Események betöltése

« Összes Események

Börzsöny – Egy vulkáni kaldera peremén

április 7 @ 08:45 - 16:00

4.000 HUF

Ha egyetlen hegységet kellene választanom, ami leginkább magán hordozza a Kárpáti hegységek sajátosságait, akkor egyértelműen a Börzsönyt választanám. A Magas-Börzsöny egy egykor volt óriásvulkán maradványa. Szinte egy szuszra emelkedik ki a Duna és Ipoly medencéjéből, központi része pedig csak gyalog érhető el, ami a vadon faktoron még egy pontot tol felfelé. A hegy legfelső része az egykori 1.400 méter magas vulkáni kürtő beszakadt maradványa. A hatalmas (több kilométer átmérőjű) egykori vulkáni kaldera oldalában kapaszkodunk majd fel, ennek a ma is létező peremén halad majd a túránk. Eközben érintünk majd a természet által visszavett vasúti pályákat, fantasztikus kilátópontokat, hazánk egyik legrégebbi hüttéjét, de láthatunk foltos szalamandrát, és túrázunk majd végeláthatatlan, tipikus kárpáti erdőkben is.

Túránkat a Kemence közelében található, állandó félhomályáról híres Carna-völgyben fogjuk kezdeni. Az egykor itt zakatoló kisvonatból, mára már csak a sínpárok girbe-gurba vonalai maradtak hátra. A sötét rengetegből folyamatos emelkedés mellett, lassacskán érkezünk fel hazánk egyik leginkább emblematikus turistaházához – a Nagy-hideg hegyi „Hüttéhez”. A nevéhez hűen, az ország egyik leghidegebb hegyoldalában felhúzott menedékházban egy rövid szusszanót tartunk, mielőtt az Országos Kéktúra vonalát követve célba vesszük a Börzsöny legteljesebb panorámáját kínáló csóványosi kilátót. Tekintetünk tiszta időben a Tátrától a Mátráig jár. Ezt követően az egykori kaldera peremén járva a Tátralátó és a Godóvár érintésével érkezünk vissza a Fekete-völgyi kiindulópontunkhoz.

Utazás: telekocsi. Ha nem tudod megoldani az utazást, kérlek jelezd!

Start: 8:45 – Fekete-völgyi parkoló.

Túra nehézsége: 7 (Magyar túrákra készített skálán).

1=Séta a Margit-szigeten

10 = Sirok – Mátraháza a Kéktúrán

A parkolóból előbb a Fekete-völgyben lavírozunk, majd hosszan elnyújtott emelkedővel érjük el előbb a Nagy-Hideg hegyet, majd később a Csóványost. Relatíve hosszú, magyar körülmények között nagy szintemelkedéssel „megáldott”, valóban kárpáti hegyeket idéző túrában lesz részünk!

Túra táv: 17 km

Túra idő: 6,5 óra

Szint: 850 m fel / 850 m le.

Részletek

Dátum:
április 7
Időpont:
08:45 - 16:00
Összeg:
4.000 HUF

Helyszín

Fekete-völgyi parkoló – Kemence

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Regisztráció

Loading gif

Már regisztráltam?

Használd ezt a tool-t a regisztrációhoz!