Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Szlovénia – Vízesések, szurdokok, csúcsok

2023-09-13 - 2023-09-17

350 EUR

Szlovénia  sokak számára csupán Ausztria kistestvére, pedig több területen is bőven ráígér északi szomszédjára. Ne felejtsük el, hogy ez a „klein aber fein” ország bizony az Alpok, a Balkán és az Adria szerelemgyereke! A kicsi, de elbűvölően sokszínű ország tájai és kultúrája igen változatos: az adriai tengerparttól a Karszt természeti csodáin át a Triglav vad, sziklás vidékéig, zöldellő völgyekkel és azúrkék tavakkal várja a nagyérdeműt! Öt napos utazásunk során felkeressük Szlovénia öt legszebb vízesését, havasi legelőkön túrázunk, a képeslapra kívánkozó bledi tavon csónakázunk, vad szurdokokat járunk be, és a zabolátlan Soca folyón raftingozunk! Természetesen emellett a gasztronómiáról sem feledkezünk meg: a gibanica, Lasko, pisztráng triumvirátus mellett mi sem megyünk el szó nélkül! 🙂

1. nap: 5:00-kor indulunk Budapestről. Rövid, kávés szusszanó a szlovén-magyar határon, majd a mai nap fő attrakcióját – a Logar-völgyet vesszük célba (Logarska Dolina). A Savinji-Alpok vonulatai között ezt a tüneményes, helyenként 500 méter széles völgy nem véletlenül tartozik az Alpok legszebb gleccservölgyei közé. Mintegy kilenc kilométer hosszan kanyarog az erdők között megbújva a kétezres csúcsok árnyékában. A fenyőerdők és zöldellő mezőkön található jellegzetes szlovén falusi házacskák, valamint a vidékre oly jellemző zseniálisan összeácsolt, fából készült szénaszárítók és csűrök között kanyarog utunk egészen az ország majd’ legmagasabb zuhatagáig – a Rinka vízesésig. Ezután a vízesést felülről megkerülve, izgalmas túrát teszünk, hogy a Logar völgyét madártávlatból is megcsodálhassuk! A túrát követően autónkba pattanunk és meg sem állunk, míg meg nem látjuk a bledi tó semmi mással sem összehasonlítható panorámáját. Egy tüchtig kisváros ölelte égszínkék tó, fecskfészekszerű várral, egy templom uralta kis szigettel és a Triglav sziluettjével! Ma csak kóstolót kapunk ebből a fantasztikus milliőből, ugyanis az utolsó előtti napunkat teljes egészében a tó környékének szenteljük! A séta után már csak egy pisztrángvacsora és a Bohinji-tó közelében található szállásunk elfoglalása vár ránk.

Túra táv: 8,3 km, Szint: 500 m fel/le. A túra utolsó három kilométere magashegyi túra, sziklás terepen. Kötelező a szédülésmentesség, a lépésbiztosság és a bokát jól tartó, csúszásbiztos cipő/bakancs!

2. nap: az előző napi hosszas autózást ellensúlyozandó, ma szállásunk szűk környékének megismerésére szánjuk. De Szlovéniában egy ilyen kis terület is számtalan „földbegyökerezős” látnivalót kínál! Irány a gigászi gleccservölgyben fekvő, kristálytiszta vizű Bohinji-tó! Előbb a tavat tápláló Savica patak forrását cserkésszük be egy rövid túrával, ahogy kettős vízesés formájában (Slap Savica) kirobban a függőleges sziklafalból. Majd kabinos felvonó repít fel minket ezer méteres magasság fölé, hogy Skywalk kilátók segítségével tényleg térképként terüljön el előttünk ez a festői táj: végtelen fenyveserdők a hirtelen leszakadó hegyoldalakon, tenyérnyi, kéken világító gyöngyszemmel – a Bohinji-tóval a közepén. De nem elégszünk meg felvonó felső állomásának és a hütték világával, felfedező körtúrára indulunk a Júliai-Alpok – Vogel csúcs – sziklás világába! A túrát követően a felvonóval visszaérkezünk a tó partjára, ahol fotószüneteket tartva, rövidesen megérkezünk következő kalandunkhoz – a Mostnica-szurdokhoz (Hidak szurdoka). Egy könnyű túra során fedezzük fel az elképzelhetetlenül kéken tündöklő Mostnica patakot, ami egyszer mély kanyonban, máskor pedig kiszélesedő völgyben keresi magának az utat a Savica felé igyekezve. Eközben pedig nem tétlenkedik – fantasztikus sziklaalakzatokat hoz létre.

Túra táv (Savica vízesés): 2 km, Szint: 130 m fel/le. Mindenki számára könnyen teljesíthető túra.

Túra táv (Vogel): 9 km, Szint: 540 m fel/le. Magashegyi túra, sziklás terepen. Kötelező a szédülésmentesség, a lépésbiztosság és a bokát jól tartó, csúszásbiztos cipő/bakancs!

Túra táv (Mostnica-szurdok): 5 km, Szint: 130 m fel/le. Mindenki számára könnyen teljesíthető túra.

3. nap: A mai napunk célja: két vízesés és egy életre szóló élmény >> ha az időjárás engedi, raftingolni fogunk! Reggelit követően újra autóba pattanunk és az ország jelképét – a Triglav majd’ 3.000 méteres tömbjét északról megkerülve egy rövid szünetet tartunk a két lépcsőben alázúduló Pericnik-vízesésnél. Akinek pedig nem lenne elegendő az 56 méter magas, félkörívben lezúduló víztömeg látványa, egy szűk ösvényen be is lehet menni a vízfüggöny mögé! Ezt követően utunk folytatódik, a Soca-folyó völgyében haladunk tovább, ahol az utazás is élmény: a szerpentinen kanyarogva egyik ámulatból esünk a másikba – a Mangart csúcs tövében hegyi tavak és fenyvesek közt kanyargunk egészen a vidék adrenalin központjáig – Bovecig. Itt már vár minket a rafting szervező csapat, akik a felszerelést, a túraszervezést és a garantált élményt is biztosítják. A Soca folyón nyolc fős gumicsónakokban ereszkedünk le, miközben alattunk a kristálytiszta alpesi víz, felettünk pedig a Júliai-Alpok nyugati csúcsai biztosítják a vizuális élményt! A raftingot követően még egy program vár ránk a visszautat megelőzően: Szlovénia legnagyobb vízesése – a Boka-vízesés! Miután már a főútról is tisztán hallani a lezúduló víz robajlását, sejthetjük, hogy itt egy óriás zuhatagról lehet szó. Igen, a Boka Szlovénia legmagasabb és egyszersmind legnagyobb vízhozamú vízesése. Magassága 144 méter, szélessége 18 méter, átlagos vízhozama 2 m3/másodperc! Egy rövid, de kaptatós túra keretében merészkedünk közelebb és közelebb a vízeséshez! Ezt követően még a hazaút vár ránk és az aznapi fantasztikus élmények megbeszélése! 🙂

Rafting: maximálisan biztonságos. Biztonsági felszerellés adott, részletes oktatás a folyóra ereszkedés előtt. Minden csónakban tapasztalt rafting – túravezető ül. Fantasztikus közösségi élmény, lenyűgöző környezetben! Egyetlen kizáró ok: víziszony. Ha valaki nem szeretne részt venni a túrán, a szabad időt Bovec és környékének felfedezésével töltheti.

Túra táv (Boka vízesés): 3 km, Szint: 400 m fel/le. A túra második fele magashegyi túra, sziklás terepen. Kötelező a szédülésmentesség, a lépésbiztosság és a bokát jól tartó, csúszásbiztos cipő/bakancs!

4. nap: utolsó előtti napunk főszereplője az alpesi álom megtestesítője, minden szlovén képeslap kihagyhatatlan szereplője: a Bledi-tó! Az egész napos program középpontjában Szlovénia turisztikai fővárosának és közvetlen környezetének felfedezése áll. Először az ország legszebb szurdokába látogatunk és egy könnyű túra során felfedezzük a Vintgar-szurdok lenyűgöző szépségét! Túránk első szakasza a folyóvölgyben vezet, ahol fantasztikusan kiépített híd és pallórendszer segít minket abban, hogy minden szögből gyönyörködhessünk ebben a természeti csodában. A szurdok végén található Sum-vízesést mind felülről, mind alulról megnézve, túránkat előbb erdei környezetben, majd gyönyörű alpesi réteken folytatjuk, míg vissza nem érünk a bejáratnál található parkolóhoz. Ezt követően napunkat Blednek szenteljük! Lesz körbeséta, csónakázás a szigetre, opcionálisan látogatás a tavat felülről uraló várban (a kilátás pazar, a belépő szemtelenül magas), és a kihagyhatatlan bledi krémes is a nap kötelező szereplője!

Túra táv (Vintgar-szurdok): 5,5 km, Szint: 320 m fel/le. Mindenki számára könnyen teljesíthető túra.

5. nap: utolsó napunkon búcsút intünk a Júliai-Alpoknak és a Szlovén-Karszt varázslatos világa felé vesszük az irányt! A fő attrakció ezen a vidéken egyértelműen az UNESCO-világörökséghez tartozó Skocjan-barlang. A Reka folyó évmilliók alatt egy olyan föld alatti szurdokrendszert hozott létre, ami a világon majdhogynem egyedülálló. Aki a barlang szó hallatán unalmasan legyint egyet, annak kötelező Skocjant látni! Túránk első fele a föld alatt vezet (vezetett túra). Százméteres föld alatti kanyonban kanyargó folyó, miközben az emberek, mint apró hangyák menetelnek a kivilágított, egyszer sziklába vájt, máskor hidakon átvezető ösvényen. Felejthetetlen látvány a Reka állandó morajlásával! A túra második fele immár a barlangon kívül folytatódik. Előbb a mára már beszakadt barlang ösvényeit járjuk, majd erdei környezetben tapasztalhatjuk meg a szlovén karsztvidék lenyűgöző világát. A túra után a világ legnagyobbnak tartott barlangvárát Predjamát keressük fel. Fantasztikus látvány, ahogy egy óriási szájként tátongó barlangnyílásban egy vár várja, hogy a hegy lenyelje. Alapvetés ilyenkor minimum egy remek történet a lovagvárral kapcsolatban! Remek, kerek öt napunk itt ér véget, már csak a hazaút vár ránk! De másnap a munkahelyen garantáltan lesz miről sztorizni! 🙂

Túra (Skocjan): Két opció kínálkozik:

  1. Vezetett túra és a legrövidebb úton a kijáratig: Táv: 3 km (500 lépcső)
  2. Vezetett túra és karszt tanösvény: Táv: 5 km (1100 lépcső)

Az első túra alapvetően mindenki számára teljesíthető, de kizáró ok a klausztrofóbia (bár a tér hatalmas, de mégis föld alatt vagyunk) és a tériszony (kitett helyek nincsenek, de a túra rövid szakaszokon hidakon vezet át). A második túra az előbbiek figyelembe vételével értendő, viszont dupla annyi lépcsőzéssel!

További információk 

Részvételi díj: 350 EUR, ami tartalmazza az idegenvezetést/túravezetést, 4 éjszaka szállodai ellátást többségében két fős szobákban, pazar környezetben – reggelivel.

A részvételi díj nem tartalmazza:  

  • Utazás költségét (üzemanyag, autópálya matrica, parkolási díjak)
  • Kávézást / Étkezést  
  • Belépők és közlekedési jegyek díja. 

Fontos!

Az utazáson és a túrákon mindenki saját felelősségére vehet részt, a túravezetőt nem terheli felelősség sem mások által okozott károkért, sem pedig sérülésekért, esetleges balesetért. 

Idegenvezető/túravezető: Letenyei Zoltán hivatásos idegenvezető, közgazdász. 

Elérhetőségem az utazás napján és az utazás során: + 36 70/778-5295. 

Szállás:  Kiváló minősítésű, fantasztikus elhelyezkedésű panzió, javarészt két fős szobák, saját fürdőszobával, reggelivel az árban. A helyszínen vacsorázni is van lehetőség (plusz költség, nem szerepel az árban).

Közlekedés: Telekocsi. Az egyes autók utasai között történik az utazás költségének felosztása (üzemanyag, autópályadíj, parkolási díjak), a sofőr mentesül az utazás költségei alól (ez az ellentételezés a vezetésért és felelősség vállalásáért). Az utazás költsége várhatóan 30.000 HUF/fő körül fog alakulni (üzemanyag, autópályadíj, parkolás).

Étkezés:  Reggeli az árban. A további étkezésről mindenki maga gondoskodik. Minden este lesz lehetőség meleg étel fogyasztásra. Többségében alacsonyabb árfekvésű, főként helyiek által látogatott, autentikus, és kiváló minősítésű éttermeket válogattam ki a vacsorákhoz. Nap közben lesz lehetőség vásárlásra is. Az árszínvonal minimálisan a budapesti felett van. Szlovéniában fogyasztható a csapvíz, de az ásványvíz is mindenhol beszerezhető elfogadható áron.

Öltözet: Városi programok: Kényelmes, sportos, városi sétához és késő tavaszi időjárásnak megfelelő lábbeli és öltözet. Túraprogramok: kényelmes, de strapabíró, több váltás túraöltözet. A túrákhoz jól bejáratott, kényelmes, csúszásmentes túrabakancs, túracipő ajánlott! Váltócipőről mindenképp gondoskodj. Eső elleni felszereléssel (vízhatlan esőnadrág, esődzseki) mindenképp készülj, rövid záporokkal napi szinten találkozhatunk. Az erős napsugárzás elleni védelemre is gondolj (napszemüveg, sapka, kalap, fejkendő, magas faktorszámú naptej…).

Időjárás Változékony időjárásra kell számítanunk. Kora ősszel kellemes meleg, különösen a tengerparton, de a hegyvidéki területeken jó néhány fokkal lehet hűvösebb. Ezért az itthoni őszi megszokott viselet mellett érdemes pulóvert, hosszú szárú túranadrágot, szél és eső álló dzsekit is elcsomagolni. Bármikor előfordulhat eső, zápor is. Napközben 18-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A barlang látogatás során is készülni kell, hogy bent 15-18 fok közti hőmérséklet várható csupán.

Valutaváltás / Bankkártya: Mindenhol, minden probléma nélkül elérhető a MasterCard érintésmentes fizetési megoldása (paypass). Valuta: Euro. Érdemes még Magyarországon beszerezni. 

Belépők:

Bohinj Slap Savica €3,00
Bohinj Vogel felvonó €28,00
Bovec Rafting – Soca €50,00
Bled Vintgar-szurdok €10,00
Skocjan-barlang Barlang €22,00
Predjama Vár €16,90

Összesen: 130 EUR

További költési lehetőség: vacsora, kávé, süti, bolti bevásárlások, szuvenírek, borravaló, etc. 

Biztosítás: a részvétel feltétele a BBP biztosítás megléte. 

Mobiltelefonodat gond nélkül használhatod, Szlovénia EU tag, ezért a Magyarországon megszokott tarifákkal telefonálhatsz, illetve az adathasználat sem jár extra díjakkal. A szálláson díjmentes wi-fi biztosított.

Az elektromos csatlakozók, konnektorok a magyar szabványnak megfelelőek. Ne felejtsd otthon a telefontöltő kábelét, esetlegesen az energiabankodat! 

közbiztonság kiváló! 

Szlovéniába való belépéshez a személyi igazolványnak, vagy az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. 

Részletek

Kezdés:
2023-09-13
Vége:
2023-09-17
Összeg:
350 EUR

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event