Belgium

Gent – Belgium legpechesebb városa

Kevés pechesebb település létezik a világon, mint Gent. Gondoljunk csak bele: van egy tökéletesen megmaradt középkori belvárosom, telis-tele középkori műemlékekkel. Vannak csatornáim, ahol az emberek csónakázhatnak. Az épületek a legkirályabb megvilágítással rendelkeznek, hogy sötétedés után majdhogynem jobban nézzenek ki, mint fényes nappal. Vannak modern múzeumok. Itt is van waffel, itt is van sültkrumpli. Mindezeken felül Európa egyik legnagyobb vízivára közvetlenül a belvárosban terpeszkedik.

A turisták valami miatt mégsem Flandria második legnépesebb városát keresik fel, hanem az 50 km-re fekvő Bruges-t. Ennek oka pedig még inkább megmosolyogtató. A 20. században befellegzett Bruges gazdaságának, ami miatt a város amilyen gyorsan csak tudott pótlólagos bevétel után nézett. Idejekorán elkezdték a műemlékeket felújítani, a turizmusba fektetni. Gent ezalatt élvezte az ipar gyümölcsét. Volt bevétel dögivel, csak éppen a belváros a széngáz-kibocsátás miatt folyamatosan üszkösödött, az épületek az összedőlés határán voltak. Amikor a 80-as években Gent ráébredt, hogy milyen kincsek birtokában van, Bruges már behozhatatlan előnyre tett szert az idegenforgalomban.

Gent_city_centre
Gent – Promenád a Szent Mihály híddal (Fotó: www.hurtigruten.co.uk)

Ami viszont tény: Gent gyönyörű. A város vezetése az elmúlt 40 évben mindent elkövetett, hogy az ide látogatók kedvében járjon. A folyóparti sétányok (Graslei és Korenlei), a Szent Mihály híd (St.-Michaels-Brücke), a pazarabbnál-pazarabb gilde házak tucatjai, a kilátás a grófi vár (Het Gravensteen) faláról mind-mind lélegzetelállító látványosság.

De ugyanúgy a belvárost ékesíti a brabanti gótika egyik legnagyszerűbb példája a Szent Bávó Székesegyház, ahol az egyik oldalkápolnában lelt otthonra az 1400-as évek egyik kivételes bibliai témájú alkotása: a Jan van Eyck által megfestett “A bárány imádása” című táblakép sorozat (polyptichon). A képsorozat története meglehetősen viharos. Túlélte a protestánsok templomrombolását, Napóleon rabló csapatait, a nácik fosztogatását, hogy aztán a világháborút követően egy sóbányában bukkanjanak rá.

Szánjunk egy napot Gentre, a középkori csodára és közben ugorjunk be egy adag, a legjobbnak tartott belga krumpliért (De Frietketel).

Gent_best_pommes_De_Frietketel

Ajánlott cikkek