Belgium

Celles és Véves – Vallónia szíve

A belgák elfogadó és befogadó magatartását sokak szerint az okozza, hogy (minden köntörfalazás nélkül) nincsenek is belgák. Amikor 1830-ban létrehozták a Belga Királyságot, akkor a környező országok végvidékeit fogták össze egy államalakulatban. A legészakabbra található francia nyelvű lakosság – a vallonok alkotják a Belgium déli részén található Vallóniát, míg a legdélebbre hollandul beszélő lakosság Flandriát.

Az első alkotmány álma még az volt, hogy szépen lassan majd az egész ország homogén francia lakosságú lesz. A későbbiekben aztán több fronton is kiéleződtek az ellentétek a két országrész között. Az Ardennekben óriási vas és szénkészleteket találtak, ami hirtelen gazdagságot hozott a vallonoknak és az ipar előretörésével termékeny talajra találtak a baloldali gondolatok is.

Az északi – flandriai – rész a 20. század közepéig Vallónia nyomában kullogott. Az ellentéteket nem csökkentette, hogy a déli részen mind a mai napig erőteljes a baloldali pártok jelenléte, míg Flandria tradicionális jobboldali, katolikus terület. A 60-as évektől aztán fordult a kocka, a bányák kiürültek, az országrész munka nélkül maradt. Mindeközben Észak pont ebben az időben tudott a kereskedelem és a könnyűipar révén a korszak konjunktúráját meglovagolva Európa élmezőnyébe lépni.

Celles_Houyet
Celles – egy falatnyi Vallónia (Foto: Wikipédia)

Namur központtal Vallónia teljes autonómiát élvez. Az utóbbi pár évtizedben mindent elkövetnek, hogy egy egységes turisztikai csomaggal álljanak elő. Ezzel leginkább az országba érkező aktív pihenőket igyekeznek megcélozni. Több száz kilométernyi bicikliút épült, amihez részben a már lezárt vasúti szárnyvonalakat alakították át. Túraösvények hálózzák be az Ardenneket, megismerkedhetünk a környék háborús múltjával. Ami viszont a non plus ultra, hogy a hátrányukból igyekeznek előnyt kovácsolni. Miután a gazdaság bestoppolt ötven évvel ezelőtt, a turisták jelentős része pedig három napos utazás keretében látogatja meg az országot (Brüsszel, Gent, Bruges), ezért a itteni városkák és falvak eredeti szépségükben, jellegzetes kékes-szürkés épületeikkel, maradtak meg a 21. századra.

Ha harapni szeretnénk egyet Vallóniából, akkor arra nagyon jó lehetőséget kínálnak a Celles-ből kiinduló túrautak. Egy 18 km-es körtúra keretében megismerkedhetünk az egyik legfestőibb vallon kisvárossal, a Passióról fantasztikus panorámában gyönyörködhetünk, valamint felfedezhetjük Belgium legvadregényesebb várát Véves-ben.

Ha repülővel érkezünk Belgiumba, akkor Charleroiból ne legyen magától értetődő, hogy Brüsszel felé vesszük az irányt. Dél felé is várhatnak még minket csodák!

Irány Vallónia!

Ajánlott cikkek