Ausztria

Maltatal - Robajló vízesések völgye

Karintia olyan mint az osztrák praliné reklám: „klein aber fein”. Egy talpalatnyi tartomány valahol Ausztria déli részén, ami annyi látnivalóval bír, amit egy hétbe is nehéz belepakolni. Mert az olasz határon fekvő osztrák tartományban sokkal több van, mint a Wörthi-tó és a klagenfurti Minimundus. Látogassunk el most Karintia északnyugati sarkába, a Hohe – Tauern Nemzeti Park robajló vízesésekkel tarkított hegyvidékére! Irány a Malta-völgy!

Gmünd híres galériáitól hemzsegő városát hátunk mögött hagyva célozzuk meg a Malta faluját, ahol a figyelmünket egyből lekötik a Magas – Tauern csoport égbeszökő háromezres csúcsai. Az eleinte széles völgy egyre szűkebbé válik és egyik pillanatról a másikra egy alpesi paradicsomban találjuk magunkat. Tovatűnő, friss vizű patakok, élénkzöld fenyvesek és lezúduló vízesések váltják egymást, amíg a szem ellát. És ahogy Ausztria más területein is tapasztalhatjuk, az osztrákoknak nem elég, hogy valami egyszerűen szép. Ők bizony képesek bármikor a 19-re is lapot húzni. Olyan színvonalas programlehetőségekkel csábítják szinte az összes idegenforgalmi célcsoportot magukhoz, hogy bőven követendő példával járnak majdhogynem az összes európai ország előtt.

Fallbach_Maltatal

Kinek jutna eszébe Karintia legmagasabb, 200 méteres vízesése mellé egy csacsiparkot és egy gyerkőcöknek kitalált vízi élményparkot építeni? Hát az osztrákoknak! És a turisták kajálják! Mert amíg anyu szétfotózza a vízesést, addig a kis Jürgen csacsit simogat! Ennyi. Ne hagyjátok ki tehát a Fallbach (a 200 méteres) vízesést, aminek robaját száz méterekről is lehet hallani. Valamivel odébb pedig illatozó fenyődeszka pallókon lehet megközelíteni a diszkrétebb Gösfälle lépcsős zuhatagát.

Gösfälle_Maltatal

Majd még további 5 km megtétele után egy sorompó vár minket, innen kezdődik a díjköteles panoráma út (900 méteres tengerszint feletti magasságon), ami egészen a Tauern háromezreseinek arénájáig tart. Tipp: Karintia kártyával díjmentes – karintiai szállások a foglalás mellé grátiszban adják. Az út egyre meredekebb, az alagutak egyre hosszabbak, a fenyőerdőket törpefenyvesek váltják, a gleccserpatakok egyre gyorsabban igyekeznek az áhított völgybe érni.

Galgenbichl_Maltatal

Tizennégy, az Alpok minden szépségét summázó kilométert és majd’ 1000 méter szintet megtéve egy elnyújtott jobb kanyar után szemünk elé kerül az osztrák építőipar elmúlt évtizedeinek egyik leggrandiózusabb alkotása, Ausztria legnagyobb duzzasztógátja: a Kölnbrein. Kétszáz méter magas, 626 méter hosszú és átlag 8 méter széles vasbeton, instant mérnöki zsenialitás, ami 200 millió m3 vizet tart vissza.

Kölnbrein_panorama_Maltatal

Mögötte pedig Európa legmagasabban elnyúló duzzasztott tava, ami mint egy azúrkék tükör mutatja nekünk az Ankogel és a Hochalm csúcsait. De ez az osztráknak természetesen nem elég, ő turisztikailag fogyaszthatóvá szeretne tenni egy ilyen ipari monstrumot is! Ezért hotelt épített majdhogynem a gátra és vezetett látogatásokat szervez a gát működését bemutatandó. Ha ez pedig még nem elég, egy rácsos acél elemekből készült Skywalk várja, hogy a 200 méteres magasság felett megizzaszthassa a tériszonyra fogékonyak tenyerét. Ha pedig megéheztél a sok nézelődésben, ne hagyd ki a Kölnbreinstüberl nevű tipikus osztrák vendéglőt és ne utasítsd vissza az étlapról integető Knödelsuppet!

Kölnbreinspeicher_Maltatal

A Malta-völgyre szánjatok egy teljese napot! Simogassatok csacsikat, álljatok a Fallbach vízesés párafelhőjében, élvezzétek, hogy nem tud az autó úgy szerpentinezni, hogy minimum 5 vízesés ne legyen előttetek! Álljatok földbe gyökerező lábbal háromezres csúcsokat csodálva, vagy remegő lábbal 200 méter semmi felett egy acélrácson! Ahogy a helyi prospektus is mondja: „Maltatal: Arrive, marvel, discover”!

Minden további információ/árak/nyitvatartás:

Malta Hochalmstrasse