Spanyolország - Katalónia

Barcelona - Antré Katalóniába

Alig egy pár olyan város van a világon, amit érdemesnek ítéltem/ítélek arra, hogy egy nyaralást csak és kizárólag annak az adott településnek a megismerésével töltsek. Ennek a prominens listának egyik tagja volt Barcelona. Igen, Barcelona. Gaudi, tapas, Camp Nou, Xurros, Curizó, Serrano. Barcelona.

Nettó másfél milliós nagyváros, Spanyolország gazdasági motorjának – Katalóniának – a fővárosa. Ha nem szeretnéd az összes múzeumot bejárni, illetve a város környékét is felfedezni, akkor három nap is elegendő lehet. Ha el szeretnél időzni Sangriát kortyolgatva (Magyarósi Csaba után szabadon: Sangriát Barcelonában csak a proli külföldiek isznak ;o)) a tengerparton, vagy órákon keresztül önfeledten tapaszozni, akkor told ezt még túl minimum egy nappal.

Barcelona_overview_Tibidabo
Barcelonai panoráma a Tibidaboról
Budapestről három választásod van, ha el szeretnél jutni Barcelonába: Wizzair, Ryanair, autó. Az első kettő csak sima szívás, a harmadik ultraszívás. Mi az elsővel utaztunk ki, a másodikkal pedig vissza, így csak „simán” szívtunk. Idealistaként elképzeltem, hogy reggel kiutazunk, a városban akklimatizálódással töltjük a napot a szállás elfoglalása után, egy kis kávé, egy kis xurros, csatangolás a gótikus sikátorokban, etc. 
 

Barcselóná. Szűk két óra alatt meg is érkeztünk, nincs időeltolódás, nem kell tekergetni az órát, viszont a város nyugatibb fekvése végett nagyjából egy órával később kel a nap és ennek megfelelően egy órával később is nyugszik. A fapados járatoknak egy előnye van: az El Prat repülőtér B termináljába érkeznek, ahonnan a számunkra preferálandó RENFE kötöttpályás szerelvényei is indulnak a város felé. 10-15 perc séta után (folyamatosan a RENFE/vasúti tábákat követve) érkezünk meg a vágányokhoz. Itt két jegyautomata mellett az infós pultnál is tudunk jegyet venni. 

Most jön a lényeg: Must have -> T10 jegy! Mindössze 10,2 Euroba kerül, és a következő szuperképességekkel rendelkezik: 10 utazásra jogosít, 1 óra 15 percig lehet egy kezeléssel utazni, és közben át is szállhatunk (akár végtelenszer is), egyszerre több ember is használhatja, és a repülőtér és a város között közlekedő vonatra is tökéletesen jó. Könnyed fejszámolás után kijön, hogy egy út így alig több mint 1 Euroba kerül (összehasonlításként egy vonaljegy 2,2 Euro, de még átszállásra sem alkalmas).

Catalunya - Flag
A katalán nacionalizmus sokadik virágzását éli

Tehát, felszálltunk a vonatra, ami nagyjából 18 perc alatt berepít a Sants vasútállomásra, ahol végtelen számú metróra szállhatunk át. Igen, 18 perc alatt. Ugyanis a leleményes katalánok úgy gondolták, hogy a gyorsabb haladás végett a vonatok pályáját is leviszik a föld alá, a már meglévő 8 (!) metróvonal mellé. Így bárhova is szeretnél eljutni a városon belül bátran használd a metrót, mert biztonságos, gyors, és kis túlzással még a szomszéd közértbe is megy egy metróvonal. 

Valahol itt is megfigyelhető a latin mentalitás: van 8 metróvonaluk, ami egyáltalán nem működik tökéletesen, egyik állomás sem úgy néz ki, mint egy modern képzőművészeti kiállítóterem (4-es metró BP), valahol ők megelégedtek a „good enough”, „jólvanazúgy” kategóriával, és messziről tesznek a tökéletesre. Mi például egy nagyobb eső után voltunk, és konkrétan az egész aluljáró tele volt vödrökkel. Ahol pedig a vödrök nem segítettek, ott nemes egyszerűséggel felszórták homokkal, vagy fűrészporral. A lényeg, hogy a barcelonai honpolgár el tudjon jutni A-ból B-be.

Beach_Barcelona
Barcelona tengerpartja

Erősen ajánlott olyan szállást választani, ami metróállomás közelében van. A központi látnivalók között (Barri Gótic, Eixample, Montjuic), nagyobb edzettséggel már akár gyalogszerrel is lehet közlekedni. Amire még érdemes odafigyelni: NE vigyél magaddal otthonról mindent, ugyanis ugyanazokat a dolgokat kint is meg tudod venni (babgulyás-, illetve pacalkonzerv). Nem jellemzőek viszont a nálunk megszokott áruházláncok. Ott valahogy jobban működött a helyi kiskereskedők érdekvédelmi szervezete, akkor amikor a magyar bolti kereskedelmet kilóra megvette a Tesco és a Spar. Két utcasarok között minimum egy borozó, egy élelmiszerbolt, egy gyorskajálda és egy pékség biztosan van. Amire viszont készülni kell (pláne, ha a légitársaságod figyelmessége révén este nyolckor landolsz), hogy a boltok többsége 9:00-21:00-ig tart nyitva.

Columbus - Barcelona
Kolumbusz - A szerencse gyermeke

Szállásoknál meleg szívvel tudom ajánlani az apartmanokat. Amikor odaérsz a repülőtérre odacsörögsz nekik, hogy megjöttél (igény szerint transzfer-szolgáltatást is nyújtanak), és mire a szállásra érsz, ők már lent várnak az épület előtt. Kedvesek, tudnak angolul, elmondják a legfontosabb infókat a szállásról, a városról. Amennyiben viszont később csekkolsz be, akkor plusz költséget számolnak fel (20:00-22:00 – 10 EUR, utána 25 EUR). Amiben ezek az apartmanok varázslatosak, hogy fognak egy átlagos lakóház átlagos lakását, kompletten felújítják, és kiadják. Van benne minimum három szoba (nappali + 2 háló), és akár két fürdő is. 

A lényeg pedig: tökéletesen felszerelt konyha (hűtő, fagyasztó, sütő, mosogatógép, mosógép, só, cukor, olaj, stb.). Ergo nincs rákényszerítve az ember, hogy unos untalan étteremben kajáljon, ami kifejezetten jól hat egy barcelonai látogatás büdzséjére. Ezen kívül (természetesen újra csak magamból indulva ki), szintén védelmezően hat a pénztárcánkra, ha egy mini kotyogós kávéfőzőt viszünk magunkkal. Fenn áll ugyan a veszély, hogy (mint nálunk szokás) félreállítanak a repülőtér biztonsági ellenőrzésén, mert rakétahüvelynek nézik a kis kotyit. De ha reggelente csak egy kávét számolok, négy nap kint tartózkodással, akkor az minimum 10 EUR. Míg egy 250 g-os kávét 2,5 EUR-ért már lehet kapni.

Barcelona_Güell_Park
Barcelona egyik csodája - Güell Park

Amire viszont nem minden esetben készülnek, az a hideg. Nálunk például november közepén egy elektromos fűtőtesttel igyekeztek megoldani egy 75 négyzetméteres lakás felfűtését. És nehogy azt gondoljuk, hogy ez kivételes. Éppen a Güell parkban sétáltunk, amikor egy helyi idegenvezető lánytól kérdeztem meg, hogy normális-e, hogy már napok óta „csak” 14 fok van, és folyamatosan lóg az eső lába. Ő erre azt felelte: látja ott azokat a rövidnadrágos embereket sétálni az utcán? Na, hát ők barcelonaiak, ugyanis nem szokás hosszú ruházatból túl sok példányt a szekrényben tartani, mivel nem nagyon van/volt rá eddig szükség.

Ciudadela Park
Naplemente a Ciudadela Parkban

A következő fontos téma: zsebesek. nekem hál’ Istennek nem volt hozzájuk szerencsém (vagy még nem vettem észre ;o)). De jó megoldás, ha a bankkártyánkat az iratainkkal, és a készpénzállományunk jelentős részével a szálláson hagyjuk, és csak annyi készpénzzel mozgunk, amennyi aznapra feltétlenül kell. Még optimálisabb, ha ezt a pénzt is kisebb tételekben visszük magunkkal, szétosztva a hátizsákban, zsebben, végbélben elhelyezett apró fiolában, stb. Hátizsákunk védelme érdekében, pedig szerencsés, ha a forgalmasabb helyeken egyszerűen nem a hátunkra dobjuk, hanem elöl viseljük. Tehát repülés pipa, metró pipa, bevásárlás pipa, szállás pipa, JÖHET BARCELONA!

További tippek és trükkök az Utazás-nyaralás-info oldalán.

 

Ajánlott cikkek