Portugália - Madeira

A madeirai bor, avagy hogyan lesz szőlőléből Vintage

El kell fogadnunk, hogy a magyar borpiacon csak egészen ritkán találkozhatunk a madeirai borokkal. Évszázadok óta ugyanis főként angol telepesek a felelősek a madeirai borkultúráért, ezért a célközönséget is többségében Nagy-Britanniában kell keresnünk. A silány minőségű bort sokáig a vermut olcsóbb vetélytársaként, főzéshez használták. Ma már a folyamatok optimalizálásával és nemesebb szőlőfajták telepítésével a magasabb elvárásokkal (és vastagabb pénztárcával) rendelkező fogyasztókat igyekeznek elérni. Ez a bor 20%-os alkoholtartalmával mind ízében, mind illatában inkább hasonlít egy gyengébb borpárlathoz, mint az általunk standardként elfogadott borfajtákhoz. Aki tehát úgy képzeli el a madeirai nyaralását, hogy egy laza, gyöngyöző madeirai hosszúlépéssel a kezében fogja lógatni a lábát a tengerparton, az bizony rossz úti célt választott.

Canteiro_Madeira_Wine_Lodge
Hordós érlelés a Wine Lodge tetőterében. Forrás: blandyswinelodge

Miután az Oszmán-Birodalom előretört a Földközi-tenger medencéjében, megcsappant az itt jellemzően termelt Malvasia szőlő termőterülete. Ezért Portugáliában és ezáltal Madeirán igyekeztek ezt a kieső termést pótolni. Madeira első blikkre kiváló szőlőtermő terület: vulkáni talaj, déli lejtésű hegyoldal. Ami viszont hibázik: túl sokat esik, és túl keveset süt a nap. Ezért a végeredményből maximum egy közepesen édes szőlőlevet lehetne készíteni. Tengerész Henrik azonban a legenda szerint nem hagyta magát, saját királyi kezével szállította az első szőlővesszőket Kréta szigetéről Madeirára, hogy ott beindítsa a bizniszt. De hiába a királyi akarat, a végeredmény silány lett.

A hajósok, akik az elbeszélések szerint szinte mindent IS meg tudtak inni, a sor végére hagyták a madeirait, és csak akkor fogyasztották el, amikor már minden mindegy volt, vagy már más nem maradt. A sors fura fintora, hogy a megoldásra viszont így sikerült rájönni. Történt ugyanis, hogy a madeirai borral telt hordók (ahogy már írtam mindig utoljára fogytak el) hosszú hetekig, akár hónapokig hánykolódtak a tengeren és addig a hajó gyomrában magas páratartalmon és állandó 40 fokon szépen lassan a benne tárolt bor megfőtt, a borban lévő cukor pedig karamellizálódott. Meglett tehát a kulcs, már csak standardizálni kellett a folyamatot.

Madeira_Old_Wine
Akikre büszkék vagyunk... Foto: madeirawine

A szőlőt szüretelik, darálják, préselik, erjesztik. Eddig ugyanaz, majd itt jön a varázslat. Borból lepárolt tiszta alkoholt öntenek az erjedésben lévő borra, felhúzva így az alkoholfokot 17-21 fok közé. A forrás így leáll, a maradék cukor visszamarad. A fajtától és az elvárt édességtől függően máskor állítják le az erjedést. Malvasia esetében már az erjedés elején, a Boal és Verdelho esetében az 5. nap környékén, míg a száraz Sercial esetében az erjedés lefolyása után. 

Ezután két út kínálkozik a bor végső minőségének eléréséhez: a Canteiro és az Estufagem eljárás. Míg az első során fahordókban napsütötte érlelőkbe kerül a bor és hónapokon át lassan fő, míg ki nem alakulnak a jellegzetes karamellizált aromák, addig a másikban óriási acél tartályokban lassan főzik a bort. A magasabb minőség természetesen az első, hagyományos minőséggel jár. Öt év természetes eljárás ér fel 3 hónap főzéssel. Az így elkészült bort ezt követően minimum három évig hordóban érlelik tovább. Tehát a lényeg még egyszer:
  • Malvasia – édes desszertbor
  • Verdelho – félszáraz bor, főleg sajtokhoz, levesekhez
  • Sercial – száraz bor, főleg aperitifnek

 

Hordóban érlelés hossza szerint: 

  • 3 years old vagy Finest
  • 5 years old vagy Reserve
  • 10 years old vagy Special Reserve
  • 15 years old vagy Extra Reserve
  • 20 years old vagy Vintage: majd további legalább 2 év palackban.

 

A Vintage borokat csak a legkiválóbb évek terméséből és csak a hagyományos szőlőfajták mustjából készítik. Ezek a borok bizonyítottan több mint 150 évig megőrzik minőségüket. Egy száz éves Vintage típusú borért nem átallanak elkérni akár 1.000 Eurot sem. 

Blandys_Wine
Malvasia, Verdelho, Sercial

Aki mélyrehatóbban szeretne megismerkedni a madeirai borkészítés fortélyaival, látogassa meg a Blandy’s Wine Lodge nevű látogatóközpontot, ahol mind angol, mind német nyelven szerveznek idegenvezetéseket. Ennek keretében bemutatják a család 200 éves történetét, megtekinthetőek a két eljárás során használt helységek és eszközök (óriási hordók többek között), a végén pedig egy bárba irányítanak minket, ahol mind a három fajta borból kapunk kóstolót. Ezt követően mind további kóstolásra mind pedig vásárlásra van lehetőség. Aki nem szeretné a repülőtéren a bőröndjébe tuszkolni a borosüvegeket (vagy az 1000 Euros Vintage-t), annak lehetősége van itt kifizetni és innen ők átszállítják a reptéren lévő Duty Free üzletükbe, ahol a kiállított igazolásért cserébe átadják nekünk a palackunkat.

Must see:

Blandy’s Wine Lodge

Cím: Avenida Arriaga 28. 9000-064 Funchal, Madeira – Portugal

(+351) 291 740 111

Nyitvatartás:

Hétfő – Péntek: 10:00 – 18:30
Szombat: 10:00 – 13:00
Vasárnap: Zárva

Túrák:

Prémium túra: 9,5 EUR – 45 Min
Vintage túra: 19,8 EUR – 60 Min

 

Forrás:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Madeira_(bor)
www.miri.hu – Kárpáti Péter remek bejegyzése.

Ajánlott cikkek