Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Dunapatkó – Túra Zebegényből Zebegénybe

2022-03-27 @ 09:00 - 15:00

Kilátás_Julianus kilátó

Ahol a Duna egy patkót formázva átlavíroz a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között, méltán nevezhetjük kontinensünk egyik top természeti látnivalójának. A legtöbbünk azonban a Dunakanyar látványában elsősorban a visegrádi várhegy felől gyönyörködik. Pedig ha egy igazán földbegyökerezős kilátásra vágyunk, pont a túloldalra kell túráznunk. Ugyanis a mi Horseshoe-band-ünk pont a másik oldalon a Dunával dacoló Hegyes-tető tömbjének köszönheti létrejöttét.  

Zebegényi DunaZebegény_Kós Károly kilátóKilátás_Julianus kilátóJulianus kilátóRemete-barlangRemete-barlang2

Ha pedig ezt a kiváltságos hegytetőt szeretnénk megcélozni, akkor két festői település kínálkozik kiindulópontként: Zebegény és Nagymaros. Mivel azonban a kedvenc kávézóm, a kedvenc rétesezőm és a kedvenc Pulled Pork tanyám is az előbbiben található (Zebegény), ezért nem is kérdés, hogy honnan startolunk! 😊 

A túra kezdőpontja a vasúti megálló melletti parkoló, ahonnan egy kis kitérővel tiszteletünket tesszük a Dunánál, elkattintunk néhány képet a Duna végtelen kékjéről, háttérben a Dömös felett nyújtózkodó Visegrádi-hegységgel. Majd belépünk hazánk egyik leginkább képeslapra kívánkozó településére, ahol még a hegytető is tele van látnivalóval! Hisz itt található Magyarország egyik legnagyobb Trianon emlékműve, a Kós Károly kilátó, és az egyedülálló kálvária. Miután minden lehetséges szögből megörökítettük Zebegényt és a pilismaróti Dunát, irányzékunkat a mai másik páratlan látnivaló felé tekerjük. Vár ránk ugyanis a Julianus-kilátó és a Remete-barlang panorámaösvénye, ami a Duna egész európai szalagján az egyik (ha nem a legszebb) panorámapont. 

Zebegényi DunaZebegény_Kós Károly kilátóKilátás_Julianus kilátóJulianus kilátóRemete-barlangRemete-barlang2

Miután a selfiek és a csoportképek is elkészültek, és minden mesét és sztorit végighallgattatok Zebegényről, a Sziklakápolnáról, Kós Károlyról, Julianusról, Trianonról, stb., akkor egy klassz kis ösvényen visszatérünk kiindulópontunkra, hogy elragadhasson minket a már jól megérdemelt gasztrohév! 😊 

Utazás: telekocsi vagy tömegközlekedés. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Start: Zebegény vasúti megálló melletti parkoló.

Tömegközlekedéssel: Budapest Nyugati Pályaudvarról induló zónázó vonat (tudjátok az emeletes) óránként indul Zebegénybe. A 8:08-kor induló vonat 8:58-ra érkezik meg a startpontunkhoz.

Részvételi díj: Becsületkassza (mivel nem vagyok tisztában a résztvevők anyagi lehetőségeivel, ezért mindenkinek a józan belátására és a nyújtott szolgáltatással való elégedettségére bízom az ellentételezés mértékét.)

Túra nehézsége: 4 (9-es skálán) – Részletek: https://kultourvandor.hu/kultourvandor/a-turak-nehezsege/

Túra táv: 11 km

Túra idő: 5 óra

Szint: 610 m fel / 610 m le

Találkozó: 9:00-kor – Zebegény, Vasúti megálló melletti ingyenes parkoló

Részletek

Dátum:
2022-03-27
Időpont:
09:00 - 15:00

Registrations are closed for this event