Albánia

Shkodra - Az albán katolikusok fővárosa

Kanyarodjunk vissza még egy pillanatra Shkodrába, ahol arányaiban a legtöbb katolikus él az országban. Éppen emiatt itt épült fel a Szt. István első vértanúról elnevezett székesegyház a 20. század elején. Enver hodzsa alatt teljesen kiürítik, és tornateremnek használják, hogy majd a 90-es években újjépítsék, és a nyitás jegyében II. János Pál pápa szentelje fel. Kevesen tudják, de a török elől menekülő shkodrai albánok hozzák magukkal Magyarországra a kadarka szőlőfajtát. A név beszédes: a shkodarka (shkodrai) szóból származik. A későbbi évszázadokban aztán már nem az albán, hanem a magyar szőlőművelés világhírnevét öregbítette ez a kékszőlő fajta.

Rozafa Castle
Rozafa vára a Sasok lobogójával

A város további nevezetessége Európa egyik legnagyobb madárrezervátumának számító Shkodrai-tó. A város mostanában próbálja felfedezni, és egyre másra nyílnak a partmenti kávézók, bárok, szállodák. A legszebb kilátásért sem kell sokáig utazni. Rozafa vára minden ilyen irányú igényt kielégít: Északra Montenegroig, nyugatra pedig a tengerig látni. Javaslom a késő délutáni várlátogatást. A nap ugyanis pont a Shkodrai-tó felett nyugszik le késő tavasztól kora őszig. Ez pedig varázslatos színeket és kontúrokat kölcsönöz a tájnak. Képzeljük csak el, amikor a bíborra festett égen madarak ezrei húznak… A várhoz egyébiránt egy legenda is kötődik, egy kevés Kőmíves Kelemenné áthallással:

Volt egyszer három fivér, akik nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy várat építenek Shkodra fölé. Azonban amit raktak nappal, az leomlott éjjel, és másnap kezdhettek mindent elölről. De ahelyett, hogy egy kőművest hívtak volna, egy bölcs öregember tanácsára hallgattak. Ő jósolta meg nekik, hogy addig nem fog felépülni a vár, amíg egyikük feleségét nem építik be a falba. Így elhatározta a három fivér, hogy amelyik feleség másnap először ér ki az ebéddel, az bizony kötőelemmé válik.

Rozafa Castle
Ahol egy anya könnyei még mindig áztatják a falat - Rozafa vára

De míg a két idősebb fivér előre szólt az asszonyoknak, addig a becsületes legkisebb testvér nem figyelmeztette erre párját. Így ő újszülött gyermekét hátrahagyva kenyeret és vizet vitt a jó munkásembereknek. Amikor felhívták a figyelmét sanyarú sorsára, mindössze annyit kért, hogy hagyják kint a jobb szemét, hogy láthassa felcseperedni kisfiát, a jobb lábát, hogy ringathassa bölcsőjét, és jobb mellét, hogy táplálhassa. A majd 700 méter hosszú, jó pár méter széles falnak, mind a mai napig van egy szakasza, ami állandóan nedves. A legenda szerint az anya könnyeitől.

Ajánlott cikkek