Belgium

Orval apátsága és a trappista sör

Belgium legdélebbi végein, már-már Franciaországban található a világ egyik legizgalmasabb apátsága – Orval. Igen, izgalmas: az itt élő szerzetesek ugyanis nem “csak” holmi szellemi foglalkozást, meg zsolozsmázást űznek, hanem idejük jelentékeny részében az egyik legegyedibb sört készítik. Ezek a szerzetesek pedig nem mások mint a trappisták. Valóban, ugyanaz a jól ismert név, akikről a 70-es években Magyarországon elnevezték a tejsavóból készült, árvalányhaj színű, sajtnak magasztalt élelmiszeripari maradványterméket. De vajon honnan származhat az elnevezés?

Egyszer volt egy Clairvaux-i Bernát nevű bencés szerzetes. Úgy gondolta a 11. században, hogy a bencés rend már nem tartja eléggé szigorúan a benedeki regulákat. Ezért fogta magát és saját szerzetesrendet alapított. A ciszterek, (mivel így nevezték el őket) szigorúan lakatlan területen alapítottak apátságot. Mindennapjaikat főként az imádkozás és a kétkezi munka tette ki. Benedek sem mondhatta volna szebben: Ora et labora. Aztán telt múlt az idő, és Bernát regulái is inflálódni kezdtek. Ezért 600 évvel később megalapították a trappista rendet. A cél pedig nem volt egyéb, mint hogy visszatérjenek -IGEN-, a benedeki regulákhoz.

Orval_Abbey

Mindennapi tevékenységükben tehát fontos momentum a kétkezi munka, amit főként az élelmiszeripar területén kamatoztatnak. Kenyér, sajt, bor, méz, lekvár és olajok kerülnek ki a kezeik közül. És mivel ezek a termékek manufakturális keretek között, teljesen bio körülmények között készülnek, ezért a világ aktuális divatját tekintve, trendinek mondhatóak.

De hogyan illeszthető össze az alkoholos italok készítése és a vallásos szemlélet? A középkorban az alkohol volt az egyetlen olyan mindenki számára elérhető folyadék, ami nem tartalmazott valamilyen nyavalyát. Ezen kívül pedig hordókban a bort és a sört tudták akár nagyobb távolságokra is szállítani. Nem utolsó sorban pedig a trappisták söre roppantul tápláló és hova tovább még egészséges is. De milyen az igazi trappista sör? Egy olyan apátság falai között kell, hogy készüljön, ahol a sörfőzés nem profit-orientált, és lehetőleg szerzetesek kezei által. Jelenleg  roppantul sok olyan sör van, ami apátságinak titulálja magát, de nem tesz eleget a fenti elvárásoknak. Őket az ATP jellel látják el (Authentic Trappist Product). Jelenleg a világon 11 kolostorban készítenek sört. Ebből 6 Belgiumban található, ezek közül pedig az egyik leghíresebb az Orvali trappista sör.

Trappist_Beer
Trappisták egymás közt – Belga trappista sörök választéka (FOTO: www.aubergedeprovence.com

Mint minden apátság történetét, úgy Orvalt is legendák övezik. Toszkán Matilda úrnő a házassági gyűrűjét egy forrásba ejtette, amit egy pisztráng megtalált és szájában visszahozott. Matilda nagy örömében Val d’Or-nak vagyis Aranyvölgynek nevezte el a környező területet. Innen az apátság neve. A 12. században ciszterek telepednek meg a területen és kezdenek gazdálkodásba. Egészen a 18. század végéig folytatják is ezt a tevékenységet, amikor a francia forradalom dicső csapatai szét nem kergetik a közösséget, az apátságot pedig felgyújtják. 1926-ban a terület akkori gazdái, a Harenne család visszajuttatta a területet a ciszterci rendnek, akik gazdasági tevékenységüknek – mindenki örömére – a sörfőzést választották.

Az Orval trappista egy világos ale (6,2%), borostyán színű, tartós habbal rendelkezik. Illatában citrusos, ízében méz és karamell jegyekkel rendelkezik. Zamata komlós utóízzel búcsúzik, legalább öt évig érlelhető.

Ajánlott cikkek

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.