Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Börzsöny – Kisvasutak földjén

2023-10-01 @ 08:45 - 14:00

4.000 HUF

Börzsöny – hazánk legkárpátibb, vulkáni mivoltát leginkább megtartó hegysége, egyúttal pedig az egyik legvagányabb magyar túraterep. Nyugati oldala pedig roppantul változatosra sikerült: a magaslatokról lefelé rohanó patakok vájtak itt maguknak hosszú völgyeket, ahol most túraösvények és a kisvasút mozdonyai szuszognak. Valamint egy hullámos dombvidék, 500 méter magas vulkáni kúpokkal, ahol számos tetőről kiváló panorámában gyönyörködhetünk: a Magas-Börzsöny, a Visegrádi-hegység, a Garam-menti síkság, távolban pedig a Gerecse tömbje felé kalandozhat tekintetünk.

Börzsönyi túránk ezúttal a hegység északi felének legszebb településén – Nagybörzsönyben fog startolni. Az egykori bányászfalu mai napig őrzi évszászados hagyományait. Meglátogatjuk a Szt. István templomot, ahol a legenda szerint egykor tatárfejek lógtak, és megpróbálunk egy bolyongó tatár nyomára akadni. A kis falu ezen kívül a hegységet átszelő kisvasút egyik kiindulópontja. Több mint száz évvel ezelőtt az ország nyersanyagigényeit kielégítendő keskeny nyomtávú vasutakkal hálózták be hegységeink nehezen megközelíthető részeit. Pár éve pedig újfent régi fényükben szelik keresztül-kasul a hegyet Nagybörzsönytől egészen a Duna-menti Szobig.

Túraösvényünk kényelmes, hosszan elnyúló emelkedővel indul a Gránát-patak völgyében, majd egy vargabetűt véve megindul a mai kaland! Panoráma-hullámvasutazás indul! Útvonalunk vulkáni kúpról vulkáni kúpra halad, miközben füves hegyhátakon elnyúlva, ebédünket nyammogva gyönyörködünk az ezüstösen tovakígyózó Duna vonalán és a végtelen panorámán. Majd a vulkáni múltat hátrahagyva újra erdős szakasz következik, hogy a nagybörzsönyi halastó mellett elhaladva következhessék a nagybörzsönyi szénhidrátpótlás! 🙂

Kalandra fel, vár minket a Börzsöny egy újabb, eddig ismeretlen arcával!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:45 – Nagybörzsöny – Szt. István templom melletti parkoló (lásd térkép).

Túra nehézsége: 5 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

A túra első felében hosszan elnyúló emelkedő, majd „egy kis fel, egy kis le” következik. 🙂

Túra táv: 14,2 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 480 m fel / 480 m le.

Kultourvándor LIGHT: sokak kérésének eleget téve, szeptembertől bevezetésre kerül a KV Light! A „Börzsöny – Kisvasutak földjén” túra kistestvéreként keressétek a „Börzsöny – Pálosoktól  Nagyirtásig” túránkat, ahol a sztorik, a látnivalók és a kultúra lesz többségben a bakancskoptatással szemben!

KV Light túrák Neked vannak kitalálva:

  • Ha imádsz túrázni, de több látnivalót szeretnél egy túrán érinteni.
  • Ha gyors és megerőltető a hosszabb túrák tempója.
  • Ha többet nézelődnél, több időt töltenél egy-egy látnivalónál.

Gyere, tarts velünk egy szombati KV Light túrán, több történet, kevesebb kilométer!

Részletek

Dátum:
2023-10-01
Időpont:
08:45 - 14:00
Összeg:
4.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event