Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Selmecbánya – Az ezüst fővárosa

2022-05-07 - 2022-05-08

9.000 HUF
Tanad

Hegyi rétekkel borított, vulkanikus hegyek ölelésében fekszik a történelmi Magyarország legszebb bányavárosa – Selmecbánya. Az évszázadokon keresztül tartó ezüstbányászat Közép-Európa egyik leggazdagabb településévé tette Magyarország egykor harmadik legnépesebb városát. Az érintetlenül fennmaradt patinás építészeti örökség immár UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Kanyargós, zegzugos utcái, eredeti állapotban megőrzött várai és a Kárpát-medence legszebb kálváriája révén méltán nevezhetjük a Felvidék egyik legfelkapottabb turistacélpontjának. A Kárpátokra oly’ jellemző füves hegygerinceken pedig varázslatos panoráma kíséri a túrázó lépteit.

1. nap Selmeci-hegység, Szitnya, Bacsófalvi-tó, Selmecbánya óvárosa

A Selmeci-hegység teteje (Szitnya) épphogy elmarad a Kékesünk magasságától. A tény azonban, hogy gyönyörű erdők,  és sziklatornyok kísérik utunkat egészen a csúcsig, és nem az autónkból kiszállva tudjuk lepacsizni a legmagasabb pontot, sokkal pikánsabbá teszi a felkeresését. A festői Bacsófalvi-tó partjáról indulunk, szép szálerdőben, előbb jól jelzett ösvényen majd pedig lépcsők segítségével emelkedünk. A minket körülvevő táj egyre vadregényesebb. Előbb csak sziklakibúvások jelentkeznek, majd megérkeznek a sziklatornyok. Megéri legyőzni félelmeinket és a szikla szélére merészkedni, ugyanis fantasztikus a Fátrától a Tátráig nyíló kilátás. A történelmi Magyarország egyik legrégebbi turistaháza mellett érkezünk meg a hegység legmagasabb részére. A hatalmas füves rét biztosítja a megfelelő körülményeket a sziesztához ebédünk elfogyasztása után. Majd megcsodáljuk a Selmecbányára nyíló kilátást a szitnyai várromtól és néhány kilométeres ereszkedést követően az egyedülálló elhelyezkedésű Bacsófalvi-tó megkerülésével jutunk vissza a kiindulópontunkhoz.

Bacsófalvi-tóSitnoSzitnyaSzitnya

Autóba pattanunk és meg sem állunk Selmecbánya óvárosáig. A teraszosan elhelyezkedő városban lépten-nyomon szembejön velünk a békeidők meghitt miliője. A dombokra telepedett belváros felfedezése során megismerkedünk az egykori bányászok mindennapjaival, megismerjük az Óvár és az Újvár legendáját, megtudjuk mi az a Klopácska, Petőfi nyomán körbejárjuk a Szentháromság teret, majd egy jól megérdemelt sör és egy vacsora mellett summázzuk ezt a fantasztikusan kerek napot!

SelmecbányaSelmecbánya SzentháromságSelmecbánya_KopockaSelmecbánya Kálvária

2. nap Kálvária, Selmeci gerinctúra

A 727 méter magas vulkáni kúpra épült, impozáns Kálvária a barokk egyik mesterműve. Az Alsó (szlovák) templomtól szerpentin vezet a Felső (német) templomhoz, utunkat pedig az egyes stációkat bemutató szobrász mesterművek kísérik. Selmecbánya és a Selmeci-hegység a lábunk előtt hever. Miután kigyönyörködtük magunkat, autóba ülünk és meg sem állunk a mai túránk startpontjáig. A mai túra egy, a Kárpátokra igazán jellemző gerincvándorlás lesz, ahol a füves mezőkön járva csodálkozhatunk rá a Selmeci-hegységre nyíló újabb és újabb mesés kilátásra. A Červená Studňa-nyeregből (791 m) indulunk és előbb a Paradajs, majd pedig a Tanád 900 méter fölé nyúló csúcsáról varázsolhat el minket a selmeci Kálvária, a Nagy-Fátra és az Alacsony-Tátra látványa. Zöld réteken, hangulatos fenyves erdőfoltokon, árnyas tisztásokon vezet az utunk. A sedlo Pleso nyergétől visszafordulva, már megerőltető szintezés nélküli, széles erdei utakon csorgunk vissza a kiindulóponthoz.

ParadajsParadajsSelmeci-hegységSelmeci-hegység

Utazás: telekocsi. A jelentkezőket, lehetőségeink szerint és a kisebb ökológiai lábnyom elérése végett összeszervezzük. Ezért, ha nem tudod megoldani az odautat/visszautat, kérlek jelezd! 🙂

Szállás: Korlátozott számban még elérhető -> két személyes, franciaágyas hotelszoba reggelivel – 11.000 HUF/fő/éj. Szobafoglalást kérlek a regisztráció mellett PM-ben jelezd! Az előre foglalt hotelszobák elfogytával a szállásfoglalást mindenkinek egyénileg kell intéznie, amiben én nagyon szívesen segítek! 🙂

A regisztráció véglegesítése a jelentkezési díj /9.000 HUF/ és az opcionális szállásdíj /11.000 HUF/ legkésőbb 2022.04.29-ig történő átutalásával történik.

Jelentkezési határidő: 2022.04.30.

Találkozó: 2022.05.07. 8:45. Bacsófalvi-tó délkeleti partján található parkolóban. Budapestről nagyjából 2 óra alatt lehet kiérni Selmecbányára.

1. túra (Szitnya): 

Túra táv: 12 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 500 m fel / 500 m le.

2. túra (Paradajs, Tanád):

Túra táv: 12 km

Túra idő: 6 óra

Szint: 460 m fel / 460 m le.

Várható érkezés Budapestre: 2022.05.08. 20:00

 

Részletek

Kezdés:
2022-05-07
Vége:
2022-05-08
Összeg:
9.000 HUF
Honlap:
http://kultourvandor.hu/event/selmecbanya-az-ezust-fovarosa/

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Bacsófalvi-tó
969 01 Banská Štiavnica-Počúvadlianske Jazero, Szlovákia + Google Térkép

Registrations are closed for this event