Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Kis-Kárpátok – Porta Hungarica

2023-04-15 - 2023-04-16

14.000 HUF

A Kis-Kárpátoknak nincsenek égbe nyúló bércei, vagy tengerszemei, csak árnyas bükkösök, csendesen folydogáló patakok, történelem illatú városkák várják a látogatót. A hegyvonulat legmagasabb csúcsa – a Burián és annak tágabb környezete azonban hamisítatlan kárpáti hangulattal fogad minket. Lesznek meredek kaptatók, a semmi fölé nyújtózkodó kiszögellésekkel, fantasztikus panorámapontok, hegyoldalban vezető „egyszemélyes” ösvények, sasfészekként a sziklás csúcson egyensúlyozó várromokkal.

Első nap:

mai túránk kiindulópontja a pompás vadászkastéllyal büszkélkedő Szomolány. Andalgósan induló túránk a szemet gyönyörködtető, historizáló Pálffy kastély mellett elhaladva hamar az árnyas bükkerdőbe ér, ahonnan egy kaptatót leküzdve már a Havrania Skala függőleges sziklafalának tetején ámulunk az előttünk elterülő végtelen panorámában. Ezt követően a hegygerincen hullámvasutazunk, hogy rövidesen elérjük a Burián majd’ 800 méteres csúcsát. Innen megkezdett gerinctúránk tovább folytatódik. Ahogy az ösvény egyre keskenyebbé válik, a kilátás egyre lenyűgözőbbé: A zöld ezer színében játszó völgyek futnak alattunk, a távolban pedig feltűnik Éleskő szemet gyönyörködtető vára. Innen utunk már visszafordul, a Burián érintésével Szomolány felé vesszük az utunkat.

Ezt követően autóinkkal a szlovák főváros külvárosában található szállásunkhoz hajtunk, ahol egy gyors frissítő után tömegközlekedéssel vesszük célba az egykori királyi Magyarország fővárosát – Pozsony patinás belvárosát. Az egykor háromnyelvű város, a mai Bratislava évszázadokig tót, német, magyar nyelven zengett. Ma az utóbbi kettőt már csak a turisták miatt hallani. A város azonban mégis őrzi múltját. Az évszázados templomoknak, a szűk sikátoroknak, a díszes palotáknak sajátos varázsuk van, valami utánozhatatlan egyedi bájuk, hamisítatlan pozsonyi hangulatuk. Irány tehát a macskaköves Pressburg, ahol egykor a magyar nemesség színe-java koptatta a flasztert. A Szt. Mihály kapu – Fő tér – Sétatér – Duna vonalon mozogva jutunk el az egykori városházától az UFO hídnak csúfolt Duna-hídig, utunkat pedig egykoron itt élt hétköznapi hősök bronz szobrai kísérik. Találkozunk Kandival, Schöner Nazival és Napóleon katonájával. De végig járjuk az egykori koronázási útvonalat is útba ejtve a Szent Márton dómot, aminek tornyán a mai napig a Szent Korona aranyozott mása pihen. Ezután már csak egy jól megérdemelt vacsora vár ránk, a mai egészen kerek nap után.

Második nap:

Ahol a Duna „új időknek új dalaival” érkezik, s összefolyik az északról érkező Morva folyóval, ott található a Kárpátok hegyvonulatának legnyugatibb része. E két folyó fölött meredő sziklaormon áll Dévény büszke vára, mely a történelmi Magyarország nyugati kapuját őrizte. Dévénynél ért ugyanis a Duna először magyar földre. A vár kétszeres élményt nyújt azok számára, akik fogékonyak a természeti-, és az épített értékeink ily’ tökéletes összhangjára. Egyrészt a Kárpátok vonulatáról a vár elragadó sziluettjét látva, másrészt pedig akkor, amikor a tágas várudvarról lepillantunk a sziklák alatt tova suhanó „Kék Dunára” és a mögötte terpeszkedő Kisalföldre. Napunkat tehát a Dévényi vár megtekintésével kezdjük. Miután minden oldalról körbefotóztuk a fotótémaként is remeklő várat, túrabakancsot húzunk, hiszen vár ránk a Dévényi-tető! Ahogy lassan emelkedve, a homokhegy megkerülésével egyre feljebb és feljebb jutunk, úgy nyílik ki előttünk a Kárpátok és a Haimburgi-rög között méltóságosan áthömpölygő Duna és a nyugati kapu ékköve – Dévény. Túránk legmagasabb pontján a teljesen újonnan átadott dévényi kilátó vár majd minket, hogy a startponthoz történő ereszkedés közben még megannyi fantasztikus panorámapont kísérjen minket. A túra végeztével autóba pattanunk és hazafelé vesszük az irányt!

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd! 🙂

Szállás: Korlátozott számban még elérhető -> két személyes, franciaágyas hotelszoba reggelivel – 15.000 HUF/fő/éj. Szobafoglalást kérlek a regisztráció mellett PM-ben jelezd! Az előre foglalt hotelszobák elfogytával a szállásfoglalást mindenkinek egyénileg kell intéznie, amiben én természetesen segítek! 🙂

A regisztráció véglegesítése a jelentkezési díj /14.000 HUF/ és az opcionális szállásdíj /15.000 HUF/ legkésőbb 2023.04.02-ig történő átutalásával történik.

Jelentkezési határidő: 2023.04.02.

Találkozó: 2023.04.15. 8:45. Szomolány központjában található parkolóban. Budapestről nagyjából 3 óra alatt lehet kiérni startponthoz.

1. túra (Burián): 

Túra táv: 13,7 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 750 m fel / 750 m le.

A túra megfelelő kondícióval és felszereléssel, lépésbiztossággal, szédülésmentességgel mindenki számára teljesíthető. A túra során – Burián és Éleskő között az útvonal többször keskeny, kitett szakaszon vezet (kb. 1 km-en keresztül). Szédülésmentesség, tériszony hiánya alapvetés. De mivel a szakasz után a Buriánhoz térünk vissza, így ez könnyedén kihagyható.

A túra nehézsége: 4, 10-es skálán.

2. túra (Dévényi-tető):

Túra táv: 10 km

Túra idő: 4 óra

Szint: 540 m fel / 540 m le.

A túra átlagos kondícióval könnyedén teljesíthető. A túra nehézsége: 3, 10-es skálán.

Várható érkezés Budapestre: 2023.04.16. 18:00

Részletek

Kezdés:
2023-04-15
Vége:
2023-04-16
Összeg:
14.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event