Események betöltése

« Összes Események

Karintia – Túrák az Alpok napos oldalán

szeptember 11 - szeptember 15

Ausztria legmagasabb hegyei és legtisztább vizű tavai gondoskodnak arról, hogy minden Karintiába érkező túrázó egy életre szóló élményt szerezhessen a legdélebbi osztrák tartományban. Mert Karintia olyan mint az osztrák praliné reklám: „Klein aber fein”. Parányi területen ugyanis annyi látnivaló összpontosul, ami máshol egy egész országra is elég lenne. Háromezres csúcsok, Ausztria leghosszabb gleccsere, kétszáz kristálytiszta tó, égbeszökő kilátók, tajtékzó patakok által kivájt szurdokok és a völgyek felett strázsáló középkori várak várják az ideutazót. Ide, az Alpok déli oldalára, ahol az egész országban a legtöbbet süt a nap. Ahol a poroszos feszengés és kimértség háttérbe szorul az olaszos Dolce Vita mögött. Itt fogunk eltölteni öt fantasztikus napot, miközben kilátóból fogunk csúszdázni, tekerünk egyet a Milstatti-tó körül, az ország legnagyobb gátjára épült skywalkon egyensúlyozunk, létrák segítségével hódítjuk meg a vadregényes Ragga-szurdokot, eltúrázunk gleccsernézőbe, ahol Ausztria legmagasabb hegye vet majd ránk árnyékot. Igen, mindezt öt nap alatt, igen, mindezt egyetlen tartományban. Mert Karintiában mindenki megtalálja azt, amit egészen addig keresett.  Ahogy a tartomány szlogenje is tartja: Karintia – It’s my life! 🙂

1. nap: St. Paul román kori kolostora, Maria Wörth, Pyramidenkogel

Az Alpokon átvezető A2-es autópályán már az utazás is élmény, pláne amikor megérkezünk Ausztria mediterrán vidékének tavakkal szabdalt tartományába – Karintiába. Karintia keleti részén húzódik a festői Lavant-völgy, ahol majd’ ezer évvel ezelőtt egy herceg úgy gondolta, hogy apátságot alapít, a Szentföldön eltűnt édesapja emlékének áldozva. A középkori templom és monostor azóta is él és virágzik, nem utolsósorban pedig ez Ausztria egyik legfontosabb román kori építészeti emléke. Majd autóinkba pattanunk és meg sem állunk az Osztrák-Alpok egyik legtöbbet fotózott látnivalójához, a felfoghatatlanul kék Wörthi-tóhoz. A tó megismerését fentről kezdjük, amihez remek lehetőséget kínál a világ legmagasabb fából (is) épült kilátója a Pyramidenkogelen. A 100 méter magas, extravagáns kilátó már kinézetében is lenyűgöző. A feljutás lépcsőn és lifttel is történhet. De hogy lefelé mit választunk, már az adrenalinszükségletünk határozza meg: opciós lehet a lépcső, a lift, egy spirális csúszda és egy zipline pálya, ami vélhetőleg a leggyorsabb megoldás. 🙂 Miután kigyönyörködtük magunkat az Alpok egyik legszebb panorámájában, leereszkedünk a tópartra, hogy a tó egyik legszebb látnivalóját is megtekinthessük. Egykor egy szigeten épült fel Karintia legemblematikusabb jelképe – Maria Wörth zarándoktemploma. Az apró dombra épített mesebeli templom szinte lebeg a víz színe felett. A templom megtekintése után újra útra kelünk és egy újabb, roppantul látványos útszakasz következik, míg meg nem érkezünk a karintiai kirándulásunk bázisára – a varázslatos Millstatti-tóhoz.

2. nap: Malta-völgy, Kölnbeinspeicher gát, Gmünd belvárosa

Gmünd híres galériáitól hemzsegő városát hátunk mögött hagyva célozzuk meg Malta faluját, ahol a figyelmünket egyből lekötik a Magas – Tauern csoport égbeszökő háromezres csúcsai. Az eleinte széles völgy egyre szűkebbé válik és egyik pillanatról a másikra egy alpesi paradicsomban találjuk magunkat. Tovatűnő, friss vizű patakok, élénkzöld fenyvesek és robajló vízesések váltják egymást, amíg a szem ellát. Előbb a 200 méter magasról lezúduló Fallbach esik utunkba, aminek robaját száz méterekről is lehet hallani. Valamivel odébb pedig illatozó fenyődeszka pallókon fogjuk megközelíteni a diszkrétebb Gösfälle lépcsős zuhatagát. Majd az út egyre meredekebb, az alagutak egyre hosszabbak, a fenyőerdőket törpefenyvesek váltják, a gleccserpatakok egyre gyorsabban igyekeznek az áhított völgybe érni. És egyszer csak szemünk elé kerül az osztrák mérnöki zsenialitás iskolapéldája: Ausztria legnagyobb vízerőműve, mögötte Európa legmagasabb elhelyezkedő víztározójával. A bátrabbak kimerészkedhetnek a 200 méteres semmi felett pózoló skywalkra, majd következik a Tauern csoport által keretezett égszínkék tó melletti túraösvény felfedezése, megannyi fantasztikus panorámaponttal. Hazaúton immár Gmündöt sem hagyjuk ki, mesébe illő középkori belvárosában egy könnyed sétával vezetjük le ezt a varázslatos napot.

Túra táv: 8 km, kb. 250 méter szint.

3. nap: Millstatti-tó – körbetekerés, SUP, Goldeck túra

A Millstatti-tó Karintia második legnagyobb tava, ami szépségben bármikor felveszi a versenyt nagyobb testvérével – a Wörthi-tóval. Az impozáns környezetben fekvő tó mindazonáltal egy fantasztikus kirándulóhely is, ahol kiváló turisztikai csomagot alkot a tó mellett végig futó kerékpárút, a környező hegyek 2000 méteren fekvő panorámaösvényei és Millstatt magával ragadó, tündéri belvárosa, isteni kávézóival.  A mai nap alapvetően a pihenésé, amihez a tó mindenre felkészült infrastruktúrája minden támogatást meg fog nekünk adni. Első körben a tavat fedezzük fel, amihez két út kínálkozik. A vízpártiak SUP-ról, a part menti kalandra szavazók pedig kerékpárról ismerhetik meg a Millstatti-tó látnivalóit. A kiváló minőségű bicikliút 28 km alatt teljesen körbevezet minket a tó körül, miközben újabb és újabb fenséges panorámával ajándékoz meg minket. Miután a SUP-okat / kerékpárokat leadjuk Millstattban, és maradt még bennünk kellő energia, akkor autóinkkal meg sem állunk a Goldeck csúcsáig, ahonnan lélegzetelállító kilátásban lehet részünk délutáni panorámatúránk során. Alattunk a Millstatti-tó, felette pedig a Millstatti-Alpok festői hegykoszorúja. A túra végén autóinkkal visszatekergünk a tópartra, hogy egy jó vacsora mellett nyugtázzuk ezt a kivételes napot!

Biciklitúra táv: 28 km, Szint: 300 m

Goldeck gyalogtúra táv (opcionális): 8,4 km, Szint: 520 m

4. nap: Heiligenblut, Kaiser Franz Joseph Höhe, Pasterze-gleccser, Ragga-szurdok

A mai túra lesz minden kétséget kizáróan karintiai barangolásunk fénypontja. A negyedik napon ugyanis az Osztrák-Alpok legmagasabb hegyeinek arénáját fogjuk felkeresni. A Großglockner Ausztria legmagasabb pontja. Lábánál húzódik az ország leghosszabb gleccsere, a Pasterze. De már az útvonal, amíg a túránk kiindulópontját, a Franz Joseph Höhét (Ferenc József Magaslat) megközelítjük, is felejthetetlen élmény lesz. Itt vezet ugyanis Európa egyik legszebb panorámaútja a Großglockner Hochalpenstrasse. Egy útvonal, ahol legszívesebben minden kanyarban leparkolnál és csak merengenél hosszú percekig a természet fantasztikumán. Miután megérkezünk a magaslatra, autóinkat egy parkolóházban hagyjuk. Első utunk a gleccserhez fog vezetni, amit bár megtépázott a globális felmelegedés, de még így is grandiózus. Gyönyörű morénatavak és háromezres csúcsok mindenhol, ahova csak szemünk ellát. Majd vissza a parkolóhoz és egy panorámaösvényen fentről is megtekintjük a jégnyúlványt és az általa kimélyített völgyet. A fennkölt pillanatok után autózás következik, célunk Karintia legszebb patakvölgye, a Ragga-szurdok. A Ragga patak évezredek alatt, türelmes munkával vágta át magát az Alpok mészkövén, hogy utána az osztrákok teleaggassák létrákkal és gyalogpallókkal. És milyen jól tették! 🙂 Ezek fognak nekünk ugyanis segíteni, hogy az extrém szűk szurdokban a patak felett/mellett araszolgassunk, miközben a patak hűs párája leng minket körül. Miután egy vízesés mellett búcsút intünk a pataknak, vár még minket a visszaút egy festői fenyőerdőben.

Túra Pasterze gleccser: Táv: 10 km. Szint: 750 m.

Túra Ragga-szurdok: 3 km. Szint: 270 m.

5. nap: Nockberge

Hazautazásunk előtt még útba ejtjük a turisztikailag a Magas-Tauern mögött kullogó és méltatlanul háttérbe sorolt Nockberget. Kétezres csúcsai, panorámaútja, fantasztikus kilátópontjai és nem utolsósorban a turista tömegek hiánya tökéletesen alkalmassá teszik a hegyet ugyanis arra, hogy egy kikapcsoló, mégis inspiráló körtúrát tegyünk. A hegy tetején lévő parkolót a Nockalm Panoramastrassén közelítjük meg. Majd autóinkat hátrahagyva nekivágunk a magashegyi túránknak, hogy pár kilométerrel később már a Klomnock páratlan panorámát nyújtó csúcsán fogyasszuk el első csúcscsokinkat. Majd egy lélegzetelállító hegygerincen haladva közelítjük meg második csúcsunkat a Mallnockot. Innen egy hegyoldalba vájt, kilátópontokban bővelkedő szakasz következik, míg meg nem érkezünk autóinkhoz. Még egy jól megérdemelt süti kávé a hüttében, majd hazafelé vesszük az irányt. Közben pedig az elmúlt öt nap élménydömpingje pörög a fejekben. Karintia – It’s my life! 🙂

Túra táv: 8 km. Szint: 530 m.

További információk 

Részvételi díj: 160.000 HUF, ami tartalmazza az idegenvezetést/túravezetést, 4 éjszaka szállodai ellátást két fős szobákban, pazar környezetben – reggelivel.

A részvételi díj nem tartalmazza:  

  • Utazás költségét (üzemanyag, autópálya matrica, parkolási díjak, úthasználati díjak)
  • Kávézást / Étkezést  
  • Belépők és közlekedési jegyek díja. 

Fontos!

Az utazáson és a túrákon mindenki saját felelősségére vehet részt, a túravezetőt nem terheli felelősség sem mások által okozott károkért, sem pedig sérülésekért, esetleges balesetért. 

Idegenvezető/túravezető: Letenyei Zoltán hivatásos idegenvezető, közgazdász. 

Elérhetőségem az utazás napján és az utazás során: + 36 70/778-5295. 

Szállás:  Kiváló minősítésű, fantasztikus elhelyezkedésű panzió, két fős szobák, saját fürdőszobával, reggelivel az árban. 

Közlekedés: Telekocsi. Az egyes autók utasai között történik az utazás költségének felosztása (üzemanyag, autópályadíj, parkolási díjak), a sofőr mentesül az utazás költségei alól (ez az ellentételezés a vezetésért és felelősség vállalásáért). Az utazás költsége várhatóan 30.000 HUF/fő körül fog alakulni (üzemanyag, autópályadíj, parkolás, úthasználati díjak).

Étkezés:  Reggeli az árban. A további étkezésről mindenki maga gondoskodik. Minden este lesz lehetőség meleg étel fogyasztásra. Többségében alacsonyabb árfekvésű, főként helyiek által látogatott, autentikus, és kiváló minősítésű éttermeket válogattam ki a vacsorákhoz. Nap közben lesz lehetőség vásárlásra is. Az árszínvonal minimálisan a budapesti felett van. Ausztriában fogyasztható a csapvíz, de az ásványvíz is mindenhol beszerezhető elfogadható áron.

Öltözet: Városi programok: Kényelmes, sportos, városi sétához és kora őszi időjárásnak megfelelő lábbeli és öltözet. Túraprogramok: kényelmes, de strapabíró, több váltás túraöltözet. A túrákhoz jól bejáratott, kényelmes, csúszásmentes túrabakancs, túracipő ajánlott! Váltócipőről mindenképp gondoskodj. Eső elleni felszereléssel (vízhatlan esőnadrág, esődzseki) mindenképp készülj, rövid záporokkal napi szinten találkozhatunk. Az erős napsugárzás elleni védelemre is gondolj (napszemüveg, sapka, kalap, fejkendő, magas faktorszámú naptej…).

Időjárás: Változékony időjárásra kell számítanunk. Kora ősszel kellemes meleg, különösen a tópartokon, de a hegyvidéki területeken jó néhány fokkal lehet hűvösebb. Ezért az itthoni őszi megszokott viselet mellett érdemes pulóvert, hosszú szárú túranadrágot, szél és eső álló dzsekit is elcsomagolni. Bármikor előfordulhat eső, zápor is. Napközben 18-20 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A szurdok látogatás során is készülni kell, hogy 15-18 fok közti hőmérséklet várható csupán.

Valutaváltás / Bankkártya: Mindenhol, minden probléma nélkül elérhető a MasterCard érintésmentes fizetési megoldása (paypass). Valuta: Euro. Érdemes még Magyarországon beszerezni. 

Belépők:

St. Paul in Lavanttal Kolostor €11,00
Pyramidenkogel Kilátó €17,00
Millstatt Biciklibérlés €27,00
Ragga-szurdok Belépő €9,00

Összesen: 64 EUR

További költési lehetőség: vacsora, kávé, süti, bolti bevásárlások, szuvenírek, borravaló, etc. 

Biztosítás: a részvétel feltétele a BBP biztosítás megléte. 

Mobiltelefonodat gond nélkül használhatod, Ausztria EU tag, ezért a Magyarországon megszokott tarifákkal telefonálhatsz, illetve az adathasználat sem jár extra díjakkal. A szálláson díjmentes wi-fi biztosított.

Az elektromos csatlakozók, konnektorok a magyar szabványnak megfelelőek. Ne felejtsd otthon a telefontöltő kábelét, esetlegesen az energiabankodat! 

közbiztonság kiváló! 

Ausztiába való belépéshez a személyi igazolványnak, vagy az útlevélnek az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. 

Részletek

Kezdés:
szeptember 11
Vége:
szeptember 15

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Millstatt

Regisztráció

Loading gif

Már regisztráltam?

Használd ezt a tool-t a regisztrációhoz!