Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Az Írottkőn innen – Két nap a Kőszegi-hegységben

április 27 - április 28

14.000HUF

A hosszan elnyúló Kisalföldet nyugat felé dombok, majd egyre magasabb hegyek váltják fel. Az Alpok első, legkeletibb nyúlványai ezek, a Kőszegi-hegység, vagy ahogy az alsóbb részeket nevezik: Kőszeg-hegyalja. Utóbbi talán szebben cseng, jobban tükrözi a táj történetiségét. Kicsit talán az ország ellenkező sarkában lévő Tokaj-hegyaljára emlékeztet, és idézi fel a történelmi város és környezetének hagyományait és világát. Mert bármilyen kicsi is ma Kőszeg, múltja, híre, értéke annál nagyobb. A történelem során sokszor volt helyszíne fontos eseményeknek, itt bizony van miről mesélnie a köveknek, házaknak, utcáknak, tornyoknak. Itt van/volt otthon Jurisics Miklós, a Szőlőjövések könyve, Chernel János, az Arany Strucc, a 11 órai harangozás. Mindez pedig páratlan környezetben: a vadregényes erdők által körbe ölelt táj levegője már az Alpoké, ami nem véletlen, hisz a Schneeberg is csupán karnyújtásnyira van, míg a hórihorgas Írott-kő az egész Dunántúl legmagasabb pontja. Tarts velünk két napra Kőszegre, ismerd meg a nyugati határszél legszebb természeti és kulturális értékeit!

1. nap – Kőszeg és a Kőszegi-erdő

Kőszeg tizenkétezer fős városát méltán nevezik kis ékszerdoboznak. Azonban nem csak a középkori belvárosban érdemes szétnéznünk, hanem annak környéke is számos látnivalót, meglepetést tartogat. Kirándulásunkat a nemrég felújított, turisták által kedvelt Fő térről indítjuk és majd itt is fejezzük be. Előbb sorra vesszük a történelmi városka legfontosabb nevezetességeit, történeteit, pletykáit. Nem átallunk a Főtéren egy kávét is eltekergetni. Miután energiát gyűjtöttünk, megcélozzuk a város házihegyét – a Szabó-hegyet. Utunkat források és kilátópontok kísérik. Ezt követően újabb emelkedő következik, és egészen a hegység egyik legszebb kilátópontjáig az Óház-tetőig emelkedünk. Hosszas bámészkodás után megkezdjük az ereszkedést az Országos Kéktúra nyomvonalán. Előbb a hegy legbővízűbb, egyben az ország legszebb forrását – a Millenium során kiépített Hétforrásnál csillapítjuk szomjunkat, majd Kőszeg kálváriája következik fantasztikus panorámával hazánk egyik legszebb városkájára! Túránk után némi szabadidő következik, majd egy jól megérdemelt vacsorával ünnepeljük meg ezt a káprázatos napot!

2. nap – Írott-kő kör

A második napon a Dunántúl legmagasabb és egyben az Alpok legkeletibb csúcsát fogjuk meghódítani. Az alpesi klímájáról, végtelen bükköseiről, fenyveseiről nevezetes, 700-800 méter magasságú vonulatot autóval közelítjük meg. A túránk a Hörmann-forrástól indul. Miután megismerjük a forrás névadójának rettenetes sorsát, beirányzékoljuk az ország egyik legismertebb kilátóját – az Írott-kőt. A két ország határára állított kilátóról fenséges, 360 fokos panorámában lehet részünk a Kisalföldtől az Alpok hegyvonulataiig. A Vasfüggöny lebontásáig csak különleges engedély birtokában volt megközelíthető a műemlék épület. Mára azonban jól megérdemelten a bakancsos túrázók vették birtokukba a hegytetőt. Miután az összes szelfi elkészült, egy kevéssé járt ösvényen ereszkedünk vissza a forráshoz, itt azonban túrán még nem ér véget. Tovább ereszkedünk a Kendig-csúcsig, majd a Stájer házak érintésével érkezünk vissza autóinkhoz. Végtelen erdők, remek kilátópontok és hazánk egyik legtisztább levegője kísér ma utunkon. Miután autóinkba pattanunk, kisebb-nagyobb megszakításokkal hazafelé vesszük az irányt.

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd!

Találkozó: 2024.04.27. 9:00. Kőszeg, Fő tér.

Budapestről nagyjából 2,5 óra alatt lehet Kőszegre érni (megállók nélkül).

Szállás:
Hotel Írottkő – Kétágyas szobák, reggelis ellátással.
Kb. 15.000 HUF/fő.
14 fő tud rajtam keresztül foglalni.
Foglalási szándékod kérlek személyesen nálam jelezd!

1. túra (Kőszeg, Kőszeg-hegyalja): 

Túra nehézsége: 4 (Magyar túrákra készített skálán).

Túra táv: 12 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 420 m fel / 420 m le.

2. túra (Hörmann-forrás – Írott-kő – Kendig – Stájer-házak):

Túra nehézsége: 4 (Magyar túrákra készített skálán).

Túra táv: 12 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 400 m fel / 400 m le.

Részletek

Kezdés:
április 27
Vége:
április 28
Összeg:
14.000HUF

Helyszín

Kőszeg, Fő tér

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event