Svájc

Morteratsch gleccser – a globális felmelegedés velünk élő tanúja

A graubündeni Alpok messzi-messzi lejtőin élt egyszer egy Anetta nevű jómódú parasztlány és a szegény sorból származó Aratsch nevű pásztorlegény. Egy nyári estén az egyik alpesi kunyhóban tartottak mulatságot, ahol a két fiatal lelke végleg egymásba forrt. A jómódú szülők azonban megtiltották az esküvőt. Aratsch, hogy kérőként jelenhessen meg a lányos háznál, katonának állt és messzi vidékekre vezényelték. Anetta sajnos nem bírta szerelme távollétét és belehalt bánatába. Mikor a legény visszatért a szolgálatból, értesült mátkája haláláról, mire a halált választva a gleccser szakadékába vágtatott lovával.

Switzerland_Morteratsch

A későbbiekben a lány szelleme többször kísértett a kunyhó környékén és az ott élő hegyi pásztorok többször hallani vélték hogy egy elkeseredett női hang két szót ismételget: „Mort Aratsch“ (ami annyit tesz magyarul: Aratsch halott). Egy alkalommal egy fiatal pásztor pillantotta meg, mire a tehenei egyszerre több tejet adtak, és egy jó darabig egyetlen jószág sem pusztult el. Rá pár évre egy másik pásztor előtt jelent meg, aki elüldözte a kunyhó környékéről. Erre vihar kerekedett, amiből Anetta átka harsogott: „Schmladida saja quaist‘ alp e sia pas-chüra!“ (magyarul: Pusztuljon el e kunyhó). Ezután sivárrá váltak a rétek, a kunyhó pedig elhagyatottá vált, míg pár évvel később a gleccser maga alá gyűrte.

Az 1850-es évekig teljes mértékben hihető, hogy a jégfolyamok a kis jégkorszak hatására hízásnak indultak. De ugyanúgy, ahogy a világban mindenhol, a gleccserek váltak a felmelegedés fokmérőivé. A Morteratsch, a Keleti-Alpok legnagyobb tömegű gleccsere 1900 és 2017 között 2,5 kilométerrel lett rövidebb. Kiterjedése természetesen még így is impozáns: 6 km hosszú, átlagos vastagsága 75 méter, 15,3 km2 kiterjedésű, térfogata pedig mintegy 1,3 km3. 4020 méteres tengerszint magasságból, a Piz Bernina (a Keleti-Alpok egyetlen négyezrese) oldalából indul és 2020 méteres magasságon végződik.

Morteratsch Graubünden

Megközelítése egyszerűnek mondható, hisz a svájci infrastruktúra magától értetődően itt is hibátlanul működik. A svájci vasút panorámás kocsijairól leszállunk Portesina megállóban, ahonnan közvetlenül átszállhatunk a Diavolezzára tartó kabinos felvonóra. A majd‘ 3.000 méteren található Diavolezza menedékház egyszerre szállás, étterem és fantasztikus kiindulópont a Bernina csoport, valamint a Morteratsch gleccser meghódítására vágyakozóknak. A panoráma páratlan, nyáron is bőven van hó, lobog a svájci zászló, mögötte a Bernina impozáns 4.000-es tömege emelkedik. Varázslat. A jó kondícíóval rendelkezők bátran jelentkezhetnek egy különleges gleccsertúrára, ami a menedékháztól indul előzetes bejelentkezéssel (előtte nap 16:00-ig). Senkit se riasszon el a mintegy 1.000 méteres szint és az öt órás időtartam. Alighanem ritkán mondható el, hogy 5 milliárd tonna jég mozog együtt velünk egy túra során.

Gleccsertúra infó

 

Ajánlott cikkek