Események betöltése

« Összes Események

 • Ez az esemény elmúlt.

Athén – Európa legegzotikusabb fővárosa (jelentkezés lezárva)

2023-03-15 - 2023-03-18

300 EUR

Amikor Athénra és Görögországra gondolunk, hajlamosak vagyunk Európa ezen délkeleti szegletét egyszerűen az európai kultúra bölcsőjeként aposztrofálni. Tudjátok: Arisztotelész, olimpia, Akropolisz, agora. Pedig ez a város ennél sokkal több! Ne felejtsük el ugyanis, hogy ez a népség bizony a Balkánon él és évszázadokig együtt élt a törökkel. Ennek a násznak pedig fantasztikusan izgalmas gyermeke született. Tetten érhető itt ugyanis minden, amit a történelemkönyvekből már ismerünk. De ezen felül nem szabad megfeledkeznünk a kontinensünk egyik legizgalmasabb gasztronómiájáról, a balkáni folklórról, az emberek roppant közvetlenségéről és az esti korzózásról. Ezek teszik Athént Európa legegzotikusabb fővárosává!  

Gyertek velem és töltsetek négy felejthetetlen napot a csodálatos görög tavaszban, megismerve az ókori kultúra remekműveit, sétálgatva a Plaka zegzugos utcáin, Muszakát majszolva a kivilágított Akropolisz alatt, elvegyülve a belváros esti forgatagában, láblógatva az Égei-tengerbe, pisztácia specialitásokat kóstolva! 

1. nap: érkezés a kora délutáni órákban Athén nemzetközi repülőterére, metrózás a belvárosba, szállásunk elfoglalása. Délutáni andalgás Athén óvárosában (Plaka). Hangulatos kávézók, parányi vendéglők, Akropolisz mindig más és más szögből, pöttöm középkori ortodox templomok, a Monasztiraki tér forgataga, parádés őrségváltás a Parlamentnél (tudjátok a bóbitás cipős gárda), Nemzeti Kert pálmafákkal, naranccsal és papagájokkal, és az 1896-os olimpia antikvitást idéző atlétikai stadionja. 

Tipp vacsora: a Plaka zeg-zugos utcáiban eldugott családi vendéglő, ahol a muszaka és a bárányborda olyan, mint sehol máshol a világon. Mindehhez természetesen Ouzo és Mythos dukál! 🙂

2. nap: Az első görög kávé elkortyolgatása egy roof top bárban, az első csirke souvlaki kikérése (a pillanat, amikor rájössz, hogy felesleges volt szendvicset csomagolni). Athén ókori központja – Görög agora. Egyedülálló kilátás az Akropolisz roppant sziklatömbjére és az azon megtelepült ókori felsővárosra. Ókori mindennapok, sztorik istenekről és korabeli városlakokról, majd Akropolisz csúcstámadás. Dionüszosz és Heródes Atticus színháza, Propüleion, Parthenón. Mindenkinek hagyunk időt, hogy lélekben is megérkezzen ezekhez a 2500 éves műemlékekhez. Kiváló panoráma az Égei-tengertől az Athén fölé magasodó Lycabettus-dombig. Visszaúton Areioszpagosz-domb, ahol az utolsó képek is elkészülnek a lemenő napban sárgán izzó Parthenónról. 

Tipp vacsora: egy olyan helyet fogunk meglátogatni, amit magadtól nem találnál meg, és ahova nem mennél be! Pedig itt meg van minden, ami a Balkán és görög életérzéshez kell: hangulatosan kifestett, lampionos belső udvar, faszén parázson sült finomságokkal!

3. nap: reggeli után metróra pattanunk és meg sem állunk Pireusz kikötőjéig. Itt elcsípjük Aegina mesés szigetére tartó kompot. A sziget a görög pisztáciatermelés egyik központja, ezért nem átallunk az árusító pultoknál mindent (is) megkóstolni/megvenni: frissen pörkölt pisztácia, pisztáciavaj, pisztáciapaszta, pisztácialikőr, pisztáciaesszencia. Megérdemelt ejtőzés a mediterrán napsütésben, közvetlenül a tengerparton, egy kávé és egy frissen facsart narancslé társaságában. Környék tengerpartjának megismerése, bátraknak fürdés. Aegina – a sziget fővárosának felfedezése: szűk, festői sikátorok, parányi boltok, kézműves pisztácia fagyi, majd kései ebéd egy helyi tavernában. Késő délután visszahajózás Athénba, kivilágított, éjszakai Athén felfedezése csapó 1.

Tipp vacsora: Görög előételek kóstolása egy autentikus étteremben. 

4. nap: Csomagunkat a szállodában parkoltatva, reggeli után irány Athén legjobb kilátópontja – a 300 méter magas Lycabettus-domb. Gyalogszerrel szerpentinen fel – szerpentinen le, miközben a hellén metropolisz legjobb kilátása tárul elénk. A dombtetőn pedig az apró mérete ellenére is meghitt és magával ragadó Szent György templom vár minket, hamisítatlan tömjén illattal és pislákoló gyertyákkal. Az áhítat után még útba ejtjük a pár évvel ezelőtt átadott, hihetetlenül modern Akropolisz Múzeumot, majd egy búcsúvacsorával intünk búcsút az Akropolisz fantasztikus panorámájának. Ezután szállodába vissza, metróra fel és irány a repülőtér, késő délután ugyanis startol a repülőgépünk. 

 Miért márciusban gyere ki Athénba?  

 • Az idő gyönyörű és még nyoma sincs a nyári 40 foknak. 
 • Minden zöld, a fák már virágoznak. 
 • A főszezon előtt a legfontosabb belépők fele annyiba kerülnek. 
 • Nincs még tumultus a látnivalóknál. 
 • A szállások mérsékeltebb áron adják szobáikat. 

<iframe src=”https://www.google.com/maps/d/embed?mid=17XdJVp384-nEnIasmXe4hBs4o9l2ZcEo&ehbc=2E312F” width=”640″ height=”480″></iframe>

 További információk 

Részvételi díj: 300 EUR, ami tartalmazza az idegenvezetést, 3 éjszaka szállodai ellátást reggelivel Athén belvárosában, két fős szobákban. 

A részvételi díj nem tartalmazza:  

 • Repülőjegy és reptéri illeték: jelenleg ca. 50.000 HUF (2022.06.21.) 
 • Kávézást / Étkezést  
 • Belépők és közlekedési jegyek díja. 

Fontos!

 A hivatalos program Athénban, a repülőtéren kezdődik, és ugyanott, a reptéren végződik. A repülés tulajdonképpen egyénileg történik, de minden támogatást megadok a repülőjegyek foglalásánál és a becheckolásnál! Érdemes mielőbb regisztrálni és megvásárolni a repjegyeket, ugyanis a március 15-i ünnepnapra tekintettel, az időponthoz közeledve az árszínvonal előreláthatólag radikálisan emelkedni fog.

Az utazáson és a túrákon mindenki saját felelősségére vehet részt, a túravezetőt nem terheli felelősség sem a repülőtársaság,  sem mások által okozott károkért, sérülésekért, balesetért. 

Idegenvezető/túravezető: Letenyei Zoltán hivatásos idegenvezető, közgazdász. 

Elérhetőségem az utazás napján és az utazás során: + 36 70/778-5295. 

Szállás:  Kiváló minősítésű belvárosi szálloda reggelivel, saját fürdős, többségében franciaágyas, kétszemélyes szobákkal.  

Közlekedés:  Athén tömegközlekedési hálózatát használjuk. Díjak:  

 • Reptér >> Athén >> Reptér: 18 EUR 
 • Athén >> Pireusz >> Athén: 2,4 EUR 
 • Komp: Pireusz >> Aegina >> Pireusz: 28 EUR 
 • Összesen: 48,4 EUR 

Étkezés:  A reggeli benne foglaltatik a szállásköltségben. Minden nap lesz lehetőség meleg étel fogyasztásra. Többségében alacsonyabb árfekvésű, főként helyiek által látogatott, autentikus, és kiváló minősítésű éttermeket válogattam ki a vacsorákhoz. Nap közben lesz lehetőség vásárlásra is. 

Öltözet: Kényelmes, sportos, városi sétához és késő tavaszi időjárásnak megfelelő lábbeli és öltözet. A reggelek többségében 10 fok körül alakulnak, de délután már nem ritka a 25 fok feletti hőmérséklet is. Tavasszal még nagyobb eséllyel fordulhatnak elő esős napok Görögországban, ezért egy könnyen elcsomagolható esőkabát jó szolgálatot tehet. Az erős napsugárzás elleni védelemre is gondolj (napszemüveg, naptej, kalap). Aki pedig tervez egy mártózást a március végi Égei-tengerben, hozzon fürdőruhát is! 😊 

Csomag: A feljebb feltüntetett repülőjegy ár nem tartalmazza a kézi poggyászokon kívüli csomagok feladási díját. Praktikus elrendezéssel minden további nélkül elegendő lehet egy nagyobb hátizsák erre a négy napra. Nagy csomagot minden nap a szállodában hagyhatjuk, ezért jól jöhet egy kisebb táska, amit a napi kirándulásoknál magunkkal hozhatunk. 

Valutaváltás / Bankkártya: Mindenhol, minden probléma nélkül elérhető a MasterCard érintésmentes fizetési megoldása (paypass). Valuta: Euro. Érdemes még Magyarországon beszerezni. 

Szükséges költőpénz:  

Fent említett tömegközlekedési díjak: 48,4 EUR 

Belépők:  

Akropolisz: 10 EUR 

Görög agóra: 5 EUR 

Panathinaiko Stadion: 10 EUR 

Akropolisz Múzeum: 5 EUR 

Belépők összesen: 30 EUR 

További költőpénz (vacsora, kávé, etc.):  

Egy átlag vacsora itallal: 20 EUR 

Egy kávé sütivel: 10 EUR 

További költségek összesen: ca: 100 EUR 

Költőpénz összesen: ca. 180 EUR 

További költési lehetőség: szuvenírek, pisztácia termékek, etc. 

Biztosítás: a részvétel feltétele COVID szállás díját ellentételező BBP biztosítás megléte. 

Mobiltelefonodat gond nélkül használhatod, Görögország EU tag, ezért a Magyarországon megszokott tarifákkal telefonálhatsz, illetve az adathasználat sem jár extra díjakkal. 

Az elektromos csatlakozók, konnektorok a magyar szabványnak megfelelőek. Ne felejtsd otthon a telefontöltő kábelét, esetlegesen az energiabankodat! 

A közbiztonság alapvetően jó, de legyünk elővigyázatosak, fontos, hogy magunkra, egymásra és értékeinkre fokozott mértékben vigyázzunk! 

Görögországba való belépéshez a személyi igazolványnak, vagy az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. 

Covid elleni intézkedések: A biztonság kedvéért mindenkinél legyen orrot és szájat eltakaró maszk, illetve kézfertőtlenítő. 

Az éppen aktuális intézkedéseket a konzuli szolgálat honlapján érhetitek el. 

Konzuli szolgálat: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag 

Regisztráció: https://travel.gov.gr/#/ 

 

 

 

Részletek

Kezdés:
2023-03-15
Vége:
2023-03-18
Összeg:
300 EUR

Registrations are closed for this event