Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Pannon kalandozás a Mecsekben

2023-06-10 - 2023-06-11

14.000 HUF

Ahogy a Dunántúli-dombság szépen komótosan belehullámzik a végtelen magyar Alföldbe, még egyszer megrázza magát a Duna előtt és majd 700 méterig emelkedik. Ez bizony a Dél-Dunántúl legizgalmasabb túraterepe – a Mecsek. Akik csak egy pécsi korzózás, nosztalgiázás, csoportos borkóstoló miatt érkeznek a régióba, könnyen elsuhannak az ország déli felének legizgalmasabb túraterepei mellett. Kolostorok és várak, melyek már a múlt homályába vesztek; hátborzongató legendák kővé vált násznépről, hegy gyomrába zárt kisfiúról; lélegzetelállító sziklakiszögellések és panorámapontok, növényritkaságok, csepegő sziklák és persze hazánk egykori kulturális fővárosa – Pécs is tárt karokkal és hamisítatlan balkáni gasztronómiával várja az ide érkezőket!

Az első napon a hegység keleti oldalát ismerjük meg A-Z-ig, túlnyomórészt a nemrégiben kijelölt Üvegesek útja túraútvonalat követve. A túránk elején egyből feltesszük az i-re a pontot, ugyanis a Mecsek legmagasabb pontján álló zsír új kilátó lesz a célpont! Majd a misztikus hangulatú Réka-völgyön keresztül egy hosszú ereszkedőn keresztül hazánk egyik legszebb fekvésű településére – Óbányára jutunk. A pöttöm faluról elnevezett völgyben nyugat felé fordulva elhaladunk a Csepegő-sziklák mellett. Egykori üveggyártók által kitaposott ösvényeket követve a végtelen mecseki erdők árnyékában megbújó püspöki palotát érintve jutunk vissza kiindulópontunkra. A nap során megtudjátok, hogy mért zeng a Zengő, ki is volt az a Réka, akiről a völgyet elnevezték, vajon bányásztak-e valamit Óbányán, kik és milyen okból kerestek menedéket a festői Püspökszentlászlón valamint egy igazi kőmorzsoló óriással is találkozni fogunk! A túra után nyújtózunk egy nagyot, majd Hosszúheténytől nem messze, a Mecsek oldalban található szállásunkra autózunk, hogy egy kis „énidő” után már Pécs kora nyári forgatagában találjon minket az este. Megismerjük Pécs ismert és kevésbé ismert arcát, majd egy hamisítatlan pécsi étterem teraszán elismerően csettintünk egyet erre a kerek, baranyai napra!

A második napon a Nyugati-Mecsek ámulatba ejtő természeti értékeit fogjuk szépen egymás után felkeresni! A pécsiek kedvelt kirándulóhelye – az Éger-völgy felől kezdjük meg a szintgyűjtögetést! Gyönyörű erdőben haladva érjük el a középkori Magyarország szerzetesi életének egyik központját – a hegység egyik legmagasabb pontjára épült jakab-hegyi pálos rendi kolostor romjait. Mivel pedig a Jakab-hegy déli irányba hirtelen szakad le, ezért pazarabbnál pazarabb kilátópontok követik egymást, ahonnan egészen Pécsig, valamint a Villányi-hegységig és a Dráváig mereszthetjük szemeinket! Természetesen minden kilátóponthoz egy jó kis legenda is kötődik! Ha már nagyon várjátok a nyarat és velünk tartanátok és késő tavaszi-kora nyári túrán, tartsatok velünk és fedezzétek fel két nap alatt a Mecsek varászlatos vidékét és Pécs elbűvölő városát!

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd! 🙂

Találkozó: 2023.06.10. 8:45. Hosszúhetény, Zengő parkoló.

Budapestről nagyjából 2 óra alatt lehet Hosszúhetényre érni.

Szállás:
Hosszúhetény mellett, a Mecsekoldalban, kellemes erdei környezetben, új szálloda, két ágyas szobákkal, svédasztalos reggelivel.
15.000 HUF/fő.
14 fő tud rajtam keresztül foglalni.
Foglalási szándékod kérlek személyesen nálam jelezd!

1. túra (Zengő – Óbánya – Püspökszentlászló): 

Túra táv: 18 km

Túra idő: 7 óra

Szint: 770 m fel / 770 m le.

2. túra (Éger-völgy – Jakab-hegy – Zsongor-kő – Babás szerkövek):

Túra táv: 13 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 600 m fel / 600 m le.

Részletek

Kezdés:
2023-06-10
Vége:
2023-06-11
Összeg:
14.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event