során az aktuális status quo-t fenntartani. Ne feledjük el, hogy 50 km-es körzetben sorsdöntő ütközetekre került sor a történelemben: Napóleon seregét Waterloo-nál győzték le a szövetséges csapatok, Ypern-nél több százezer elesett révén dőlt el az első világháború, az Ardennekben pedig a németek próbálták utolsó erőfeszítésükkel feltartani a szövetségeseket a normandiai partraszállást követően.

Dinant_Meuse
Dinant – Belgium legkisebb városa (Fotó: Goodfon)

Kerékpártúrának elsődlegesen a Dinant és Namur közötti szakasz kínálkozik, itt ugyanis nem kell ugyanezen a szakaszon visszatekernünk, mivel az óránként közlekedő vonat (állandó kerékpáros kocsival felszerelve) mintegy fél óra alatt megoldja ezt helyettünk. Távolság: kb. 30 km, nézelődéssel, szünetekkel: 3 óra.

Ajánlott cikkek