Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Medves – Az utolsó tűzhányók nyomában

2023-04-10 @ 08:45 - 17:00

4.000 HUF

A Kultourvándor immár harmadszor tér vissza a Medves-vidékre. Ezúttal a határ túloldalán keressük fel Vulcanus itt maradt nyomait. A Felvidék utolsó vulkánjai a dél-gömöri Ajnácskő környékén maradtak ugyanis fenn legépebb formájukban. A falu körül csúcsosodó hegyek mind-mind tűzhányók voltak egykor, amelyek forró vulkáni törmeléket szórtak a környékre, vagy hömpölygő lávát toltak ki magukból a szomszédos völgyekbe. Az egyik tűzhányó maradványa pedig éppen a falu közepén magasodik, egy viharos történelmet átélt várrommal a tetején. Ajnácskő ugyanis pont ott található, ahol a történelem és a mese összefolyik. „Huba vezér gyönyörű leánykája, a tegzes Hajnácska magának szerette volna megkapni a sziklaszirtre emelt várat, de…” a történet sokkal hitelesebben fog hangozni, amikor majd a várból mustráljuk a Medves egyik legszebb területét: apró falvak, kaszálók, vulkáni kúpok és erdők mindenütt.

A túrát Ajnácskő falujában kezdjük, és rögtön indulás után be is vesszük a faluról elnevezett várat. Ezt követően hamisítatlan felvidéki erdőségben haladva előbb a Ragács, majd a Záboda vulkáni kúpja vár minket. A Medves-vidék minden kétséget kizáróan leginkább változatos táján járunk. Itt a medvesi bazalt fennsíknak már nyoma sincs, egykor volt tűzhányókra kapaszkodunk, majd ereszkedünk le, hamisítatlan vulkáni hullámvasút ez! A terep viszont pont emiatt nehézkesebb, meredekebb szakaszok is előfordulnak.

Ha az időjárás engedi, akkor pedig túránkat megfejeljük egy plusz kanyarral! Autóba pattanunk és meg sem állunk Salgóbányáig, ahonnan egy rövid túra keretében Salgó várát és a Boszorkánykőt vesszük célba! Nem titkolt szándékom a novemberi Medves-túra kiegészítése ezáltal némi kilátással! 🙂

Gyertek, tartsatok a Kultourvándorral egy hamisítatlan vulkáni túrára!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Start: Ajnácskő (Hajnáčka) (lásd térkép)

Túra nehézsége: 4 (9-es skálán) – Részletek: https://kultourvandor.hu/kultourvandor/a-turak-nehezsege/

A túra nehézségét egy, a Ragácsra tartó hosszabb és egy a Zabodára tartó rövidebb meredek emelkedő adja.

Túra 1: Ajnácskő // Túra 2: Salgó, Boszorkánykő

Túra táv 1: 11 km

Túra idő 2: 5 óra

Szint 1: 650 m fel / 650 m le

Túr táv 2: 2,5 km

Túra idő 2: 1,5 óra

Szint 2: 100 m fel / 100 m le

Részletek

Dátum:
2023-04-10
Időpont:
08:45 - 17:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event