Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Budai Zöldön – A Kis-Svábhegytől Zugligetig

2023-12-10 @ 09:00 - 14:00

4.000 HUF

Eltelt egy újabb év a Kultourvándor életében, eljött az idő, hogy decemberben egy újabb arasznyival tovább haladjunk Buda zöld folyosóján. Míg első évben a Gellérthegy környékét jártuk be, addig tavaly már a Tabántól a Sváb-hegy derekáig merészkedtünk. Idén pedig a pazar villáktól hemzsegő Svábhegy lesz a célpont. Bár az egykori németajkú szőlőművelőkre már csak a hegy neve emlékeztet, de sötét múltú villákból, szebb napokat látott, fényes szállodákból, egykor itt élt nagyjaink fantasztikus történeteiből korántsem lesz hiány. Gyertek, tartsatok velem fővárosunk legzöldebb kerületének leghangulatosabb részén – a Svábhegyen!

Alig hagyjuk magunk mögött az Istenhegyi utat, de máris olyan épületek vesznek minket körbe, ahol Görgey Artúr főhadiszállása volt a szabadságharcban, vagy ahol a Magyar Köztársaság első miniszterelnökét – Károlyi Mihályt házi őrizetben tartották, vagy éppen egy Ybl által tervezett villa, ahol nemrégiben még hajléktalanok laktak. Megannyi épület, megannyi sors! Majd a világon harmadikként felépített fogaskerekű vasút svábhegyi állomásának környéke vár minket. Volt itt Nagyszálló, ahol anno Sissi is megfordult, egykori villa, ahol a rendszerváltást követő miniszterelnökök laktak, Budapest egykor tündöklő szanatóriuma, vagy éppen Adolf Eichman egykori GESTAPO bázisa, ahol a politikai foglyokat kínozták. De nem hagyjuk ki legnagyobb polihisztorunk – Jókai Mór – kertjét sem, valamint a legnagyobb magyar számára létrehozott emlékhelyet, amiről a hegy is a nevét kapta. Túraösvényünk a Zöldet követve tovább kígyózik a Budai-hegyekben, míg el nem érjük az egykori a Rajk-villát, ahol anno a villa névadóját kínozták, ma pedig a Normafa Látogatóközpontja működik. Túránk utolsó szakaszában pedig felelevenítjük a boldog békeidőket, amikor még az Opera énekesei jártak fel a hegytetőre, hogy Norma áriáját énekelve múlassák az időt. De a Normafa nem csak erről híres, hisz volt itt golfpálya, sísánc, de Fábián Juli emlékpadja is itt lelt otthonra. Rövid erdei ereszkedést követően Zugligetig meg sem állunk, ahol a 2023-as Zöld Túránk végződik!

Gyertek, ismerjétek meg Buda Zöld oldalát, járjuk végig együtt decemberben a Svábhegy és a Normafa legizgalmasabb helyeit! 🙂

PS: Hogy szénhidrátpótlás lesz-e??? Naná, nem is egy! ;o)

Utazás: tömegközlekedés. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 9:00 – Budapest – Istenhegyi út // Pethényi út kereszteződés // 21-es busz parkoló (lásd térkép).

21-es busz – Szél Kálmán tértől 8:51-kor Normafa felé.

A túra végén Zugligetről – Szél Kálmán térre a 15 percenként közlekedő 155-ös busszal térünk vissza.

Túra nehézsége: 2 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

Folyamatos, nagyon lassú emelkedés a Kis-Svábhegytől a Széchenyi-hegyig, majd szinten mozgás a Normafáig, végül ereszkedés Zugligetbe.

Túra táv: 6,8 km

Túra idő: 4 óra

Szint: 240 m fel / 185 m le.

Kultourvándor LIGHT: sokak kérésének eleget téve, szeptembertől bevezetésre kerül a KV Light, ahol a sztorik, a látnivalók és a kultúra lesz többségben a bakancskoptatással szemben!

KV Light túrák Neked vannak kitalálva:

  • Ha imádsz túrázni, de több látnivalót szeretnél egy túrán érinteni.
  • Ha gyors és megerőltető a hosszabb túrák tempója.
  • Ha többet nézelődnél, több időt töltenél egy-egy látnivalónál.

Gyere, tarts velünk egy KV Light túrán, több történet, kevesebb kilométer! 🙂

Részletek

Dátum:
2023-12-10
Időpont:
09:00 - 14:00
Összeg:
4.000 HUF

Helyszín

Budapest – Istenhegyi út // Pethényi út kereszteződés // 21-es busz parkoló

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event