Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Börzsöny – Pálosoktól Nagyirtásig /KV LIGHT/

2023-09-30 @ 08:30 - 15:00

4.000 HUF

A Börzsöny nyugati oldalának festői vulkáni kúpjai, gyönyörű, vadban gazdag erdői, végtelen panorámát kínáló, rétekkel tűzdelt hegyhátjai bizony már a múlt emberét is vonzották erre a Duna mellett elterülő paradicsomi vidékre. Nem véletlenül alapította itt meg Nagy Lajos a Kárpát-medence egyik legnagyobb pálos kolostorát, ami a mai napig hazánk egyik legfontosabb búcsújáró helye. A történelemnek persze elég fura humorérzéke van – egy bizarr döntés folytán így került egy szent hely közvetlen szomszédságába a köztörvényesek fogháza. Magasságok és mélységek csupa nagybetűvel! Ez a hullámvasutazás a mai túránk során is kísérni fog minket: járunk majd napfény elől bújkáló völgyeket, és az egész Dunakanyar egyik legkiválóbb panorámáját nyújtó vulkáni kúpot! 

Túránkat a pálosok egyik legfontosabb műemlékénél, a máig működő márianosztrai kegytemplomnál indítjuk, ahol hallunk majd a templom/kolostor és egyben búcsújáró hely és fegyház múltjáról, jelenéről, híres alapítókról és hírhedt fogvatartottakról. Ezt követően az elmúlt időben újra forgalomba állított Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti keskeny nyomtávú vonatot fogjuk használni, hogy rövid idő alatt a börzsönyi túraösvények egyik legfontosabb kereszteződésében – Nagyirtáspusztán találjuk magunkat. A kisvasutakat még a 19. században állították hadrendbe, hogy a Kárpát-medence nehezen megközelíthető hegységeiből a lakosság megnövekedett nyersanyagigényeit ki tudják elégíteni. Ők szállították megállás nélkül a magaslatokon kitermelt követ és fát. Hazánk egyik legnagyobb gerendából készült épületénél – a Szt. Orbán hotelnél egy laza kávét követően megindul mai túránk.

Egy nem túl nehéz emelkedő után már garantáltan földbegyökerezős pillanatok következnek! Előbb a Nagy-Sas-hegy, majd a Só-hegy, végül pedig a Kopasz-hegy ajándékoz meg minket felejthetetlen környezetével és festményekre kívánkozó panorámájával! Közben gyönyörű erdőket érintünk, fantasztikus kilátópontokon üldögélünk, merengve a természet fenségességén! 🙂

Kalandra fel, irány a Börzsöny nyugati oldala mélységeivel és magaslataival!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:30 – Márianosztra – Magyarok Nagyasszonya pálos kegytemplom melletti parkoló (lásd térkép).

Túra nehézsége: 3 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

A túra első felében egy rövid emelkedő, majd egészen Márianosztráig “egy kis fel, egy kis le” következik.

Túra táv: 8 km

Túra idő: 4 óra

Szint: 280 m fel / 470 m le.

Várható költségek: 

-Opcionális adomány a kegytemplom fenntartására.

-Vonatjegy – Márianosztra >> Nagyirtáspuszta: 1.500 HUF (teljes árú), 1.300 HUF (kedvezményes). A jegyet készpénzben, a kalauznál lehet majd megvenni.

Kultourvándor LIGHT: sokak kérésének eleget téve, szeptembertől bevezetésre kerül a KV Light! A “Börzsöny – Kisvasutak földjén” túra kistestvéreként itt – a “Börzsöny – Pálosoktól Nagyirtásig” kiránduláson, a sztorik, a látnivalók és a kultúra lesz többségben a bakancskoptatással szemben!

KV Light túrák Neked vannak kitalálva:

  • Ha imádsz túrázni, de több látnivalót szeretnél egy túrán érinteni.
  • Ha gyors és megerőltető a hosszabb túrák tempója.
  • Ha többet nézelődnél, több időt töltenél egy-egy látnivalónál.

Gyere, tarts velünk egy szombati KV Light túrán, több történet, kevesebb kilométer!

Részletek

Dátum:
2023-09-30
Időpont:
08:30 - 15:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event