Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Egy délelőtt Szinyei Merse Pállal

2022-02-12 @ 08:00 - 12:00

2.000 Ft

Kiváló kulturális programként kínálkozik ebben a hónapban a február 20-ig látogatható „Kép és kultusz” címmel ellátott Szinyei Merse Pál kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A művész életművét kortárs alkotók képeivel együtt mutatják be, nem is kell mondanom: pazar felhozatal és kivitelezés. Amiben viszont a kiállítás hiányt szenved, hogy a művek mögött nem látjuk meg a festő hús-vér valóját. Nem igazán tudjuk meg, hogy honnan származott, kik (nem) támogatták élete során, milyen tragédiák érték és ez hogyan befolyásolta művészet / műveit.

Nincs idő ráhangolódni a kiállításra, mert a látogatók száma és a nyitvatartási idő rövidsége miatt a tumultus ezt sajnos nem teszi lehetővé. Igen, kérhetsz tárlatvezetést, de ott is feszengve kell álldogálnod a tömegben, miközben monoton egy fülhallgatón keresztül mondják az információkat.

Ezt átélve gondoltam ki a következő koncepciót. Mi lenne, ha megfelelő mennyiségű időt tudnánk szánni arra, hogy egy rendkívül tömény kiállítási anyag ne csak keresztül robogjon rajtunk?! Ha az ott töltött időnket nem a céltalan bámészkodás és a teljesen feleslegesen elkészített telefonos fotók készítése töltené ki?! Erre szeretnék egy megoldást kínálni!

Találkozzunk szombaton reggel egy hangulatos reggelizőben, ahol a ropogós croissant és a gőzölgő latte társaságában lépésről lépésre megismerhetjük a korabeli művészeti irányzatokat, feltérképezzük a Szinyei családot, valamint azokat az örömöket és tragédiákat, amelyek aztán végső soron Szinyei Merse Pál világhírű festményei elkészítését befolyásolták.

Tudtad-e, hogy…

-miért ítélték a festő édesanyját ötven botütésre a szabadságharc után?

-miért buktatják meg a művész egész évfolyamát az eperjesi gimnáziumban?

-miért kerül Szinyei apósa börtönbe és hogy ott milyen bizarr módon lesz öngyilkos?

-miért vág olyan keserű arcot a Lila ruhás nő?

-melyik szereplőben festi meg magát a művész a Majálison?

Szeretném elérni, hogy az érdekesebbnél érdekesebb információk megszerzése után már ne „vakon” menj be a Szinyei tárlatra.

Szeretném, hogy mire belépsz a jegyellenőrzésnél már tudd, hogy melyik korszak miért éppen akkor és miért éppen ott kezdődött / ért véget.

Hogy a belépő ára ne csak ablakon kidobott pénz legyen!

Találkozó: 2022.02.12 (szombat) 8:00Nor/ma Grand (Budapest, Margit körút 75-87 – Széllkapu park Margit krt. felőli bejárata).

~10:00: a kiállítás nyitása körül érkezés a Magyar Nemzeti Galériához (gyalog, tömegközlekedés, autó, mindenki saját igénye szerint) még a nagyobb tömeg megérkezése előtt. A kiállítás megtekintése vérmérséklettől függően 1-2 órát vesz igénybe.

A feltüntetett ár az esetleges kávé/reggeli/belépő/tömegközlekedés díjait nem tartalmazza.

Belépő infó: https://mng.hu/jegyarak/

Reggeliző: https://normagrand.hu/

Jelentkezés legkésőbb péntek /2022.02.11./ 21:00-ig.

Részletek

Dátum:
2022-02-12
Időpont:
08:00 - 12:00
Összeg:
2.000 Ft

Szervező

Kultourvándor
Telefon:
+36707785295
View Szervező Website

Helyszín

Nor-Ma Grand
Margit körút 75-87.
Budapest, 1024 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36707785295
View Helyszín Website

Registrations are closed for this event