Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Porto & Douro – Portugál gasztro- és élménytúra

2023-05-20 - 2023-05-27

750 EUR

Portugália északi része egyszersmind az ország legváltozatosabb vidéke, ami kis területen annyi látnivalóval kecsegtet, amiért máshol már repülőre kell szállnunk! Vadromantikus, paratölgy erdőkkel borított hegyhátak váltakoznak sakktáblaszerű zöld mezőkkel és kristálytiszta tavakkal. A Douro végtelenbe kígyózó kék szalagja hegytetőkön őrködő ódon királyi várak és égig érő szőlőhegyek között keresi útját az Atlanti-óceán felé. Porto kozmopolita városa, egymásnak támaszkodó színpompás házaival, sárga villamosaival. A portói édeskés zamata az óceán sós levegőjével keveredve a Taylors borászat patinás kertjében. A Paiva folyó szurdokvölgye lépcsőlabirintusával és a földrész egyik leghosszabb függőhídjával. Végül, de nem utolsósorban pedig hat UNESCO világörökséghez tartozó látnivaló fogja ha lehet még exkluzívabbá tenni portugál kalandjainkat! Irány Ibéria nyugati végei, irány Portugália!

1. nap: érkezés a délelőtti órák folyamán a portói repülőtérre, metrózás a belvárosba, szállásunk elfoglalása. Néhány perc múlva már nyakunkba is vesszük a várost, szűk sikátorokon, meredek domboldalakon lefelé haladva, tipikus zöld balkonos házak között, Porto középkori belvárosát célozzuk meg! Előbb a Klerikusok tornyából csodáljuk meg a város egyik legszebb kilátását, majd a Rua das Flores sétálóutcán grasszálva a város székesegyházát (Sé katedrális) és az egykori halásznegyedet (Ribeira) érintve máris a Douro partján találjuk magunkat. A folyó túloldalán borospincék végtelen sora és Porto fantasztikus panorámája fogad minket! Egy könnyed sétahajózást követően bevesszük magunkat a város egyik legpatinásabb –Taylor’s– pincészetébe, hogy a napnyugtát már a Douro és Porto felett egy tüchtig parkból nézhessük végig!

2. nap: újabb kiváló kilátópontokról csodáljuk meg az ébredező várost. Amennyire a késő éjszakáig lüktet a város, annyira üresek az utcák a délelőtti órákban. Ezt követően a gyarmatosító Portugália összes aranyával feldíszített Ferences templomot keressük fel. Majd pedig egy tipik helyi közlekedési eszközzel – igen, az oldscool sárga villamossal fogunk utazni egészen az óceánpartig. A villamos még minden automatikától mentes, a leszállási szándékunkat egy csengőre erősített kötéllel fogjuk tudni jelezni! 🙂 Hosszas séta a homokos óceánparton, tajtékzó hullámok elől menekülve! Miután visszatértünk a városba előbb egy hamisítatlan portói specialitást – egy francesinhát elmajszolva pótoljuk az eddig elporladt kalóriát, majd pedig a város legöregebb kávézójában – Café Majestic – emlékezünk meg egy letűnt, békésebb -kávéházi- világról.

3. nap: ma a világ egyik legszebb útvonalát fogjuk bejárni, három különböző közlekedési eszközt felhasználva: vonat, hajó, gyalogszer! 🙂 Irány az UNESCO világörökség – Douro-völgy! Portoban vonatra pattanunk, hogy a világ top 10 legszebb vasútvonala közé választott vonalon a Douro-vidék központjába – Pinhaoba érkezhessünk. Innen indul mindkét mindhárom túránk. Az első kettő során gyalogtúrák keretében fedezzük fel a környező, szőlővel fullosan beültetett végtelen szőlőhegyeket, gazdagon ellátva jobbnál-jobb kilátópontokkal! Majd egy-két pohár jó portói bor elfogyasztása után hajóra ülünk és egy órás hajóúton a Douro-völgy legszebb részét fogjuk a folyó felől is szemügyre venni. Még egy hangulatos grillvacsora vár ránk közvetlenül a folyóparton, majd vonatra pattanva visszatérünk portói szállásunkra.

Túra táv: 2 x 6 km, szint mindkét esetben: 250 méter fel, és ugyanennyi le.

4. nap: A portugál mondás szerint, Lisszabon “szórakozik”, Porto “dolgozik”, Coimbra “tanul”, Braga “imádkozik.” Buszba pattanva a középkori Portugália egyházi- valamint világi központját célozzuk meg. Előbb az imádkozó Bragához tartozó – a világ legszebb keresztútjának választott – Bom Jesuhoz utazunk, hogy majd’ ezer lépcsőjén újabb és újabb szobrászati mesterműveket és az egyre jobban kitárulkozó panorámát csodálhassuk meg. Miután elértük a Bom Jesu do Monte bazilikát, a hegygerincen egy eukaliptuszerdőben, középkori zarándokok útját járva /Via Mariana/ – a Sameiroi Miasszonyunk székesegyházba túrázunk. Braga és Észak-Portugália térképként terül el előttünk. Ezt követi a portugál reconquista (az ország visszahódítása a muszlim uralom alól) kiindulópontja – Guimaraes. A középkori uralkodók székhelye nem csak a legépebben fennmaradt várral és királyi kastéllyal, hanem az egész ország egyik leghangulatosabb belvárosával vár minket!

Túra táv: 9 km, szint: 250 méter.

5. nap: az egész észak-portugál túránk legnagyobb kalandja vár ma ránk! Portugália legkevésbé ismert, legvadregényesebb túraösvényein fogunk ma járni. A Peneda-Geres Nemzeti Park gránit sziklavilágában olyan túrázni, mint ha egy óriás levetett játékai között bolyonganánk. Gigászi, lekerekített sziklák hevernek szerteszét a hegyoldalon, amik felett/alatt/között fog utunk vezetni. Mindeközben lenyűgöző kilátás, kristálytiszta levegő és az autentikus észak-portugál vidéki miliő vesz minket körbe. Fenyvesek, rétek, patakok, csupasz gránit hegyhátak kísérnek minket. A túra után a nap hátralévő részét a Geres folyó felduzzasztásával született festői Cávado-tó partján fogjuk tölteni, ahol remek sétákat lehet tenni és hangulatos tóparti éttermek várják a nagyérdeműt!

Túra táv: ca. 8 km, szint: 500 méter. A túra számai senkit se tévesszenek meg! Ez egy közepesen nehéz túra. Többször kell sziklákon leereszkedni, sziklák között átbújni, relatíve sok szinttel. A túra nehézségét nem a tériszonyt okozó magasságok adják, hanem a terep csúszóssága (sima gránit felszín). Hiába „csak” 8 km a túra, mégis nagyságrendileg 5 órát szánnunk kell rá.

6. nap: miután a gyarmatosításnak és a templomos lovagrend letelepítésének köszönhetően évszázadokon keresztül ömlött az arany az országba, ezt a portugál királyok, fő támogatójuk – a keresztény egyház megerősítésére is jócskán felhasználták. Kialakul a gótika és a tengerészetre utaló díszítőelemek szerelemgyereke – a tipikusan portugál – mánuel stílus. Ennek egyik legszebb példája az UNESCO világörökség Batalha kolostor, amit a hatalmaskodó kasztíliai uralkodó felett aratott győzelem miatt emeltek. Maga a kolostor és a templom az érett gótika egyik legszebb példája az egész kontinensen. A gigantikus nyugati kapuzat felett száz embernagyságú szobor díszíti az oromzatot. Majd’ 40 méter magas oszlopkötegek tartják a 80 méter hosszú tetőt. A kerengőben andalogva pedig tényleg az édenkertben érezheti magát a látogató. A másik kolostor szintén a szintén UNESCO tag – Alcobaca. Születése szintén fogadalomhoz köthető – az első portugál király a mórok felett aratott győzelmére emlékeztet. Egykor Európa egyik legnagyobb szerzetesközössége lakott is – ezer fő. A megtekinthető – hatalmas konyhájában akkora sütő volt, amibe egy egész ökröt fel lehetett nyársalni. Középen pedig egy patak folyt keresztül, ami a mosogatást segítette. A templom szentélyében a portugál Rómeó és Júlia (Pedro és Ines) szarkofágja áll egymással szemben, hogy a végítélet órájában egymást pillanthassák meg először!

Ezt követően a kulturális látnivalókat a hátunk mögött hagyjuk, és Portugália leghíresebb halászfalujához – Nazaré-hoz tartozó hatalmas kliffeket és homokos tengerpartokat fogjuk felfedezni, melyek a világ legnagyobb hullámaiért felelnek. Előbb a fantasztikus sziklakiszögellésekről gyönyörködünk a végtelen óceán látványában, majd pedig tengerparton szaporázzuk lépteinket a tajtékzó hullámok elől!

7. nap: Portót ma is hátunk mögött hagyva újra a hegyek felé vesszük az irányt. Ezúttal a Paiva folyó szurdokvölgyét látogatjuk meg és  égbenyúló lépcsősorok és fapadlók cikkcakkos vonalát követve fedezzük fel Portugália egyik legújabb természeti látnivalóját. Útvonalunk többször a folyó felett, meredek sziklafalak között, vadregényes tájakon vezet végig. És ha ez még nem lenne elég, benevezünk Európa egyik leghosszabb függőhídjára. Az 516 méter hosszú, a tátongó, több száz méteres szurdok felett függesztett híd tériszonyosoknak szigorúan tilos, a többieknek viszont kötelező látnivaló! 🙂

Túra táv: 18 km, szint: 800 m. A túra végig jól kiépített fapallókon és lépcsőkön vezet. Az útvonal A > B > A, vagyis a legtávolabbi pontot elérve, ugyanazon a vonalon térünk vissza kiindulópontunkra.

További információk 

Részvételi díj: 750 EUR, ami tartalmazza az idegenvezetést, 7 éjszaka szállodai ellátást jól felszerelt, két fős apartmanokban, a belváros szélén, autó/buszbérlés költségét. 

A részvételi díj nem tartalmazza:  

  • Repülőjegy és reptéri illeték: jelenleg ca. 60.000 HUF poggyászdíj nélkül (2022.12.07.) 
  • Kávézást / Étkezést  
  • Belépők és közlekedési jegyek díja. 

Fontos!

A hivatalos program Portoban, a repülőtéren kezdődik, és ugyanott, a reptéren végződik. A repülés tulajdonképpen egyénileg történik, de minden támogatást megadok a repülőjegyek foglalásánál és a becheckolásnál! Érdemes mielőbb regisztrálni és megvásárolni a repjegyeket, ugyanis az időponthoz közeledve az árszínvonal előreláthatólag radikálisan emelkedni fog.

Az utazáson és a túrákon mindenki saját felelősségére vehet részt, a túravezetőt nem terheli felelősség sem a repülőtársaság,  sem mások által okozott károkért, sérülésekért, balesetért. 

Idegenvezető/túravezető: Letenyei Zoltán hivatásos idegenvezető, közgazdász. 

Elérhetőségem az utazás napján és az utazás során: + 36 70/778-5295. 

Szállás:  Kiváló minősítésű, a belváros szélén található apartmanház, saját fürdős, többségében franciaágyas, kétszemélyes, jól felszerelt apartmanokkal (nappali + háló + fürdő + felszerelt konyha).  

Közlekedés: A repülőtérről Portoba metróval történik a beutazás. A városon belül a gyaloglást fogjuk előnyben részesíteni (úgy többet is látunk)! 🙂 A metrójegy 1,2 EUR-ba kerül. A harmadik napon a Douro-völgybe vonatozunk. A negyedik naptól az utolsó napig bérelt busszal / bérelt autóval fogunk utazni.

Étkezés:  Étkezésről mindenki maga gondoskodik. Minden nap lesz lehetőség meleg étel fogyasztásra. Többségében alacsonyabb árfekvésű, főként helyiek által látogatott, autentikus, és kiváló minősítésű éttermeket válogattam ki a vacsorákhoz. Nap közben lesz lehetőség vásárlásra is. Szállásunktól nem messze egy kiválóan felszerelt szupermarket és a város egyik legnagyobb piaca is megtalálható. Az árszínvonal minimálisan a budapesti felett van. Portugáliában fogyasztható a csapvíz, de az ásványvíz is mindenhol beszerezhető elfogadható áron.

Öltözet: Városi programok: Kényelmes, sportos, városi sétához és késő tavaszi időjárásnak megfelelő lábbeli és öltözet. Túraprogramok: kényelmes, de strapabíró, több váltás túraöltözetnek nagy hasznát veszed. A visszafogottság és a praktikum legyen a fő irányelvünk a csomagolás során. A túrákhoz jól bejáratott, kényelmes, csúszásmentes túrabakancs, túracipő ajánlott! Váltócipőről mindenképp gondoskodj. Eső elleni felszereléssel (vízhatlan esőnadrág, esődzseki) mindenképp készülj, rövid záporokkal napi szinten találkozhatunk. Az erős napsugárzás elleni védelemre is gondolj (napszemüveg, sapka, kalap, fejkendő, magas faktorszámú naptej…).

Csomag: A feljebb feltüntetett repülőjegy ára nem tartalmazza a kézi poggyászokon kívüli csomagok feladási díját. Nagy csomagot minden nap az apartmanban hagyhatjuk, ezért jól jöhet egy kisebb táska, amit a napi kirándulásoknál magunkkal hozhatunk. 

Időjárás tekintetében tavaszias időre készülj: a napi csúcshőmérséklet 20 fok körül alakul, az éjszakák hűvösebbek. Eső is bármikor előfordulhat, így eső elleni védőöltözetet is hozz magaddal.

Valutaváltás / Bankkártya: Mindenhol, minden probléma nélkül elérhető a MasterCard érintésmentes fizetési megoldása (paypass). Valuta: Euro. Érdemes még Magyarországon beszerezni. 

Szükséges költőpénz:  

a. Belépők:

Porto – Klerikusok tornya – 6 EUR
Porto – Taylors Port – 20 EUR
Porto – Szt. Ferenc templom – 7,5 EUR
Porto – Villamos az óceánpartra – 6 EUR
Porto – 7 híd hajótúra – 15 EUR
Douro-völgy Porto – Pinhao vonatjegy – 22,2 EUR
Douro -völgy Pinhao hajójegy – 13 EUR
Guimaraes – Hercegi kastély + vár – 6 EUR
Batalha – Katedrális – 6 EUR
Alcobaca – Katedrális – 6 EUR
Arouca – Paiva Walkway – 2 EUR
Arouca – Függőhíd- 12 EUR

Összesen: 122 EUR

b. További költőpénz (vacsora, kávé, etc.):  

Egy átlag vacsora itallal: 20 EUR 

Egy kávé sütivel: 10 EUR 

További költségek összesen: ca: 200 EUR 

Költőpénz összesen (belépők + vacsora + kávé-süti): ca. 320 EUR 

További költési lehetőség: bolti bevásárlások, szuvenírek, portói, borravaló, etc. 

Biztosítás: a részvétel feltétele a BBP biztosítás megléte. 

Mobiltelefonodat gond nélkül használhatod, Portugália EU tag, ezért a Magyarországon megszokott tarifákkal telefonálhatsz, illetve az adathasználat sem jár extra díjakkal. A szálláson díjmentes wi-fi biztosított.

Az elektromos csatlakozók, konnektorok a magyar szabványnak megfelelőek. Ne felejtsd otthon a telefontöltő kábelét, esetlegesen az energiabankodat! 

A közbiztonság jó, de legyünk elővigyázatosak, fontos, hogy magunkra, egymásra és értékeinkre vigyázzunk! 

Portugáliába való belépéshez a személyi igazolványnak, vagy az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. 

Részletek

Kezdés:
2023-05-20
Vége:
2023-05-27
Összeg:
750 EUR

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event