Események betöltése

« Összes Események

Madeira – Kalandtúrák az örök tavasz szigetén

május 25 - június 1

Jardim Tropical Monte_5

Van egy sziget az Atlanti-óceánon, ami az elmúlt évtizedekben méltatlanul a botanikus kertek, a szerelem és a német szépkorúak szigeteként vonult be a köztudatba. Pedig, ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, jól látszik, hogy Madeira bizony a túrázni vágyók igazi paradicsoma.

Hol máshol tudnánk bő egy hét leforgása alatt 2000 méteres magasságban, szédítő mélységek felett, félszáraz, kopár sziklafennsíkon, vagy éppen trópusokat idéző babérerdőben túrázni, miközben a levadák kristálytiszta vize patakként csordogál mellettünk és vízesések zubognak a fejünk felett. Utazhatunk tobogganon, állhatunk a világ egyik legmagasabb skywalk-ján, kajakozhatunk az óceánon delfinekkel, megkóstolhatjuk a világ egyik legcsúnyább halát sült banánnal, valamint a sziget nemzeti italát – a ponchát. Mindez egy 740 km2-es szigeten!

Tartsatok velem az Atlanti-óceán virágoskertjébe és kalandozzuk be keresztül-kasul ezt a képeslapra kívánkozó szigetet!

Jardim Tropical Monte_5

1.nap – Funchal

Madeiraivá válás, első lépés – Ismerkedés Funchal-lal, a sziget fővárosával. Az első napot alapvetően az átállásra szeretném szánni. Szükséges lesz ugyanis egy kevés idő, amíg a szigetlakók tempójára lelassulunk, felvesszük egy kicsit a környék fordulatszámát. Ami a mai napba nem fér bele, azt az esti sétáinkon, valamint az utolsó napon fogjuk pótolni.

Funchal mind kiterjedésre, mind nagyságra hasonlít a mi Pécsünkhöz. Nem kell tehát óriási távolságokkal számolni, az egyes látnivalók közel fekszenek egymáshoz. Miután mindenki kényelmesen elfoglalta a szállást, megnézzük a szállás közvetlen közelében található látnivalókat. Lesznek ebben történelmi látnivalók (főtér, Sé székesegyház, Szt. Lőrinc erőd), kávézók, botanikus kertnek beillő parkok, a világ legnagyobb óceánjáróinak és a Santa Maria hasonmásának lehorgonyzására is használt kikötő, valamint a csodálatos panoráma.

A délután folyamán mesélni fogok majd egy angol szerelmespárról, akik vélhetően először látták meg a szigetet, arról hogy Sissi-t mi hozta ide, Kolumbuszt miért kergette el dúsgazdag apósa innen, érdekességeket a Beatles-ről, akiknek az egykori jachtja a kikötőben áll, valamint Churchill-ről, aki itt, Funchal-ban írta meg háborús visszaemlékezéseit.

Napi gasztro: Ma egy főként helyiek által látogatott, családi étterembe látogatunk, ahol az espada és az espetada körül forog minden. Míg az előbbi egy borral és fokhagymával készített hal, sült banánnal szervírozva, addig a második babérleveles sóval fűszerezett marhahús, babérágra húzva, faszénparázson puhulásig sütve.

2. nap – Funchal környéke – Monte, Apácák völgye, Camara de Lobos, Cabo Girao

A második napon kis lépésekkel bár, de folytatjuk a sziget felfedezését: meglátogatjuk Funchal felsővárosát, Monte-t. A kisvárost a 19. századi virágkor idején alapították gazdag angol főurak. Amint meglátjuk az alattunk elterülő várost, egyből megértjük, hogy miért itt.

A kikötőből indul majd a felvonó, ami 15 perc alatt repít fel minket Funchal háztetői felett Monte-ba. Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, megtekintjük utolsó királyunk, IV. Károly sírját a Miasszonyunk templomban, ami a madeiraiak legfontosabb kegyhelye, utána pedig egy elvarázsolt művészeti és trópusi kertet nézünk meg magasan a város felett. A visszaútra két megoldás mutatkozik: a világon egyedülálló toboggan (kosárszán), ami akár 50 km/h-t is el tud érni a lejtőn lefelé, vagy pedig a felfelé már bevált felvonót.

A délutánt az Apácák-völgyében kezdjük, amit a kalózok elől menekülő klarissza rendi apácák népesítettek be a 16. században. A minden oldalról 500 méteres függőleges falakkal körülvett falu úgy tűnik, mintha egy kialudt vulkán kráterének kellős közepén helyezkedne el.

Ezután Churchill kedvenc halászfalujában (Camara de Lobos) teszünk látogatást, majd a napot a világ második legmagasabban épült Skywalk típusú kilátóján fogjuk zárni (Cabo Girao), ami egy 580 méteres függőleges fal tetején került kiépítésre.

Napi költség:

Felvonó:

Oda-vissza: 16 EUR

Csak oda: 11 EUR

Toboggan: (két ember fér el benne)

Két személyre: 30 EUR

Egy személyre: 25 EUR

Jardim Tropical Monte Palace: 12,5 EUR

Napi gasztro: Az Apácák-völgyében szelídgesztenyéből készült finomságok kaphatók. Este pedig egy helyi kocsmát látogatunk meg, ahol Madeira sörfelhozatala mellett megkóstolhatjuk a ponchát, ami egy rum/citrus/méz alapú „koktél”, ami 100%-ig Funchal sajátja. 

3. nap – Levada do Caldeirao Verde & Levada do Inferno, Santana, Crane kilátópont

A sziget északi és déli fele között óriási éghajlatbeli különbségek vannak, amik a lehulló csapadék mennyiségét is befolyásolják. Hogy ezt a különbséget kiegyenlítsék, ún. levadák segítségével a csapadékban gazdagabb területekről a vizet – néha földbe, néha sziklába vájva – vezetik le az alacsonyabb magasságokon elterülő teraszos művelésű földekre. A levadák teljes hossza mintegy 2000 kilométer, amiket a levadeiro-k tartanak karban. Előrelátóak voltak, ugyanis ezeket a csatornákat már építésükkel együtt szervízúttal egészítették ki, amit majd a túráink során mi is használni fogunk.

A mai napon fejest ugrunk Madeira természeti látnivalói közé és egy egész napos túrát teszünk a „Zöld pokolban”. A bérelt busz egy parkolóig visz minket mintegy 800 méteres tengerszint feletti magasságba, majd innen előbb egy jól kiépített úton kezdjük meg túránkat a Queimadas látogatói központig (2 km), majd az utunk egyre keskenyebb, egyre vadregényesebb területen folytatódik, míg el nem érünk a sziget egyik legnagyobb vízeséséig, a Caldeirao Verde-ig (6 km).

Innen az Inferno túrát követve előbb 200 lépcsőn felkapaszkodva egy sziklaszurdok mentén haladunk tovább (4 km). A túránk lombhullató erdőben kezdődik, a végén pedig már a trópusokat idéző körülmények fognak minket köszönteni. Vízesések zubognak alá a fejünk felett, túránk egy része alagutakban fog vezetni, közben pedig felfedezhetjük, hogy milyen babér- és mahagóni erdőben túrázni. A túra után a közeli Santana-ba utazunk, ahol megcsodálhatjuk a tradicionális madeirai építészet remekeit, a nádtetős, színpompás, fából készült egykori lakóházakat. Ezt követően az északi part legszebb kilátópontját keressük fel, ahonnan a Sas-szikla is tökéletesen látható lesz.

Információ/szükséges felszerelés:

Túra hossza: ca. 18 km; Szintemelkedés: A vízesésig elhanyagolható, az Inferno szakaszon 250 m.

Nehézség: vannak kitett, csúszós szakaszok, magas páratartalom miatt megterhelőbb a túra, alagutak. Tériszony, klausztrofóbia, szédülés, lépésbiztosság hiánya kizáró ok a túrán!

Szükséges felszerelés: fejlámpa, zárt cipő, esőkabát. Túra típusa: A->B->A (az úti cél elérése után ugyanazon az útvonalon érkezünk vissza a buszhoz).

Napi gasztro: mediterrán konyha fado-val körítve, jöhet?! 🙂

Madeira_Inferno_2Madeira_Santana

4. nap – Túra a Larano ösvényen, Ponta do Pargo, Porto Moníz

A mai napunkon egy, a maga nemében egyedülálló túraterepet fogunk bejárni. A sziget északkeleti részén alakították ki az ún. Larano ösvényt, ahol lehetőségünk van a végtelen, robajló, kék óceán felett a sziklába vájt gyalogösvényen túrázni. A kilátás káprázatos, minden egyes kanyarral más és más perspektívában láttatják magukat a sziget falként tornyosuló vulkanikus hegyei.

Ezt követően Európa legnyugatibb világítótornyát látogatjuk meg Ponta do Pargo-ban, hogy aztán leereszkedve a tenger szintjére megcsodáljuk Porto Moníz lávamedencéit, ahol – ha a körülmények engedik – meg is mártózunk az óceánban.

Információ/szükséges felszerelés:

Vereda do Larano túra

Táv: 8 km

Túra típusa: A->B

Szint: 150 m le, 400 m fel.

Felszerelés: zárt cipő, esőkabát.

Napi költség:

Lávamedence Porto Moníz: 1,5 EUR

Napi gasztro: akinek elege van már a madeirai/portugál fogásokból, de megmaradna a mediterrán vonalon, akkor egy paella-ra és tengeri fogásokra specializálódott étterem tálcán kínálja magát! 

5. nap – Pico Areeiro – Pico Ruivo, Ribeiro Frio

Sokak számára ez a túra fogja jelenteni a madeirai kirándulás csúcspontját. Reggel korán indulunk, mivel többnyire délre már felhőben állnak a csúcsok. A sziget harmadik legmagasabb pontjáról fogunk indulni, majd rövidesen tökéletesen kiépített (korlát, lépcső), de különösen kitett szakaszok fogják túraútvonalunkat képezni. Hegygerinceken, alagutakban, lépcsőkön, hegyek oldalába vájt ösvényeken fogunk haladni. Madeira legmagasabb hegyei vesznek minket körül, és tiszta idő esetén az egész sziget panorámáját élvezhetjük.

Útvonal: Pico Areeiro – Pico Ruivo – Teixeira parkoló, ahol a buszunk már vár ránk.

Információ/szükséges felszerelés:

Táv: 8 km

Szint: Fel: 650 m, Le: 800 m

Felszerelés: zárt cipő, esőkabát, fejlámpa, napszemüveg, (a felhőkön megtörő napfény nagyon zavaró egy idő után), napvédőkrém (nincs fent árnyék), réteges ruházat (attól függően, hogy a hegygerinc melyik oldalán vagyunk, a hőérzetünk 15-20 fokos különbséget is jelezhet. Nagyon fontos, hogy végig a túra során jellemzőek kitett szakaszok, rövid alagutak. Lépés biztosság, szédülés-mentesség, klausztrofóbia-mentesség alapvetés a túrán való részvételhez.

Túra típusa: A->B (vagyis, nem térünk vissza a kiindulási pontra, a buszunk a célban fog minket várni).

A szállásunk felé vezető úton pedig még leparkolunk egy jól megérdemelt ebéd elköltésére. Ribeiro Frio völgyében található ugyanis a sziget pisztráng-neveldéje, ahol frissen el is készítik számunkra az ízletes édesvízi halat.

Napi gasztro: Ribeiro Frio a szigeten található pisztráng tenyésztés központja. Ebből könnyen következik a napi gasztro tipp! 🙂 Este pedig vár minket egy rum kóstolás!

Madeira_Pico_Ruivo

6. nap – Porto Santo // Kajakozás a Szt. Lőrinc-félsziget partjainál // Szabad program Funchalban

Egész napos egyéni, fakultatív hajózás Porto Santo szigetére. Porto Santo büszkélkedhet a szigetcsoport legnagyobb homokos tengerpartjával (9 km). A komp a szálláshoz nagyon közel a már meglátogatott mólóból indul és 2 óra 10 perc hajózás után köt ki a másik szigeten. Naponta egy járatpár közlekedik, reggel 8:00-kor indul Porto Santora, és este 19:00-kor indul vissza Funchalba.

A komp ára: kb. 60 EUR (Retúr)

Szükséges felszerelés: fürdőruha, napvédő krém, kalap. A strandon nincs árnyék.

Másik alternatív programként kínálkozik a következő napon megtekintendő Szt. Lőrinc-félsziget meredek kliffjeinek tövében vezetett kajaktúra az óceán habjaiban. Kis szerencsével delfineket is láthatunk! Fantasztikus látvány, egyedi lehetőség ugyanazt a természeti látnivalót mind szárazon, mind vízen megcsodálni!

A kajakozás ára: kb. 30 EUR

Fakultatív (egyéni) programlehetőségek azoknak, akik Funchalban maradnak:

Madeira Botanical Garden (Jardím botanico) 9:00-18:00, 6 EUR

Egyháztörténeti Múzeum 10:00-12:30 és 14:30-18:00, 5 EUR

Christiano Ronaldo Múzeum 10:00-17:00, 5 EUR

Madeira Story Center: 9:00-19:00, 5 EUR

Mercado dos Lavradores (a főváros legnagyobb piaca, három kontinens gyümölcsével): 7:00-20:00

Öt órai tea a Reid’s hotelben 35 EUR/fő (+18,5 EUR ha pezsgővel kérjük)

Delfin és bálnales – 3 órás hajókirándulás, ára: kb. 49 EUR

Delfin és bálnales + úszás delfinekkel – 3 órás hajókirándulás, ára: kb. 65 EUR

Hajókirándulás „Kolumbusz hajójával” – 3 órás kirándulás, ára: 35 EUR

Napnyugtatúra katamaránról – 3 órás hajókirándulás, ára: kb. 35 EUR

Napi gasztro: Madeirai specialitások újra terítéken, ezúttal egy borospincére emlékeztető étteremben, ahol néhány asztal óriási boroshordóban található.

Madeira_Porto_Santo_2Madeira_Porto_SantoMadeira_kayakMadeira_Szt.Lőrinc_félsziget_1

7. nap – Ponta de Sao Lourenco, Canical, Ponta do Garajau

A hatodik napon a sziget legkeletibb pontját támadjuk meg, ahol egyedülálló környezeti látvány fogad majd minket. Zarco, a szigetet felfedező kalandorok egyike a hajójáról nevezte el a félszigetet Szt. Lőrincnek, ahol először szárazföldre léptek. A legenda szerint ezt mondta a földet éréskor hajójának: „Állj meg Szt. Lőrinc, állj meg, itt jó lesz nekünk.”

Ezt szeretném valahol én is a velem tartók lelkébe csempészni. Érezzék azt, hogy ez a világnak az a pontja, amit egészen idáig kerestek! 🙂

Ezt követően még a Riói Krisztus szobor kicsinyített mását nézzük meg, ahonnan megint csak fantasztikus lesz a látvány.

Információ/felszerelés:

Táv: 7,2 km

Szintkülönbség: 417 méter fel, 417 méter le.

Túra típusa: A->B->A (vagyis ugyanazon az úton visszatérünk a kiindulópontunkhoz).

Felszerelés: zárt cipő, esőkabát, az állandó metsző északi szél miatt esetleg sapka, fülvédő.

Miután visszaérünk a szállásra, lehetőség lesz megkóstolni a méltán híres madeirai bort a Blandy’s borházban. Mesélni fogok a helyi szőlő és borkultúráról, elmesélem, hogy minek köszönhető, hogy ez a bor akár 150 évig is eláll.

Napi költség:

Blandy’s borház, kóstoló tárlatvezetéssel: 10,5 EUR.

Napi gasztro: egy kiváló melegszendvics/hamburger/burrito egy frissen bontott sörrel, köretnek pedig perfekt tengerparti panoráma! 🙂

Madeira_Szt.Lőrinc_félsziget_1Madeira_Szt.Lőrinc_félsziget_3Madeira_Canical_bálnamúzeum

8. nap – Hazautazás – Funchal Budapest

A csomgjainkat a szálláson hagyva, nyakunkba vesszük Funchalt és minden kis zegzugot felkeresünk, ami eddig kimaradt. Lesz piacozás, a legszebb templomok felkeresése, grasszálás a botanikus kerteknek beillő parkokban, még egy utolsó séta az óceáni melletti végtelen promenádon. Majd 14:30-kor érkezni fog értünk a transzfer, hogy kivigyen minket a repülőtérre. A repülő 17:30-kor indul, majd zürichi átszállással érkezünk meg 23:25-kor a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérre.

További részletek

Részvételi díj – Az utazás 325.000 HUF befizetése mellett történhet,

amelyből az alábbi költségek is fedezésre kerülnek:

 • Autóbusz bérlés és sofőr
 • Idegenvezetés
 • Utazásszervezés
 • Szállás Funchal belvárosában, apartmanokban, két fős szobákban.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • Repülőjegy és reptéri illeték: jelenleg ca. 200.000 HUF (2023.12.03.)
 • Étkezést
 • A belépők és fakultatív programok árát.
 • A biztosításokat

Jelentkezési határidő: 2024.05.03.

A hivatalos program Funchalban, a repülőtéren kezdődik, és ugyanott, a reptéren végződik. A repülés tulajdonképpen egyénileg történik, de minden támogatást megadok a repülőjegyek foglalásánál és a becheckolásnál!

Az utazáson és a túrákon mindenki saját felelősségére vehet részt, a túravezetőt nem terheli felelősség sem a repülőtársaság, sem a busztársaság, sem mások által okozott károkért, sérülésekért, balesetért.

Idegenvezető/túravezető: Letenyei Zoltán hivatásos idegenvezető, közgazdász.
Elérhetőségem az utazás napján és az utazás során: + 36 70/778-5295.

Szállás: 7 éjszaka Funchal – Anadia Atrium apartmanház. Az apartmanok nappali + 2-3 hálószobás elrendezésűek (négyfős, illetve hatfős apartmanok). A hálószobák többségében franciaágyasak. Minden szobához külön zuhanyzós/fürdőkádas fürdőszoba tartozik. Minden apartman modern konyhával felszerelt, ahol minden, az önellátáshoz szükséges konyhai felszerelés megtalálható. Az apartmanház a város központjában található. Közvetlen közelében tömegközlekedési lehetőségek, a montei felvonó, rengeteg étterem, a funchali piac és egy roppantul jól felszerelt szupermarket (nyitva: 8:00-21:30). Minden szoba wi-fivel felszerelt.

Közlekedés: bérelt 12 fős minibusszal utazunk, helyi gépkocsivezetővel. A fakultatív napon történő közlekedést egyénileg lehet megoldani. A szervezésben természetesen segítek.

Az étkezést egyénileg kell megoldani. Lehetőséget fogunk biztosítani bevásárlásra is, nagyobb bevásárlóközpontot fogunk felkeresni. Az árszínvonal minimálisan a budapesti felett van. Éttermi közös estebédekre, vacsorákra is lesz lehetőségünk. A szigeten fogyasztható a csapvíz, de az ásványvíz is mindenhol beszerezhető elfogadható áron.

Öltözet: kényelmes, de strapabíró, több váltás túraöltözetnek nagy hasznát veszed. A visszafogottság és a praktikum legyen a fő irányelvünk a csomagolás során. A túrákhoz jól bejáratott, kényelmes, vízálló és csúszásmentes túrabakancs, túracipő ajánlott! Váltócipőről mindenképp gondoskodj, túraszandál is jó szolgálatot tehet. Eső elleni felszereléssel (vízhatlan esőnadrág, esődzseki) mindenképp készülj, rövid záporokkal napi szinten találkozhatunk, de a túrák alkalmával több alkalommal is vízesések alatt vezet az utunk. Az erős napsugárzás elleni védelemre is gondolj (napszemüveg, sapka, kalap, fejkendő, magas faktorszámú naptej…). Néhány helyen erős szélre lehet számítani, sál, sapka jól jöhet. Akik pedig tervezik a Porto Santo-ra történő utazást, vagy a kajakozást és/vagy Porto Monízban a lávamedencékben való fürdést, azok hozzanak magukkal fürdőruhát, törölközőt is.

Egyéb felszerelés: ha módodban áll, jó minőségű, vízálló fejlámpát mindenképp hozz magaddal, mert az alagutakban nagy szükséged lesz rá. Pótelemekről, akkutöltőről is gondoskodj.

A programok során a nagy csomagokat nem kell magunkkal vinni, a túrákhoz viszont célszerű egy kisebb hátizsákot hozni, amelyben a napi szükséges holmi (étel, ital stb.) elfér.

Valutaváltás és bankkártya-használat: bankkártya széles körben elterjedt (legnépszerűbb típusok: Visa, MasterCard), de a belépőknél a csoportkedvezmények érdekében szükség lesz készpénzre is.

Szükséges költőpénz. Ez nyilán vérmérséklettől függ. A fakultatív belépők nélkül 150-250 EUR elegendő kell hogy legyen a madeirai tartózkodásra, amiből belépőkre kb. 50-60 EUR összeggel számíts. Jelentősebb díjú belépők (fakultatív programok – kajakozás, valamint a porto santo-i komp nélkül):

 • Monte felvonó: 16 EUR
 • Jardim Tropical Monte Palace: 12,5 EUR
 • Lávamedence Porto Moníz: 1,5 EUR
 • Lávabarlang Sao Vicente: 8 EUR
 • Blandy’s borház, kóstoló tárlatvezetéssel: 10,5 EUR.
 • Canical Bálna múzeum: 8 EUR

A részvétel feltétele meglévő BBP biztosítás. Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza.

Időjárás tekintetében tavaszias időre készülj: a napi csúcshőmérséklet 20 fok körül alakul, az éjszakák hűvösebbek. Eső is bármikor előfordulhat, így eső elleni védőöltözetet is hozz magaddal.

Mobiltelefonodat gond nélkül használhatod, mivel Madeira Portugália tengerentúli tartománya, ezért az EU-ban megszokott tarifákkal telefonálhatsz, illetve az adathasználat sem jár extra díjakkal.

Az elektromos csatlakozók, konnektorok a magyar szabványnak megfelelőek. Ne felejtsd otthon a telefontöltő kábelét, esetlegesen az energiabankodat!

A közbiztonság alapvetően jó, de legyünk elővigyázatosak, fontos, hogy magunkra, egymásra és értékeinkre fokozott mértékben vigyázzunk!

Az országba utazáshoz kötelező védőoltás és vízum nem kell, viszont az útlevélnek vagy személyi igazolványnak az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie!

A programunkban négy gyalogtúra szerepel, edzett szervezet számára nem okoz gondot, könnyen teljesíthető túrákról van szó. Jelentősebb szintkülönbséggel csak a Pico do Areeiro és a Pico Ruivo meghódítás során találkozunk. A túrák nehézségét inkább a hegyoldalban vezető keskeny ösvények, nedves, olykor csúszós talaj illetve a szűk alagutak jelentik. Ennek megfelelően, néhány túránál (lásd feljebb, részletes leírás) alapvetően elvárt a szédülésmentesség, a klausztrofóbia és a tériszony hiánya, valamint a lépésbiztosság megléte.

Minden túra előtt részletes, objektív tájékoztatást adok, s mindenki saját mérlegelés után dönthet a részvételről. A túráknak mindenki csak saját felelősségére induljon neki.

 

Részletek

Kezdés:
május 25
Vége:
június 1

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Madeira
Funchal, Madeira Portugália

Registrations are closed for this event