Portugália - Madeira

Kolumbusz Kristóf - Ahogy nem tanultuk

Madeira, Porto Santo, Zarco, szaftos pletykák, összeesküvés-elméletek, szerelemgyermek, Kolumbusz portugál volt. Hogy mi??? Következzen egy bulvárcikknek is beillő bejegyzés.

Funchal_Colombo
Kolumbusz szobra Funchalban a Santa Catarina parkban (Foto: wikimedia)

Két portugál Kolumbusz kutató azzal állt elő, hogy Amerika valódi felfedezőjének valódi neve Salvador Fernandes Zarco volt, és a portugál Cuba településen látta meg a napvilágot 1447-ben, tehát négy évvel az általunk ismert és elfogadott genovai fiatalember születése előtt. Az általuk publikált tanulmányt pár évvel ezelőtt hozta le a HVG és eléggé Madeirához kapcsolódónak gondoltam ahhoz, hogy röviden összefoglaljam, miről is van itt kérem szó. 
Az általunk már ismert félszemű Zarconak született egy lánya -Isabel Goncalves Zarco, aki hogy-hogy nem, engedett a csábításnak és össze talált feküdni Tengerész Henrik unokaöccsével – Don Fernando-val. A gyümölcs beérett és megszületett a későbbi felfedező, akit az anya nevére kellett keresztelni, mivel az abban az időben meghatározónak számító inkvizíció nem nézte volna jó szemmel, hogy egy királyi sarj egy kikeresztelkedett szefárd zsidó lányával vállaljon gyermeket. Ezt követően pedig zabi nem zabi, az udvarban nevelkedett.

Mindez pedig magyarázatot szolgáltathat egy csomó mindenre:  az általunk ismert Kolumbusz ugyanis öt nyelven beszélt, értett a csillagászathoz, a matematikához, a hajózáshoz, bejáratos volt a portugál és a spanyol királyi udvarba, leveleiben portugál szavakat használt és azokat az S.F.Z. monogrammal zárta le (Salvador Fernandes Zarco = Fernando fia). Az Újvilág majd minden területét spanyol vagy portugál településekről, vagy személyekről mintázva nevezett el. Az általa legszebbnek tartott Kuba szigetét például a szülővárosáról Cuba-ról. De ott van még Belém, Guadiana, Sao Vicente, Faro, egyetlen újvilágbeli helynek sem adta Genova vagy más itáliai város nevét. 

Mint már tudjuk Kolumbusz a Madeira melletti Porto Santo kormányzójának -Perestrelo-nak lányát vette el, ami kézenfekvő, ha belegondolunk, hogy nagyapja (Zarco) és apósa (Perestrelo) kormányzótársak voltak. Hogy tehette volna mindezt meg egy szegény takácsmester fia?

Caravellas_Colombo
Kolumbusz karavellái az Újvilág felé (Forrás: Ohio State University)

Valamint hogy tovább szőjem az összeesküvés-elméleteket: valószínűsíthető, hogy II. János portugál király nem kipenderíti a tőle audienciát kérő későbbi felfedezőt, hanem egyenesen a spanyol királyi párhoz küldi őt. Hogy miért? Hogy elterelje a spanyolok figyelmét a portugálok által frissen felfedezett Afrikát megkerülő útról és őket a semmibe vezesse. Magyarán Kolumbusz egyáltalán nem gondolta komolyan, hogy bármit is fel fog fedezni, miközben Nyugatra hajózott. A portugálok (és az amerikai indián őslakosság) legnagyobb pechére azonban belebotlott egy új kontinensbe, ami aztán a spanyolok és nem a portugálok felemelkedését hozta magával. 

PS: állítólag Genovában valóban született nem sokkal később egy Kolumbusz Kristóf, de belőle tényleg takács lett… ;o)

Must see:

Santa Catarina park – Funchal – Kolumbusz szobor (a város felőli főbejárat után balra tartva)
7:00 – 19:00
Fantasztikus növényzet, fantasztikus panoráma a városra és az Édeskömény-öbölre.

Casa Colombo – Porto Santo – Kolumbusz háza
Nyitva: Kedd és ünnepnapok zárva, H-Sze-Cs-P-Szo: 10:00-12:30; 14:00-17:30; V: 10:00-13:00
Július-Augusztus-Szeptember: Kedd és ünnepnapok zárva, H-Sze-Cs-P-Szo: 10:00-12:30; 14:00-19:00; V: 10:00-13:00
Belépő: 2 EUR

Az Édeskömény-öböl (Funchal óceánpart) felfedezése a Santa Maria-val (esetleges delfinlessel)
Délelőtti trip: 10:00-13:30

Ajánlott cikkek