Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Palóc karika Görbeországban

2023-05-14 @ 08:00 - 17:00

4.000 HUF

A Cserhát minden báját felvonultató körtúra „Görbeország” szívében, melynek során felkeressük a hegység egyik legjobb panorámáját kínáló Kéz-kilátót, az UNESCO világörökség részét képező Hollókőt, a falu felett büszkén trónoló, frissen felújított várat, majd belevetjük magunkat a Palócföldre oly jellemző – rétekkel és erdőfoltokkal tagolt végtelen dombvidékbe.

Mikszáth Kálmán szűkebb pátriáját, a dimbes-dombos Cserhátot relatíve ritkán választják úticélnak a túraszervezők. Pedig tavasszal a zöld minden árnyalatát felvonultató dombhátaival, kulturális örökségével, évszázados hagyományaival hazánk egyik legvagányabb túraterepe. A mai kirándulás kiindulópontja a hegység hátai között megbúvó, parányi Felsőtold. Innen egy felfelével indulunk a roppantul látványos Kéz-kilátó felé. A Cserhát teljes panorámáját kiélvezve tovább indulunk, hisz vár minket egy mesebeli falu – Hollókő. Mesék és legendák után felkeressük a környék legjobb pékségét, hogy szénhidrát tartalékainkat feltolva indulhassunk neki a ránk váró dombra fel-dombról le szakasznak. Hollókő nemrégiben ráncfelvarrt vára nem csak hogy egy újabb kiváló kilátópont, de legendás történetének köszönhetően az egyik legközismertebb vár hazánkban.

A várhódítás után vár minket a Cserhát egyik legnagyobb egybefüggő erdősége.  Sűrű, elsősorban gazdasági hasznosítású, vadban már-már extrémen gazdag erdőben ereszkedünk le Alsótold szántótáblái közt. Közben végig az erdős hegyek keretezte, bájos falvak látványában gyönyörködhetünk. Végül a Zsunyi-patakot követve átsétálunk Felsőtoldra, ahol a két falut elválasztó réteken az ország egyik legmegkapóbb tája vesz majd minket körül.

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Start: 8:45 – Felsőtold – parkoló (lásd térkép).

Túra nehézsége: 4 (9-es skálán). Terepviszonyait tekintve a túra könnyűnek számít ugyan, hiszen alig emelkedünk hegységi magasságig, hosszánál fogva mégis megfelelő erőnlétet kíván.

Túra táv: 17 km

Túra idő: 7 óra

Szint: 540 m fel / 540 m le

Részletek

Dátum:
2023-05-14
Időpont:
08:00 - 17:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
E-mail:
kultourvandor@gmail.com
View Szervező Website

Registrations are closed for this event