Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Tanúhegyek birodalma – Hosszúlépés a Badacsonyon és a Somlón

2022-10-15 @ 08:45 - 2022-10-16 @ 16:00

10.000 HUF

Évmilliók óta dacolnak környezetükkel a a Kárpát-medence természeti high-lightjai – a tanúhegyek. Vulkáni múltjukra már csak formájuk enged következtetni, a mélyben hullámzó egykori tűz mára már csak a hátukon termelt borban köszön vissza. Mi most a tanúhegyek két királyát a Somlót és a Badacsonyt fogjuk a szoknyájuktól a sapkájukig bebarangolni, eközben pedig megcsodáljuk párját ritkító geológiai környezetüket, felkeressük múltunk emlékeit, gyönyörködünk a végtelen panorámában, valamint nem átalljuk megkóstolni hazánk legjobb fehérborait!

A monda szerint egykor a Balaton-felvidéken játszadoztak Vulcanus isten fiai, a kockákkal, kúpokkal, dombokkal labdázó óriások és az ő szeszélyes játékuk alkotta meg a bazaltsipkás tanúhegyek lenyűgöző panorámáját. A méltán híres badacsonyi tájban együtt találjuk a Balaton tükrét, az egykori vulkán tüzét, a monumentális bazaltoszlopokat, a különleges klímát, a napsütötte szőlőket és a remek badacsonyi bort. Badacsonyörsről indulunk, hogy az Örsi-hegyet megmászva a Balaton-felvidék legszebb és leginkább festői elhelyezkedésű botanikus kertjét – a Folly-arborétumot felkeressük. Ezt követően a Balaton-felvidéki KÉK túrajelzésre hagyatkozva előbb az egykoron híres salföldi pálos kolostor romjait mellett vezet utunk, majd Tomaj érintésével megkezdjük a „csúcstámadást” a Badacsony 400 métert meghaladó tetejére. Amerre a szem ellát rézben és bordóban játszó szőlőlugasok és a háttérben a Balaton is legjobb arcát mutatja. Túránk következő kilométerei egy teljes körpanorámát fognak nekünk nyújtani: előbb a Csobánc és a Gulács, majd a Balaton középső, majd a nyugati medencéje, végül pedig a Szigliget és a Szt. György hegy fog előttünk feltűnni. Természetesen, ha valahol becsábítanak minket egy pohár borra, nem mondunk nemet! ;o)

A Kisalföld végtelen síkságából egy magányos vulkáni kúp emelkedik ki. Hasonlóan távolabbi rokonaihoz, ő is tanúhegy: a feltöltődött Pannon-tengerfenék egykori szintjét őrzi. Romantikus várrom, geológiai érdekességek, kitűnő bor és botanikai ritkaságok: ez bizony a Somló, a Kisalföld szigete, a Balaton-felvidéki tanúhegyek távolra szakadt testvére. Második napon autózással kezdünk, majd járműveinket a tiszteletet parancsoló Somló lábánál hagyjuk! Erős emelkedő következik egészen a hegytetőig, de addig folyamatosan meg-megállunk, és gyönyörködünk az egyre jobban kirajzolódó panorámában. A Kőkonyha és a Szt. Margit kápolna érintésével érünk fel a tetőre, ahol egy mesebeli rét kellős közepén álló hangulatos hütte és a Szt. István kilátó vár már minket. Kis pihenő és az egykor volt vulkán tetején néhány sportos mozdulattal a ráncfelvarráson átesett somlói várat látogatjuk meg. Visszafelé szőlőtőkék kíséretében intünk búcsút a hegynek!

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd! 🙂

Találkozó: 2022.10.15. 8:45. Badacsonyörs, vasútállomás előtti parkoló.

Budapestről nagyjából 2 óra alatt lehet Badacsonyörsre érni.

Esetleges költségek:

Opcionális borkóstoló Badacsony + Somló

Vasárnap a túra végén lesz lehetőség részt venni egy király pezsgőgyári túrán:

A Somló-hegy tövében található hazánk legmodernebb pezsgőgyára, ahol somlói szőlő feldolgozásával készítik az immár Európa szerte híres Kreinbacher pezsgőt. Aki szeretne megismerkedni a pezsgőkészítés folyamatával, mindezt pedig lenyűgözően modern, formatervezett és végtelenül profi körülmények között, az kérem időben jelezze részvételi szándékát! A vezetés végén egy hat tételes kóstoló és vásárlási lehetőség is lesz. Minden további részlet:

https://www.kreinbacher.hu/birtoklatogatas

Folly arborétum: 1.800 HUF

Szállás: Gyenesdiáson, teljesen új panzió, kétszemélyes, fürdőszobás, franciaágyas szobákban, reggelivel. A panzióban egy szauna és egy jacuzzi is található! 🙂 13.000 HUF/fő.
14 fő tud rajtam keresztül foglalni. Foglalási szándékod kérlek személyesen nálam jelezd.

1. túra (Badacsonyörs – Folly arborétum – Badacsony – Badacsonytördemic): 

Túra táv: 15 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 670 m fel / 670 m le.

A túra végén tömegközlekedést használva jutunk vissza a kiindulópontra.

2. túra (Somló – Somló-tető – Somló-vár):

Túra táv: 10,3 km

Túra idő: 4 óra

Szint: 400 m fel / 400 m le.

Várható érkezés Budapestre: 2022.06.19. 18:00

Részletek

Kezdés:
2022-10-15 @ 08:45
Vége:
2022-10-16 @ 16:00
Összeg:
10.000 HUF

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Registrations are closed for this event