Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Visegrád – A földi paradicsom /KV LIGHT/

2023-09-02 @ 09:00 - 15:00

4.000 HUF

Visegrád egykoron az ország fővárosaként, királyi székhelyként tündökölt, fejedelmi megjelenésében azonban máig mit sem változott. Ha Nagymaros felől, kompon közelítjük meg a várost, a várhegy magasztos küllemével, a település történelmi díszletével a mai napig lenyűgöző. Nem véletlen, hogy a Mátyás király udvarában időző pápai követ anno így keltezte a pápához írt levelét: „Ex Vissegrado, paradiso terrestri” – azaz „Visegrádról, a földi paradicsomból”. 

Bár a királyi székhely Luxemburgi Zsigmonddal Budára költözött, de a Mátyás kori palota és környezete még majd’ egy évszázadig a korabeli európai utazók egyik „must have” látnivalója volt. A fejedelmi díszlet felett pedig ott örködött a „Vise-grad”, vagyis magas vár, ahol három ország királya találkozott és kétszáz évig őrzője volt Szent Koronánknak. Vagy éppen a Nagy-Villám és a Sibrik-domb, ahol már a római időkben is a limes fontos állomása volt megtalálható. De a 19. századi legenda folytán Salamon-toronynak elnevezett egykori bástya is fantasztikus látnivaló!

A túránk pont a fentebbieknek megfelelően fog haladni. Visegrád központjából indulunk, az Országos Kéktúra vonalán, egy remek kis erdei ösvényen. Így rögtön az elején túl is leszünk a mai sétánk megterhelő részén! 🙂 Majd a „Magas vár” érkezik megszámlálhatatlan, izgalmasabbnál izgalmasabb történetével: király elleni merénylet, tömegmészárlás, koronarablás, árulás… hogy csak a lényegre szorítkozzak. 🙂 Majd a Nagy-Villám és fejedelmi kilátópontja következik (ha valaki bobozni szeretne, természetesen az is belefér). Tovább ereszkedve a Duna felé előbb a Sibrik-domb – az „eredeti Visegrád”, majd pedig a teljes tévedésben élő Salamon-torony következik. Akinek kedve és energiája van, opcionálisan Mátyás királyi palotája is megtekinthető. A végén pedig már megszokott módon kalóriapótlás következik a környék egyik legjobb cukrászdájában!

Utazás: telekocsi/tömegközlekedés. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:50 – Visegrád – Nagymarosi rév // A Nagymarosi rév buszmegállóval szemben található parkoló (lásd térkép).

Busz – Újpest Városkaputól 7:35-kor Esztergom felé közlekedő menetrendszerinti busszal.

Leszállás: 8:50 Visegrád – Nagymarosi rév

A túra végén Visegrádról a túra végéhez (és a szénhidrátpótláshoz) időzített menetrendszerinti busszal térhetünk vissza Budapestre.

Várható költségek (bármelyik programpont kihagyható)

-Parkolási díj Visegrád: 400 HUF/autó/óra (összesen kb. 2.400 HUF/autó)

-Fellegvár: 2.000 HUF /fő (felnőtt belépő)

-Nagy-Villám – Zsitvay-kilátó: 800 HUF/fő (felnőtt belépő)

-Salamon-torony: 900 HUF (felnőtt belépő)

Túra nehézsége: 4 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

Az első kilométerek hegymenetét követően a fellegvártól kezdve, már csak enyhe emelkedő a Nagy-Villámig, majd a túra második fele folyamatos ereszkedés kiindulópontunkig.

Túra táv: 8,4 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 370 m fel / 370 m le.

Kultourvándor LIGHT: sokak kérésének eleget téve, szeptembertől bevezetésre kerül a KV Light! A “TranszVisegrád” túra kistestvéreként itt – a „Visegrád – a földi paradicsom sétán”, a sztorik, a látnivalók és a kultúra lesz többségben a bakancskoptatással szemben!

KV Light túrák Neked vannak kitalálva:

  • Ha imádsz túrázni, de több látnivalót szeretnél egy túrán érinteni.
  • Ha gyors és megerőltető a hosszabb túrák tempója.
  • Ha többet nézelődnél, több időt töltenél egy-egy látnivalónál.

Gyere, tarts velünk egy szombati KV Light túrán, több történet, kevesebb kilométer!

Részletek

Dátum:
2023-09-02
Időpont:
09:00 - 15:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event