Szlovénia

Top 5 vízesés Szlovéniában

Szlovénia alpesi területei, felépítésüknél fogva bővelkednek forrásokban. A hóolvadékot a csapadékvízzel együtt repedések, víznyelők szippantják be, hogy a hegy egy távolabbi, alacsonyabb pontján onthassák majd ki magukból. Amíg viszont ezekből a forrásokból a víz eljut az ország két legnagyobb folyójába – a Socaba, illetve a Szávába, addig nagyon nagy szintkülönbséget kell megtennie. A természet alkotó erejének hála, ezt leggyorsabban vízesések, zuhatagok által küzdi le. A nem hegymászó turisták szerencséjére pedig a legszebbeket egészen könnyű gyalogtúrával is megközelíthetjük. Jöjjön most az öt legszebb szlovén vízesés!

Savica-vízesés

Élt egyszer a Bledi-tó szigetén egy Staroslav nevű pap és a lánya Bogumila. Ők arra tették fel az életüket, hogy az ószlávok szerelem istennőjének – Živanak – a szigeten álló szentélyét őrzik. Egy nap azonban minden megváltozott, amikor egy Črtomir nevű ifjú fejedelem kereste fel a tavat és mondani sem kell – a lánnyal első látásra szerelembe estek. Ezt követően azonban keresztény csapatok törtek a vidékre. Mivel Bogumila féltette szerelme életét, fogadalmat tett a keresztények istenének, hogy ha életben tartja Črtomirt, akkor ő és apja is megkeresztelkednek, a szentélyt pedig templommá építik át. Csodák csodájára a fejedelem egyedüliként életben maradt, minden további társát kardélre hányták. Mikor visszatért kiszemeltjéhez, és végighallgatta megmenekülésének háttér-történetét, ő is felvette az új vallást, és a Savica-vízesés smaragdzöld vízében keresztelkedett meg.

Slap_Savica

A Száva folyó forrása a Hét tó-völgy vízét összegyűjtve egy karsztbarlangban robban ki a Júliai-Alpok Komarca falából, hogy aztán a Bohinji-tavat táplálva több száz kilométerrel később Belgrádnál a Dunába ömöljön. A fizetős parkolót a hátunk mögött hagyva, egy kőhídon jutunk át a Savica folyón. Fantasztikus bükkerdőben folytatódik a túra, aminek során 550 lépcsőt kell megtenni, míg a szűk kilátóteraszról végre megcsodálhatjuk a 78 méterről alázúduló kettős vízesést. Ha a tömeget el szeretnénk kerülni két megoldás mutatkozik. Vagy délelőtt tíz előtt érjünk még a látványossághoz, vagy pedig a Komarca falra vezető cikkcakkos ösvényről térjünk le a zuhataghoz. Így egy egészen egyedi perspektívából csodálhatjuk meg Szlovénia harmadik legtöbbet látogatott természeti csodáját. Mivel a nap is a kora délelőtti órákban  süt be a szurdokba, szivárvány-koszorúval jutalmazva az ott járókat, ezért ez alighanem még egy pont a korai érkezés mellett.

Túra hossza: 1,7 km, 130 méter szinttel.

Belépő: 3,00 €, gyerek (7-14): 1,50 €, diák, nyugd. (65+): 2,50 €

Parkolás: 4,00 €/3 óra

Boka-vízesés

Szlovénia kaland-fővárosától – Bovec-től mindössze két kilométerre található az a parkoló, ahol autónkat hátrahagyva megkezdhetjük a pár kilométeres túrát a Boka vízesés alatt található fából készült kilátóig. Miután már a főútról is tisztán hallani a lezúduló víz robajlását, sejthetjük, hogy itt egy óriás zuhatagról lehet szó. Igen, a Boka Szlovénia legmagasabb és egyszersmind legnagyobb vízhozamú vízesése. Magassága 144 méter, szélessége 18 méter, átlagos vízhozama 2 m3/másodperc.

A vízesés megtekintését ki lehet még egészíteni egy klassz rafting túrával, vagy éppen canyoningozással. Ha pedig nem vagyunk restek további 7 kilométert túrázni, akkor fantasztikus kilátópontok és Szlovénia leghosszabb függőhídja fogja jutalmazni kitartásunkat! LINK

Rinka-vízesés

Ahogy Ljubljanatól Bled felé hajtunk az autópályán, jobb kéz felől falként tornyosulnak előttünk a Kamniki- és Savinji-Alpok. Az utóbbi festői vonulatai között található a Logarska dolina tüneményes, helyenként 500 méter széles völgye, ami 9 kilométer hosszan kanyarog erdők között megbújva. A paradicsomi, vadvirágos rétekről fenomenális a kilátás a fehéren világító csipkés alpesi hegyláncra.

Ezt a völgyet is gleccser vájta ki évmilliók alatt, az alja hordalékos és igen termékeny. Ennek megfelelően egészen intenzív földművelés zajlik itt, megfigyelhetőek a szlovén tájra olyannyira jellemző gazdasági épületek, szénaszárítók, pajták. A völgyben tekergő út a Rinka-vízesésnél ér véget, ami 90 méteres magasságból zúdul alá. Egy rövid kaptatóval elérhető a gerendákból készített Sasfészek, ami olyan, mintha a sziklafalhoz ragasztották volna és büféként funkcionál. Ha még érzünk magunkban energiát és a völgyet egy egyedülálló fenti kilátópontról is meg szeretnénk nézni, akkor tovább indulhatunk a kiváló ételeket kínáló Frischauf-házig. LINK

Pericnik-vízesés

Egy ország nemzeti jelképe, ahova minden szlovénnek életében egyszer fel kell túráznia: a Triglav. A háromfejű csúcs, ami a varázslatosan szép Júliai-Alpok Nemzeti Park nevét is kölcsönzi, 2.864 méter magasan trónol, óriási tömbje kilométerekről látszik. Leginkább lenyűgöző mégis észak felől, ahol szinte függőlegesen tornyosulnak falai 2.000 méter magasságba, a Vrata-völgy fölé. Szlovénia egyik legfestőibb völgye ez, ahova akkor is érdemes ellátogatni, ha nem szeretnénk meglátogatni a szlovénok Mekkáját, ugyanis két tüchtig, egymás felett elhelyezkedő és viszonylag könnyen megközelíthető, 52 méter magas vízesés várja az erre járókat! 

Pericnik-waterfall

Mojstranából 4 km-t haladunk a Koča pri Peričniku házig, ahol egy fizetős parkolóban hagyhatjuk autónkat. Innen egy rövid, jól járható úton érjük el a két vízesést. Ami pedig egyedi jelleget ad a túránknak: be tudunk menni egy ösvényen a vízfüggöny mögé, ami szivárvánnyal kápráztat el minket. Aki pedig tart a vízpermettől, az készüljön egy gyorsan felvehető esőkabáttal!

Vintgar (Šum) - vízesés

Jakob Zumer, Gorje Majorja és Benedikt Lergetorer voltak azok a vállalkozó kedvű térképészek, akik felfedezték a Vintgar-szurdokot 1891-ben egy véletlennek köszönhetően. A völgyet kivájó Radovna folyó vízszintje ugyanis a 19. század végén tartósan alacsonynak bizonyult, aminek megpróbáltak utánajárni. Hát annyira jól sikerült bejárni a területet, hogy két évvel később már több híddal és gyalogosútvonallal várták a szurdokvölgybe érkezőket. A látogatók száma azóta exponenciálisan növekszik, jelenleg a Vintgar-szurdok Szlovénia egyik legnagyobb turista attrakciója. 

A könnyen bejárható, jól kialakított szinte szintemelkedés nélküli 3 kilométeres túra minden nehézség nélkül teljesíthető. A látvány azonban fenomenális. A kioldott mésztől türkizkék víz robajlóan halad el mellettünk/alattunk. A néhol száz méternél is magasabb sziklafalak csak még tovább növelik a hely látványosságát. Az 1.600 méter hosszú szurdok végén pedig a Šum-vízeséssel hagyja el a szurdokot. A zuhatag 18 méter magas és ezzel Szlovénia legmagasabb folyami vízesése. A kalandvágyóbbak meg is mártózhatnak a 16 foknál soha sem melegebb Radovnában. Parkolás ingyenes, belépő felnőtteknek ca. 10 EUR.