Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bakonyi kontraszt – Az Inotai erőműtől a Burok-völgyig

2023-04-30 @ 08:45 - 17:00

4.000 HUF

A Bakony egyértelműen az egyik legsokoldalúbb a hazai hegységeink sorában. Rendelkezik meredek kaptatókkal, kies mészkőplatókkal, végtelen erdőkkel, barlangokkal, mélyen szabdalt völgyekkel és temérdek kulturális látnivalóval. A túránk során pedig azt is meglátjuk, hogy néhány kilométeren belül teljesen eltérő arcát képes mutatni. Ugyanis óriási a kontraszt a Bakony fennsíkjának száraz legelőkkel borított térsége és a Burok-völgy őserdei körülményei között. Hatalmas az ellentét az egykori Inotai erőmű urbex betondzsungele és a hegység egyik legfontosabb természetvédelmi területének medvehagymás tölgyese között. Mi pedig nem kevesebbre vállalkozunk április végén, mint hogy egyetlen nap leforgása alatt fedezzük fel mindkettőt! 🙂

Az ötvenes években alapított, egykori November 7. erőmű ötven éven keresztül ontotta magából a füstöt, mára azonban légyszennyezettség tekintetében ártalmatlannak minősül. Kolosszális hűtőtornyai és az egykor volt gyárépület néhány éve fogadja az urbex (ritkán látogatott városi létesítmények) kalandorokat falai között. A Kultourvándor csapata vezetett túrán fog részt venni, ami előreláthatólag két órát fog igénybe venni. Ezt követően célba vesszük hazánk egész területének egyik legnagyobb hasadékvölgyét – a Burok-völgyet.

A völgy a Keleti-Bakony legnagyobb kiterjedésű platóján – a Tési-fennsíkon található. A fantasztikusan gazdag élővilággal rendelkező, tájképileg is megkapó szurdok egy 10 km-es főágból és több mellékágból áll. Átlagos szélessége 20 méter, magassága 70 méter. A hirtelen leszakadó, függőleges falakkal határolt hasadék végtelen medvehagyma mezőivel, liános kidőlt fás látképével, oszlopszerű bükkösével felejthetetlen élményt nyújt a túrázóknak! A Burok-völgyet elhagyva a Bakony legszebb bükköse felé vesszük az irányt, Hamuháza és az Alba Regia barlang bejáratának érintésével érkezünk vissza királyszállási startpontunkhoz. Az itt nem rég kialakított Nagy-Magyarország parkban kávézó és étterem is működik gyönyörű, parkosított környezetben.

A két programot követően nincs is más dolgunk, mint hogy autóba pattanjunk és Várpalota felé vegyük az irányt. Még azonban mielőtt a városba érnénk, útba ejtjük a Tési-fennsík egyik legjobb kilátópontját! Így lesz igazán kontrasztos és kerek ez az áprilisi nap! 🙂

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Az erőmű bejárás és a Burok-völgy természetesen együtt alkotják a legteljesebb képet a Bakony kontraszt megélésében, de ha valaki csak a völgy bejárására vállalkozna, arra is van lehetőség. Ők 11:30-kor csatlakozhatnak a csoporthoz Királyszállás bejárati úton (térkép lejjebb).

A jelentkezési díj (4.000 HUF) a burok-völgyi túrát tartalmazza. Az erőmű látogatása külön fizetendő.

Start 1: 8:45 – Inotai Erőmű főbejárata.

Az egykori erőművet egy két órás vezetett túra során ismerjük meg, ahol érintjük az ikonikus hűtőtornyokat, a roppant méretekkel rendelkező kazánházat, a vezérlőtermet, és felnézünk a tetőre, hogy fentről is képet kapjunk erről a roppant komplexumról.

Az erőmű területére történő belépés engedély-, és belépőköteles, ami 6.900 HUF/fő. Jelentkezés legkésőbb 2023. április 19-ig.

Start 2: 11:30 – Királyszállás bejárati út (lásd térkép).

Túra nehézsége: 3 (9-es skálán). A túra első felében a Burok-völgybe történő leereszkedés, a völgy kidőlt fái jelentenek nehézséget. Ezt követően szálerdőben, ellőbb kényelmes erdei úton, majd a túra utolsó harmadában aszfaltos úton térünk vissza a kiindulóponthoz.

Túra táv: 13 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 410 m fel / 400 m le

Részletek

Dátum:
2023-04-30
Időpont:
08:45 - 17:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event