Cold reetroot soup RigaLettország

Riga – gasztro

A lett konyha olyan, mint maga Lettország: egyszerű, letisztult, enyhén fűszerezett, és egyáltalán nem hivalkodó. Természetesen nem kerülhette el, hogy hatással legyen rá a német és a szláv konyhaművészet. Alapanyagait tekintve főként disznóhússal és heringgel, valamint krumplival, karórépával, céklával és irtózatos mennyiségű kaporral és tejföllel kooperál.

Riga_secession_Elizabetes iela_10BLettország

Riga – a belváros és azon túl – Látnivalók és történetek

Riga izgalmas történetei és az építkezések volumene a 20. században sem hagy alább. A világ egyik legszebb szecessziós városnegyede nő ki a földből, miközben elnyomás és szabadság váltogatják egymást Lettország történelmi színpadán.

Riga Városház térLettország

Riga belváros- Látnivalók és történetek

Riga egyedülálló elhelyezkedésének köszönhetően nagyon rövid idő alatt vált a német lovagok kereskedelmi telepéből Észak-Európa egyik legfontosabb városává. Nem telik el sok idő és kapuinál sorakoznak majd a svéd, lengyel és orosz csapatok, hogy bebocsátásukat kérjék a Baltikum kincsesdobozába.

Riga_old town DaugavaLettország

Riga – Látnivalók és történetek – beugró

Lettország – Ajánlott mindenkinek, aki háborítatlan természetet, a tömegturizmus által még nem érintett fehér homokos tengerpartokat, vagy éppen végtelen sík – nyíres ligeterdőkkel tagolt – vidéket szeretne látni. Mindezt a Baltikum legnagyobb és leginkább pezsgő, ex-hanza, UNESCO városával – Rigával.

Magyarország

Gellért – Grand Budapest Hotel

Egy szálloda, ahol évtizedekig Magyarország történelmét írták. Ha a falak mesélni tudnának, vélhetőleg már egy könyvtár lenne tele a Gellért sztorikkal. Így azonban ami a Gellértben történt, az a Gellértben is maradt. Épületbejárás a Grand Finale keretében pincétől a padlásig.

Vásárhely-kőMagyarország

A Bükk bércein Mályinkától Bél-kőig

1976-ban az Országos Környezet-, és Természetvédelmi Hivatal azt a döntést hozta, hogy a Bükk egyedülálló állat- és növényvilágát, valamint formakincseit megőrzendő, egy nemzeti parkot hoznak létre a területén. És milyen jól tették! Ez a hegység ugyanis EGYEDÜLÁLLÓ. Tartsatok velem, kalandozzuk végig az OKT bükki szakaszát, és harapjunk egy nagyot a hegység nyugati felébe! Haladhattok, hozzám hasonlóan Mályinkától Bélapátfalváig, vagy ha külön-külön szeretnétek felkeresni a látnivalókat, arra is fogok tippeket adni. Irány a BÜKK!

Három-kőMagyarország

Uppony – egy vénséges hegység, fiatal tóval

Változatos és vadregényes táj Uppony környéke, telis-tele növény- és állatritkaságokkal. Ezen kívül pedig relatíve kis területen olyan párját ritkító természeti látnivalókkal büszkélkedhet, mint a meredek sziklafalakkal határolt Upponyi-szoros; hazánk egyik legszebb fekvésű tava – a Lázbérci-víztározó, és a Bükki Nemzeti Park legfestőibb kilátásáért felelős Három-kő és a Kalica-tető.

Ostrog_kolostorMontenegró

Ostrog – A sziklába vájt csoda

A végtelen hit és emberi akarat ilyen megnyilvánulása ösztönözte az ortodox egyházat arra, hogy mindössze pár évvel a halála után Vasilijet szentté avassák. Már életében csodák és különféle jótétemények kötődtek a nevéhez. Az ostrogi kolostor most Montenegró egyik legfontosabb zarándokhelye és a világ egyik legegyedibb szakrális épülete.