Svájc

Graubünden – Európa tetején

Svájc legkeletibb, leggyérebben lakott, egyúttal legnagyobb kantonját nyugodtan nevezhetjük az európai idegenforgalom bölcsőjének. Az Európa tetejeként aposztrofált Graubünden ormait majd‘ 1000 csúcs ékesíti, valamint 150 völgy vágja apró darabokra, melyekben 615 azúrkék tó vize csillog. S az utak és vasutak, mint egy végeláthatatlan terepasztalon, kígyóznak mindenhol, mint a mérnöki zsenialitás megtestesítői. A végtelen látóhatár, a smaragdzöld fenyvesek és a havasi gyopár birodalma ez.

Schweitz_Morteratsch

Graubünden egyszerre hivalkodó és rejtőzködő. Ugyanúgy otthonra talált itt a világ leggazdagabb falujának tartott kozmopolita St. Moritz és a spiritualitásra összpontosító müstairi bencés apátság.  Egy kétszáz éve létező kanton, ahol elzártságának köszönhetően a mai napig a lakosság hetede beszéli a Római-Birodalomból itt rekedt latin egy dialektusát. Egy eredendően elzárt világ, amit a romantikus festők által vászonra vitt alpesi tájképek addig soha nem látott módon vonzóvá tettek. Svájc az ipari forradalomban megtollasodott angol nemesek számára a földre szállt mennyország volt. A britek előbb csak nyáron érkeztek a híres-neves Swiss-Alps egyedi klímáját élvezni.

Swiss_Morteratsch

De 1860-ban egy leleményes St. Moritzi szállodatulajdonos felajánlotta vendégeinek, hogy visszafizeti költségeiket, ha télen visszatérve nem érzik jól magukat. Az első angolokat az elmúlt 150 évben milliók követték, akik olyan téli időtöltéseket alakítottak ki, amelyek azóta olimpiai sportágként szerepelnek. Irány tehát Graubünden! Lessünk be a müstairi apácák mindennapjaiba, túrázzunk az Alpok legérintetlenebb nemzeti parkjában, grasszáljunk a festői St. Moritzban, hógolyózzunk nyáron a fenséges 4000-es Piz Bernina tövében és csodáljuk meg az alatta nyújtózkodó Morteratsch gleccsert!

Ajánlott cikkek