A lett konyha olyan, mint maga Lettország: egyszerű, letisztult, enyhén fűszerezett, és egyáltalán nem hivalkodó. Természetesen nem kerülhette el, hogy hatással legyen rá a német és a szláv konyhaművészet. Alapanyagait tekintve főként disznóhússal és heringgel, valamint krumplival, karórépával, céklával és irtózatos mennyiségű kaporral és tejföllel kooperál. Aki a friss alapanyagokra kíváncsi mindenképp keresse fel a rigai vásárcsarnok Zeppelin hangárjait, mert ott mindent megtalál, amire a főzéshez szüksége lehet: malomkeréknyi sajtok, friss halfélék, füstölt hering, fekete kenyér. Irány a lett főváros – Riga gasztro vonala!
Ha egy tipikus lett ebédet szeretnél elkölteni, akkor előételnek válassz egy lett kolbász/sajttálat, vagy egy hideg céklalevest reszelt uborkával, kefírrel és természetesen főtt tojással. Főételnek pedig jöhet a krumplival/gombával/darálthússal töltött pelmeni, a szlávok tésztabatyuja, amit embertelen mennyiségű tejföllel zúdítanak le. Ha pedig mindezzel megvagyunk, ne feledkezzünk meg a kiváló lett sörök zászlóshajójáról az Aldarisról!
Top 5 gasztro Riga
#1. Folkklubs ALA pagrabs
A Szt. Péter templomtól nem messze elhelyezkedő, hatalmas pincepub helyi ételekkel, nagy sörválasztékkal és gyertyás élőkoncertekkel várja a nagyérdeműt. Télen sajnos hűvös van, nyáron viszont elsőrendű a klíma.
Kettővel magasabb kategóriájú a Dóm és a Lív tér között elhelyezkedő Ványa bácsiról elnevezett orosz étterem. Roppantul elegáns, mégis megfizethető, ajánlott mindenkinek, aki még nem találkozott az orosz gasztronómia kötelező darabjaival!
Ha csak ezt is meg azt is egy kicsit meg szeretnénk kóstolni, vagy csak nehezen döntünk, hogy mit is ennénk, akkor megérkeztünk: a rigai vásárcsarnok négy hatalmas hangárja a mi helyünk. Ha apartmant béreltél és magatoknak készíted el a vacsorát, akkor a legfrissebb hozzávalókat garantáltan itt találod meg! Ha egy kis csomag bogyós gyümölcsöt rágcsálnál, vagy megkóstolnád a lettek híres fekete kenyerét füstölt heringgel, akkor itt a helyed! Ha csak a jó öreg talponállókra vágysz, hogy sorban minden lett fast foodot végig tudj pörgetni, akkor a nyári szezont válaszd, mert télen a többség sajnos zárva tart!
Faín kávét főznek és szemet gyönyörködtető kézműves csokibonbonokat gyártanak ebben a kis csokizdában, szintén a rigai belváros szívében. Ha nem tudsz dönteni, hogy mit vigyél haza ajándékba lett utadról, az otthoniak biztosan nem fognak megharagudni, ha ezeket a míves csokiparányokat rejted el a hátizsákodban a hazaútra.
Hogy a rigai gasztroélmény teljes palettáját végijárjuk, már csak egy ajtón kell belépnünk: ez pedig a lettek legsötétebb titka: a Rigas Melnais Balzams. Számomra az Unicumra hajazó, ámbátor 45 fokos keserűlikőr eredetijét, számos “enyhébb” változatban is készítik. Feketeribizlis, meggyes, kávés változatok várják azokat a vendégeket, akik inkább a konty mögé való italokat keresik. A likőrt egyébként 1752 óta gyártják, az elején természetesen még csak mint gyógyászati segédeszköz. Szintén kiváló ajándék a hazaiaknak, ugyanis nagyon szépen megtervezett üvegben, a legkülönfélébb kiszerelésekben árusítják a nagyérdeműnek.
Ha pazar kilátásban szeretnétek gyönyörködni, miközben a koktélotokat kortyolgatjátok, akkor ajánlatos meglátogatni a Radisson hotel lánc rigai tagját, ahol a legfelső emeleten egy koktélbár üzemel.