Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Lillafüredi-Bükk

2023-10-14 - 2023-10-15

14.000 HUF

Kevés, olyan elbűvölő helyet ismerek kicsiny hazánkban mint Lillafüred. Annyi látnivaló koncentrálódik ugyanis öt kilométeres körön belül Miskolc kétség kívül legszebb külvárosára, amennyi máshol három megyére is sok lenne. Gondoljuk csak végig: itt van mindjárt a majd’ 100 éves, emblematikus Palota szálló, Magyarország legmagasabb vízesésével és függőkertjével. Van itt kérem szépen három, laikusként is lenyűgöző barlang: Szt. István a cseppköveivel, Szeleta ősidők leleteivel, és az Udvar-kő, a beszakadt tetejével. Ha kilátózni szeretnénk egy combosabb túrával elérhető a Fehér-kő, családoknak pedig a Zsófia-kilátó. De tudsz itt csónakázni, libegőzni, biciklitúrázni, kisvasutazni, vagy éppen elmerülni gyalogosan a Hámori-völgy végtelen bükköseiben. Októberben tehát: irány LILLAFÜRED!

A Szinva- és a Garadna-patakok összefolyásánál több mint száz évvel ezelőtt egy hazánkban páratlan elhelyezkedésű klimatikus üdülőhely alakult ki. Lillafüred – mert hogy Vay Erzsébet grófnő után így nevezték el (részletek a túrán) :), a korabeli polgárság állandó találkozóhelyévé vált. Az akkortájt megerősödő turista társadalom pedig fő célpontjává, egyfajta „új Tátrává” választotta, miután Trianonnal a magashegységeink az országhatárainkon kívül kerültek. Ami pedig itt néhány évtized alatt létrejött, az egyértelműen egy csoda, egy bükki édenkert. És mi ezt az édenkertet két nap alatt megpróbáljuk bejárni! 🙂

Az első napot egy budapesti korai indulás után egy lillafüredi korai érkezéssel tervezem nyitni, hogy minél több minden férhessen bele ebbe első bükki napunkba. Autóinkat szállásunknál hagyva, szerpentinezni kezdünk az őszi bükkösben. Rövidesen feltűnik előttünk a nemrégiben újra felállított Zsófia-kilátó, ahonnan káprázatos panorámában lesz részünk a Hámori-tóra és a magyar Neuschwansteinre – a Lillafüredi Palotaszállóra! Az utunk innen még egy keveset felfelé kanyarog, míg következő kilátópontunkhoz nem érünk: a Szeleta-barlang örökpanorámáját bizony már az ősember is használta, a kilátás ha lehet mondani, azóta csak szebb lett! 🙂 Ezt követően a gyönyörű őszi erdő és a gerincvándorlás fog minket magával ragadni, hogy utunkat újra egy kivételes látnivalóval szakítsuk meg. Az Udvar-kő barlang (magyar Dante pokla) beszakadt tetejével igazán túlvilági látványt nyújt – egy barlangból az eget és a fák gyökereit kémlelni bizony nem mindennapi! Hosszú lefelé kezdődik innen, amit majd a Pisztrángsütőnél és hazánk egyik legrégebbi ipari műemlékénél – az újmassai őskohónál fogunk megszakítani! Amennyiben a Pisztrángnevelde melletti, autentikus sütöde még októberben nyitva lesz, akkor azt fogjuk előnyben részesíteni az éttermi kiszolgálás helyett. A jól megérdemelt pisztrángozás után elfoglaljuk szállásunkat és egy jó sör mellett idézzük fel a mai nap élményeit.

Második napon újfent a szállásunktól indulunk, hogy újabb kilátópontokról csodálhassuk meg ezt a nem mindennapi természeti csodát!  Túránkat a Palota Szállónál kezdjük, ahol Magyarország legmagasabb (mesterséges) vízesése, csodás függőkertje, és mésztufabarlangja bizony minket is le fog nyűgözni! A 30-as években, historizáló stílusban felépített szálló és a hozzá tartozó garadna-völgyi kisvasút állomása garantáltan mindenkit vissza fog repíteni a 20. század boldog békeidejébe! Ezt követően az Erzsébet sétány bájos fasorán sétálva érjük el mai túránk kiindulópontját. Innen erőteljes felfelé fog kezdődni, míg el nem érjük az egész Bükk egyik legszebb kilátópontját a Fehérkő-lápán. Hosszas nézelődést követően irányba vesszük a Puskaporos tetőt, de előtte még a turistaházban még megpihenhetünk egy kávé/sör erejéig. A Puskaporos után már lefelé vezet utunk, míg el nem érjük szállásunkat, ahol az autónk már vár ránk, hogy elinduljunk vissza Budapestre.

Tartsatok velem októberben, húzzátok fel az ősz szemüvegét és járjátok be a Kultourvándorral a lillafüredi Bükk túraösvényeit!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:45 – Miskolc – Lillafüred // Erdővarázs Panzió melletti parkoló (lásd térkép).

Várható költségek (bármelyik programpont kihagyható)

-Anna Mésztufabarlang: 2.000 HUF (kedvezményes: 1.500 HUF)

Szállás: 

Belülről teljesen újjávarázsolt panzió, közvetlenül a Palotaszálló mellett, 2-3-4 ágyas szobákban.

Reggeli a helyszínen igényelhető 3.200 HUF/fő áron.

Szobafoglalás rajtam keresztül korlátozott számban elérhető, 15.000 HUF/fő áron.

1. nap: 

Túra nehézsége: 5 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

Az első kilométereken hegymenetben közelítjük meg a Zsófia-kilátót, majd a Szeleta-barlangot. Innen völgymenet következik, hogy az Udvar-kő barlanghoz újra felfelé baktathassunk. Innen aztán előbb rövid meredek, majd hosszú enyhe lejtő következik.

Túra táv: 14,4 km

Túra idő: 6,5 óra

Szint: 600 m fel / 600 m le.

2. nap

Túra nehézsége: 4 (Magyar túrákra készített skálán).

Túra táv: 8,8 km

Túra idő: 3,5 óra

Szint: 390 m fel / 390 m le.

A túra egy hosszú egyenessel kezdődik, majd az Erzsébet sétánytól a Fehérkő-lápáig 1,5 km-es hegymenet következik. Innentől azonban hosszan elnyújtott lejtmenet kezdődik.

Részletek

Kezdés:
2023-10-14
Vége:
2023-10-15
Összeg:
14.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event