Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Karancs – A palócok Olimposza

2021-10-24 @ 08:45 - 16:00

Ha még soha sem jártál a Karancs-Medves vidéken, akkor ne gondolkodj sokáig, regisztrálj! Ugyanis csak nagyon kevés olyan hely van kicsiny hazánkban, ami ilyen kis területen ilyen sok látnivalóval csábít! Alighogy kiszállsz az autóból, balra a Karancs döbbenetes magasságúnak tűnő csúcsa csalogat a kilátóval, jobbra pedig a festői Salgó vára, ami egykori kürtő maradványain épült fel. Rég kihunyt vulkánok birodalmában járunk, ez Közép-Európa legnagyobb bazalt fennsíkja! Úgy ötmillió évvel ezelőtt tűzhányók garmadája szórta szét tüzes törmelékét a levegőbe, lezárva ezzel a Nyugati-Kárpátok felgyűrődésének hosszú-hosszú folyamatát. Ami pedig ebből itt maradt nekünk az valami csoda: érintetlen erdők, kiváló túraútvonalak, és egyszervolt vulkáni kürtőkön csücsülő várak.

Karancs_kilátóKápolna-hegySalgó_vár

A nap folyamán két körtúra vár minket. Az első túrán a Karancs csúcsán lévő kilátóig relatíve nagy szintkülönbséget kell leküzdeni, de ami fent vár minket az valami csoda: végtelen panoráma a Börzsönytől a Tátrán át a Bükkig. Innen nem messze pedig a Szent Margitról elnevezett kápolna vár minket, csodás, meghitt környezetben. Az ezt követő ereszkedés csúszásmentes cipőt és biztos lépteken kíván meg: egy rövid szakaszon ugyanis meredeken, enyhén törmelékes lejtőn haladunk majd. 10 km, 450 m szint fel/le.

A második túra során az egyik legjobb állapotban és legszebb helyen lévő középkori várunkat „vesszük be”. A Salgó várából történő kilátásra már Petőfi is elismerően csettintett, ezért most mi is nyomába eredünk egy rövid körtúra keretében. 3 km, 100 m szint fel/le.

Tarts tehát velünk 2021. október 24-én, és fedezd fel velünk a Karancs-Medves vidéket!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Fontos: a Karancstól lefelé, rövid szakaszon csúszós, törmelékes lejtőn haladunk – csúszásmentes túracipő kötelező!

Részvételi díj: Becsületkassza (mivel nem vagyok tisztában a résztvevők anyagi lehetőségeivel, ezért mindenkinek a józan belátására és a nyújtott szolgáltatással való elégedettségére bízom az ellentételezés mértékét.)

Természetesen a napközben elillant kalóriát a túra végén egy cukrászdában próbáljuk majd pótolni! 🙂

Túra táv: 10+3 km

Túra idő: 5+1,5 óra

Szint: 450 m fel / 450 m le + 50 m fel / 50 m le.

Találkozó: 8:45-kor a somoskőújfalui vasútállomás parkolójában.

Akit bővebben érdekel a környék és több képet szeretne látni:

A palóc Olimposz

 

Részletek

Dátum:
2021-10-24
Időpont:
08:45 - 16:00
Honlap:
www.kultourvandor.hu/events

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Somoskőújfalu
Somosi út 45.
Somoskőújfalu, 3121 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36707785295
View Helyszín Website

Registrations are closed for this event