Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Sárostól a Hadikig – A Gellért-hegy titkai

2021-12-19 @ 09:45 - 15:00

Kevés titokzatosabb és egyúttal romantikusabb szeglete van a fővárosnak, mint a Dunára néző meredek dolomittömb – a Gellért-hegy. Egyedülálló elhelyezkedésének hála, lábánál gyógyvizek pattannak ki a földből, melyek évezredek óta szolgálják az itt élők egészségét. Pogány rítusok és boszorkányok szertartásainak helye volt ez, hogy aztán az egykori sűrű erdőségeket kivágva a megtelepülő svábok évszázadokon keresztül bort termeljenek itt. Haynau innen löveti a fővárost, majd a boldog békeidőkben tehetős iparmágnások villái nyújtóznak már az ég felé. Budapest 140 méter magas „hegye”, ahol a világháború borzalmai között a gestapo ver tanyát és ahol egyúttal az üldözöttek szisztematikus menekítése is folyt. Tartsatok velünk és komótos forralt borozás mellett ismerjétek meg Budapest legszebb elhelyezkedésű fürdőit! Gyönyörködjetek az UNESCO világörökséghez tartozó kilátásban! Ismerjétek meg a Gellért-hegy villáinak lenyűgöző történetét!

Megtudjuk majd, hogy melyik volt az a fürdő, ahol a legenda szerint az „erős párának hála” a kevésbé attraktív hölgyek is párt találhattak maguknak. Felkeressük a magyar lourdes-is barlangot, és Gellért püspök mártíromságának helyét. Elmesélem majd, hogy melyik villában szervezték a deportálást, és melyik villában a menekítést a második világháborúban. Romantikus kalandokról és több generációs családi történtekről fogtok hallani. Az egykor itt élt Rosenfeldek, Wenckheimek, Haggenmacherek mindennapjai elevenednek majd meg a képzeletünkben. Szakadjatok ki egy kicsit a zajos ünnepi készülődésből és grasszáljatok Buda zegzugos utcáin Advent utolsó vasárnapján!

A tél közeledtével a túráink során a vándorlás helyett a kultúrát fogjuk átmenetileg előnyben részesíteni. A következő események kilométerben bár szegényebbek lesznek, de izgalmas történetekben, épített látnivalókban túlmutatnak majd eddigi kirándulásainkon.

Részvételi díj: Becsületkassza (mivel nem vagyok tisztában a résztvevők anyagi lehetőségeivel, ezért mindenkinek a józan belátására és a nyújtott szolgáltatással való elégedettségére bízom az ellentételezés mértékét.)

A tápérték-pótlás természetesen most sem marad el! 🙂

Túra nehézsége: 1 (9-es skálán) – Részletek: https://kultourvandor.hu/kultourvandor/a-turak-nehezsege/

Túra táv: 6 km

Túra idő: 5 óra

Találkozó: 9:45-kor a Hadik előtt. (Budapest, Bartók Béla út 36)

Részletek

Dátum:
2021-12-19
Időpont:
09:45 - 15:00
Honlap:
http://kultourvandor.hu/event/sarostol-a-hadikig-a-gellert-hegy-titkai/

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event