Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Nyugat-Mátra – Üvegfúvók földjén

2021-10-03 @ 08:45 - 17:00

Tartsatok velünk hazánk legmagasabb hegységének egyik leglátványosabb túráján, ahol a Nyugat-Mátra látnivalóit fogjuk egy remek, 14 kilométeres túra során érinteni. Egykori üvegfúvók földje ez, ahol az érintetlen erdőségek biztosították az ide merészkedők megélhetését évszázadokon keresztül. A tökéletes elzártságban élő kis mátrai közösségeket csak a 20. század közepén érte el a „civilizáció”, amikor elkészültek a Mátrán áthaladó országutak. Hasonlóan alakult ki az ország legmagasabban fekvő települése – a Csipkerózsika álmát alvó – Mátraszentimre. A falut magunk mögött hagyva, gótikus katedrálisok oszlopsorait idéző bükkösben haladunk, majd a sípálya és a Mátra-bérc panorámáját hazánk egyik legszebb helyén felépített templomától élvezhetjük.

A Vörös-kői kilátótól a Mátra egyik leginkább emblematikus csúcsáig vezet a már-már a Kárpátokat idéző panorámaút. A hegység északi letörése a Tátráig terjedő kilátást biztosít tiszta idő esetén. A fantasztikus panorámájú sasbércről a mesébe illő Csörgő-patak-völgyébe ereszkedünk. A völgy egyszersmind erdőrezervátum. Az évszázados faóriások a patak monoton csobogásával végtelen nyugalommal töltik el az arra járókat.

MátraszenimreVöröskői-kilátóÁgasvárCsörgő-patak-völgyeHasznosi-vár

A túrát követően lehetőség lesz egy további két kilométeres túrára. A hasznosi vártól egyedülálló kilátásban lehet részünk: az előttünk elnyúló víztározó tükrében az Ágasvár már ismerősként köszönt minket.

Tarts velünk 2021. október 3-án, és vegyél részt a Nyugati-Mátra felfedezésében!

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Fontos: az Ágasvártól lefelé rövid szakaszon csúszós, törmelékes lejtőn haladunk – csúszásmentes túracipő jól jöhet.

Részvételi díj: Becsületkassza (mivel nem vagyok tisztában a résztvevők anyagi lehetőségeivel, ezért mindenkinek a józan belátására és a nyújtott szolgáltatással való elégedettségére bízom az ellentételezés mértékét.)

Túra táv: 14+2 km

Túra idő: 7+1 óra

Szint: 460 m fel / 460 m le

Találkozó: 8:45-kor a mátraszentimrei posta előtt.

Részletek

Dátum:
2021-10-03
Időpont:
08:45 - 17:00
Honlap:
http://kultourvandor.hu/event/nyugat-matra-uvegfuvok-foldjen/

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Mátraszentimre
Deák Ferenc utca 3.
Mátraszentimre, 3235 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36707785295

Registrations are closed for this event