Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Harmónia és csend a Vértesben

2022-09-03 @ 08:45 - 17:00

3.000 HUF
Hazánk egyik legkisebb kiterjedésű hegysége, magasnak egyáltalán nem nevezhető ormaival, meglepően sok természeti és kulturális értéket kínál az arra járóknak.
Autóinkat hátrahagyva elsőként az egyik legromantikusabb magyar várromot keressük fel – Vitány várát. Az erdő mélyén megbúvó, fantasztikus elhelyezkedésű erődítmény remek kilátást kínál a megyeszékhely – Tatabánya irányába. Ezt követően az Országos Kéktúra nyomvonalát követve útba ejtjük a Körtvélyesi kilátót, majd a Mária szakadékon keresztül felkeressük a múlt ködébe vesző Körtvélyes település romjait. Majd a település apró kápolnáját hátrahagyva, megcélozzuk a Vértes kevés természetes kilátópontjainak egyikét – a Gráciák bércét! Ezután lassú lejtmenetben visszatérünk járműveinkhez.
A hanyatt-homlok menekülő ellenség eldobált vértjeiről elnevezett domborulat erdőségeit az egykori bányászváros Oroszlány irányából Magyarország egyik legimpozánsabb műemléke töri meg: Majk.
Mintegy 300 évvel ezelőtt ugyanis ezt a területet választották hajlékuknak a kamalduli testvérek – más néven – a néma barátok. Mindennapjaikhoz megannyi érdekes tény és legenda kötődik. Elegendő csak arra gondolni, hogy évente mindössze két napon szólalhattak meg. De mesélek majd arról is, hogy mit jelentett a barátok életében a cella ablakába kihelyezett fazék, miért építettek vajon halakat a remeteség falába, milyen hosszú és hova vezetett a díszkútból induló alagút, és hogy ki volt a 13-as cella grófnője. A nemrégiben teljes körűen felújított kastély mellett immáron a remetecellák is renoválásra kerültek. Miután a majki remeteség minden sarkát bejártuk, egy jól megérdemelt kávé+süti kombó után búcsút intünk a Vértes rengetegeinek.

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd! 🙂

Start: Vitányvár parkolója (lásd térkép)

Túra nehézsége: 3 (9-es skálán) – Részletek: https://kultourvandor.hu/kultourvandor/a-turak-nehezsege/

Túra táv: 15,6 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 400 m fel / 400 m le

Részletek

Dátum:
2022-09-03
Időpont:
08:45 - 17:00
Összeg:
3.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event