Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Károlyiak nyomában – Mátraháza – Parádsasvár

2023-11-12 @ 08:00 - 15:00

4.000 HUF

Az Alföld felől zöld falként a környezete fölé tornyosuló Mátránál közkedveltebb magyar túraterepet keresve sem találhatnánk. Hosszan elnyúló, keskeny gerincét az Alkotó is túraútvonalnak tervezte! Észak felé leszakadó oldalának a Tátráig nyúló káprázatos panorámát, míg klímájának hatalmas kiterjedésű, végtelen bükköseit köszönhetjük. Bár álmatag falvain túllépett a 21. század, az elmúlt évek azonban megmutatták, hogy van még bőven spiritusz legmagasabb hegységünkben! Gombamód szaporodnak a szállodák és a vendéglátóhelyek, új kilátók épülnek, újra hétvégi túrázók lepik el a Mátra bérceit. Tartsatok hát a Kultourvándorral Mátraházától Parádsasvárig, nézzük meg, mi mindent kínál nekünk hazánk legmagasabb régiója!

Mátraházi érkezésünket követően, utunk oszlopszerű bükkök közt vezet, lefelé rohanó patakok, és a Kékes látványa kíséri utunkat. Majd egy erősebb kaptató a Csór-hegyre és innen kilométereken keresztül az ország egyik legszebb panorámaútján bandukolunk. Tökéletes kilátás Parádsasvárra, a Karancs-Medves vidékre, háttérben pedig a Tátra sziluettje olvad össze a horizonttal. Majd egy elnyújtott emelkedő és megérkeztünk Galyatetőre. A 964 méteren elhelyezkedő egykori turistaközpont felébredni látszik álmaiból. Nemrég adták át az egykor 17 méteres kilátót további 10 méterrel megtoldva. Pazar kilátás, magasan a lombkorona felett, kihagyhatatlan! Szintén Galyatetőn található az 1938-ban átadott, már abban a korban belső uszodával rendelkező, minden igényt kielégítő hotel, ami 10 évvel később már élmunkás SZOT üdülőként funkcionált. A kissé leharcolt hotellel szemben, osztrák mintára állították tökéletesen helyre az egykori szállodai dolgozók munkásszállását. A 21. század minden igényét kielégítő épület étteremként, és szállásként is funkcionál. A kaja és a kávé pazar, infrastruktúra ötös. Állítólag csak itt kapható a Kéktúra ihletésére kifejlesztett kék színű sör(!). Hütte Feeling garantált! 🙂

Ezt követően hosszan elnyúló ereszkedés vár ránk, míg le nem érünk a Károlyiak egykori birtokközpontjába: Parádsasvárra. A német mintára épített, meseszerű kastély és a hozzá tartozó fővadászház uralja a kicsiny falu képét. A főúri család egykori fészke volt vadászkastély, diplomáciai megbeszélések helyszíne, megsértett asszonyok „duzzogója”, gyermeküdülő, majd öt csillagos szálloda. Egy már-már „megszokott” rapszodikus sors a Kárpát-medencéből. Minden további, a kastéllyal kapcsolatos piszkos kis pletyka a helyszínen! 🙂

Utazás: telekocsi és helyközi busz. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:00 – Parádsasvári Károlyi kastély melletti parkoló (lásd térkép).

Autóval a kastély parkolójában találkozunk, majd a 8:10-kor induló busszal Mátraházáig utazunk. Mátraházáról Galyatetőt érintve Parádsasvárra érünk majd gyalogosan vissza.

Túra nehézsége: 6 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

Mátraháza és Galyatető között hosszan elnyújtott emelkedő, néhány rövid kaptatóval. Galyatetőtől Parádsasvárig 7 km-en veszítünk 500 méter szintet. A túra 6-os fokozata főként az utóbbi ereszkedésnek szól.

Túra táv: 14,9 km

Túra idő: 6,5 óra

Szint: 460 m fel / 860 m le.

Részletek

Dátum:
2023-11-12
Időpont:
08:00 - 15:00
Összeg:
4.000 HUF

Helyszín

Parádsasvári Károlyi kastély

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event