Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bükki kövek

február 4 @ 08:45 - 15:00

4.000 HUF

Hazánk egyik leginkább érintetlen területét – a Bükk-fennsíkot – délről vakító fehéren tornyosuló védőbástyák, az úgy nevezett Bükki kövek határolják. Az ország legmagasabb természetes kilátópontjait az Országos Kéktúra is érinti, és bizony nem véletlenül. A hegység peremén üldögélve a lábunk előtt hevernek a Déli-Bükk hullámai és a végtelen Alföld, de tiszta időben a Mátrától a Tokaji-hegységig káprázatos panorámában gyönyörködhetünk. Ha pedig ez még nem lenne elég, látogatást teszünk a fennsík ősi rengetegében és a lápák világában a Zsidó-réten. Induljunk is, nem?! 🙂

A túra a Bánya-hegyi elágazás parkolójában indul. Hosszú szerpentinezés következik a hamisítatlan téli vadonban, míg fel nem érünk a kövek szintjére, majd’ 900 méterre. Itt előbb egy festői ösvényen, immár szinten mozgunk, míg nem kivilágosodik előttünk az erdő, és megnyílik a panoráma: megérkezünk a Három-kő festői rétjére. Ha csak idáig jöttünk volna is elismerően csettinthetnénk, de ahogy szokásunk, a 19-re bizony lapot húzunk és megcélozzuk a túránk legmagasabb pontját. A Tar-kő hajóorrként hasít bele az alatta elterülő tájba. A festői kiszögellések és ormok fenséges kilátást biztosítanak. Miután kigyönyörködtük magunkat, a kövek világát hátra hagyjuk és bevesszük magunkat a Bükk vadonjába. A téli erdő végtelen csendje kísér minket. Majd röviden érintjük a víznyelők világát, hogy kényelmes terepviszonyok között, visszaereszkedjünk az autóinkhoz.

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:45 – Bánya-hegyi elágazás parkolója.

Túra nehézsége: 6 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

A parkolóból elnyújtott szerpentines emelkedő vezet fel a hegység déli peremére. Innen keskeny ösvényen lassacskán emelkedve érünk ki a kilátópontokra. A Tar-kőtől folyamatos, enyhe ereszkedéssel érünk vissza autóinkhoz. A túrát a télies időjárási körülmények és terepviszonyok nehezíthetik.

Túra táv: 13 km

Túra idő: 5,5 óra

Szint: 470 m fel / 470 m le.

Részletek

Dátum:
február 4
Időpont:
08:45 - 15:00
Összeg:
4.000 HUF

Helyszín

Bánya hegyi elágazás parkolója

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event