Események betöltése

« Összes Események

Fehér-Kárpátok – Várak a mesebeli szirteken

június 22 - június 23

14.000 HUF

Ha a túrázó a térkép fölé hajolva túracélt keres, nem biztos, hogy első pillantása az Északnyugati-Kárpátokra esik. De ha erre a vidékre hozza a sors, hamar ráébred, hogy a hegységrendszer alacsonyabb, belső, szerteágazó vonulatának is vannak remek gyöngyszemei. Ilyen méltatlanul járatlan vonulatok a Fehér-Kárpátok és a Sztrázsó-hegység. És mintha minden szomszédjuktól loptak volna valami szépséget önmaguknak: éles sziklaképződmények és gömbölyded formák, vadregényes várromok, sűrű vegyeserdők és gyepes legelők, mély katlanok és mészkőszirtek alkotják sokszínű világukat.

1. nap: Lednic vára, Oroszlánkő – Vöröskő túra, Vágsziklási apátság, Trencsén

Első napunkon Felső-Magyarország és Morvaország ezeréves határán, a Vág és a Morva völgyei között válaszfalat képező, várakkal teletűzdelt Fehér-Kárpátok bérceit célozzuk meg. A napunkat a korabeli mérnöki bravúrral, egy szikla gerincére felépített Lednic váránál kezdjük. A vár védőfalai úgy húzódnak az éles peremen, mintha egy sárkány hátát látnánk. Ezt követően Oroszlánkő váránál hagyjuk autóinkat, hogy egy körtúra során felfedezzük ennek az egyedülálló tájegységnek a természeti csodáit. A Fehér-Kárpátok ugyanis mielőtt lassan beleveszne a Kisalföld lankáiba, egészen különleges mozaikos tájjal, sűrű erdőkkel, szelíd formájú legelőkkel, ugyanakkor vad mészkősziklás hegységrészekkel rukkol elő. Oroszlánkő remek panorámával megáldott, romos vára után mesebeli legelők és erdők között sétálva érjük el Vöröskő szikláit, majd a Komló-hegy káprázatos kilátópontján megpihenve legeltetjük szemeinket a formabontó mészkőszirtekkel teletűzdelt tájon. Ezt követően a Vág völgyét követve, egy ezer éves búcsújáróhelyet keresünk fel, ahol a szentté avatott Zoárd-András szerzetes élte változatosnak nem, de annál inkább példaértékű életét. A sziklába vájt és hegyből kibúvó apátság egy műremek. Az első napra nem is marad más, Trencsén lenyűgöző belvárosát és sasfészekként a város felett őrködő erődítményt keressük fel, mielőtt jól megérdemelt vacsoránkat elköltenénk valamelyik belvárosi étteremben.

2. nap: Csicsmány, Strázsó csúcstúra

Zsolna és Privigye között között, a festői Strázsói-hegyek alatt fekvő Rajeci-völgyben bújik meg egy mézeskalácsfalu – Csicsmány. Isten háta mögötti falucska ez, ahonnan nem vezet tovább út. Első pillantásra átlagos községnek tűnik – faházakkal, hangulatos templommal. Hogy ez a falu mégis több ennél, annak az az oka, hogy a falu lakosai évszázadokkal ezelőtt -máig ismeretlen okból- díszíteni kezdték gerendaházaik külső, barna falát. Nem is akárhogyan: a sötét tónusú falakra fehér geometriai alakzatok, növényi díszítések kerültek. A mesebeli falu után annak mesebeli hegyét keressük fel. A Strázsó, bár a túrázók nem árasztják el, jól jelölt ösvényeivel, háborítatlan erdeivel és remek kilátást biztosító szirtjeivel elsőrangú túraterep. A csúcson állva a Vág-völgyétől az Inócon át, a Kis-Fátráig terül el előttünk a Felvidék északnyugati része. Gyere, tarts velünk a Felvidék kivételes szépségű szegletét, járjuk be két nap alatt a Fehér-Kárpátok és a Strázsói-hegység legszebb vidékeit!

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd!

Találkozó: 2024.06.22. 9:00. Lednic, templom melletti parkoló.

Budapestről nagyjából 3,5 óra alatt lehet Lednicre érni (megállók nélkül).

Szállás:
Kb. 15.000 HUF/fő.
14 fő tud rajtam keresztül foglalni.
Foglalási szándékod kérlek személyesen nálam jelezd!

1. túra (Oroszlánkő, Vörös-kő szikla, Komló-hegy): 

Túra nehézsége: 5 (Magyar túrákra készített skálán).

Túra táv: 12 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 670 m fel / 670 m le.

2. túra (Strázsó-csúcs):

Túra nehézsége: 6 (Magyar túrákra készített skálán).

Túra táv: 10 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 700 m fel / 700 m le.

Részletek

Kezdés:
június 22
Vége:
június 23
Összeg:
14.000 HUF

Helyszín

Lednica

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Regisztráció

Loading gif

Már regisztráltam?

Használd ezt a tool-t a regisztrációhoz!