Portugália - Madeira

Madeira - Zarco a rövidlátó felfedező

Amikor az irtózatosan szeles, de lenyűgoző Szt. Lőrinc félszigeten (Ponta de São Lourenço) túrázol, ne felejtsd el, hogy azok az európaiak, akik először tették lábukat a szigetre, a félsziget mellett elhaladva kötöttek ki a mai Machico város közelében. Állítólag, amikor Zarco (a sziget hivatalos felfedezője) először látta meg a félszigetet, a következőt mondta a hajójának: „Állj meg Szt. Lőrinc, jó lesz itt nekünk!”. Ezek után kapta meg Madeira legkeletibb területe a felfedező hajója után a Szt. Lőrinc elnevezést. De hogyan keveredtek ide a portugálok? 

Tengerész_Henrik_Funchal
Tengerész Henrik szobra Funchalban a Santa Catarina Park bejáratában
Igen, tudjuk: már a görög és a római források is megemlítenek két szigetet egymás mellett a nagy atlanti kékség közepén telis-tele erdővel. Aztán egy angol szerelmespár hajója köt itt ki a 14. század közepén. A legenda szerint egy Robert McKeane nevű csóró skót legény beleszeretett Dorset grófjának Anna nevű lányába. Annát azonban édesapja eltiltotta tőle, ugyanis őt egy jobb hozománnyal bíró aspiránssal kívánta összebútorozni. Több se kellett, Robert a haverokkal és egy hajó segítségével megszöktette Annát és Franciaországba kívántak eljutni. Jött aztán a már-már ilyenkor szokásos vihar, ami egészen Madeira egyik öbléig sodorta őket. Gondolhatnánk, hogy innentől kezdve aztán a Kék lagúna c. filmből már megismert neverending love fog következni az érintetlen természet lágy ölén. DE NEM!
 
Zarco estatue Funchal
A sziget felfedezőjének szobra Funchalban (Foto: Visitfunchal)

Történt ugyanis, hogy Anna idejekorán rájött, hogy mégsem Robert az igazi. Hát ez elég nagy pech 2.326 kilométerre az atyai háztól. Jól bele is halt a szülők hiánya miatt támadt nagy bánatába. Robert nem sokkal később a lány hiánya miatti bánatába halt bele. A kísérők eltemették őket és egy táblát helyeztek el, megkérve a később arra járókat, hogy egy kápolnát építsenek az angol pár sírja fölé. A sors fura fintora, hogy egy ott épült kápolnában tartották meg a sziget első miséjét egy ferences pap celebrálásában. 

A kísérők miután okafogyottá vált ottlétük haza kívántak hajózni, azonban mór kalózok fogták el hajójukat. Egy, a hajón raboskodó portugál tengerésznek írták le a sziget elhelyezkedését, aki majd évekkel később viszi a hírt a királyi udvarba. És itt csatlakozik egymáshoz az előző bejegyzés és ennek a cikknek a címe. Az elrabolt tengerész ugyanis Tengerész Henriknek (akinek egyébiránt szintén Funchalban a Santa Catarina park bejáratánál áll a szobra) viszi el a jó hírt, aki hű katonáját Zarco-t bízza meg a sziget kolonizálásával.

Zarco estatue Madeira

Zarco a reconquistában edződött kikeresztelkedett szefárd zsidó kalandor volt. Tengerész Henrik marokkói hadjáratában egy nyílvessző találja el a szemét, aminek következtében élete végéig rövidlátóvá vált. Azonban mindvégig hű szolgának bizonyult, ezért is kaphatta meg az expedíció vezetését. 1418-ban indult az első út, amikor Porto Santo szigetét fedezték fel, majd egy évre rá Madeira is portugál kolóniává vált. 

A feltérképezést vezető három katona: João Gonçalves Zarco, Tristão Vaz Teixeira, és Bartolomeu Perestrelo között osztották fel a szigetet. Zarco Madeira nyugati felének kormányzását kapta, míg Teixeira a keleti részét, míg Perestrelo Porto Santoét. Szolgálataikért megkapták a jól megérdemelt nyugdíjas melót. Bizonyára nem járt túl sok idegeskedéssel Madeira kormányzójának lenni…

Pikáns részlet: Perestrelo lányát vette feleségül Kolumbusz, akit aztán fűvel-fával csalt és akitől később fia született. Perestrelo kergette el Porto Santoról Amerika későbbi felfedezőjét. De a részletek csak a következő cikkben következnek…

Ajánlott cikkek